Café Bronze i Vitlycke
Den 15 april slog Cafè Bronze upp dörrarna i Vitlycke! Vi åkte dit ett par dagar innan öppningen för att få oss en pratstund med den nya hyresgästen, Jonas Sand. Man kommer ha möjlighet att avnjuta mycket lokalt i form av bland annat glass och dricka på denna fantastiska plats.
Läs vår intervju med kocken och krögaren Jonas här nedan!
Hur kom det sig att du valde att ta över Café Bronze?
”Jag fick ett samtal om att det låg ute för uthyrning och jag nappade på det direkt. Jag var intresserad av att hyra in mig redan för några år sedan men då var det inte lika aktuellt, så det känns väldigt kul att det blev så nu!”
Hur hamnade du i restaurangbranschen?
”Oj, jag har nog stått vid grytorna sen jag var typ 3 år”, säger Jonas och skrattar.
”Jag utbildade mig till kock på Burgårdens gymnasium i Göteborg och fick förmånen att göra praktik på en del ställen, bland annat Sjömagasinet. Efter praktiken fick jag jobb där och har under åren varit på en del andra ställen också. Jag har tävlat i VM med regionlaget och kammat hem två silver. 2019 tog jag över golfrestaurangen i Fjällbacka och driver det än idag. Man kan säga att jag har blivit fast och trivs väldigt bra i branschen. Jag är från Göteborg men flyttade hit när jag fick jobb i Strömstad 2007 och träffade min fru från Tanum. Sedan dess har jag blivit kvar.”
Vilken typ av känsla ska man få när man besöker er på Vitlycke?
”Vi kör på en lokalmeny - ett projekt där man kör på lokalt när det gäller mat och dryck. Vi har valt att till exempel ta in Klings glass från Mariestad, fisk från Hamburgsunds fisk och läsk från Bramleys i Lidköping. Vi vill knyta an till museet här och kommer försöka köra på samma stil, lite bronsålders-tema. Man kommer kunna boka catering och middagar här ute året runt om man till exempel ska ha bröllop, begravningar eller annat.”
Du har ju arbetat som krögare i några år. Vad är det roligaste med ditt jobb?
”Det skulle jag nog säga är konsultuppdragen man får, att träffa mycket folk och få inspiration. Sen är jag med i Svenska Kockars Förening, där man diskuterar fram hur vi ska få fler kockar till branschen, arrangerar tävlingar med mera. Det är också väldigt kul!”
Vilken typ av mat kommer ni servera här på Café Bronze?
”Nu i början kommer det bli trevligare sallader, korv med bröd, enklare mackor och glass. Vi kommer köra ett enklare utbud med saker i början för att sedan inför nästa år dra igång och utveckla det mer som en restaurang med bland annat luncher, alkoholtillstånd och catering. Vi kommer ju som sagt ta in Klings glass och deras glassbåt kommer komma tillbaka med ett nytt namn här hos oss - ”Vitlyckebåten”! De kommer även ta fram nya klistermärken för just oss, vilket är väldigt kul och tacksamt.”
Om du bara får välja en maträtt för resten av livet, vilken skulle det vara då?
”Oj, svårt! Eller vänta, nej, det är det inte! Jag väljer Janssons frestelse med Grebbestads ansjovis till. Det är ett måste!”
Varför har ni valt att vara kunder hos oss på Sparbanken Tanum?
”Dels för att det är en bra bank och ni finns lokalt. Jag är både kund hos er privat och inom företaget. Det är en bank som är lätt att få tag på och har dessutom trevlig personal med enkel hantering. Sen tycker jag det är väldigt roligt att ni sponsrar så mycket som ni gör.”
2022-06-13