Hoppa till textinnehållet

Då var då, nu är nu!

Studio Caroline

Studio Caroline Grebbestad har flyttat till nya lokaler och det har blivit en ny era på salongen. Hon har nu kommit på plats och vi ville givetvis se hur hon har fått det, så vi åkte dit för en titt och en intervju!

Berätta lite om Studio Caroline?
”Vi är en salong som erbjuder allting inom hår, barbering, ansiktsbehandlingar och lashlift. Vi är en bred salong som välkomnar både män och kvinnor samt hela familjen. Det är nog det bredaste, att vi har flera generationer. Vi åker dessutom ut för hembesök till de äldre i den mån vi kan och hinner. Just nu har jag en tjej som heter Melinda hos mig och som driver Miskin, där gör hon alltifrån olika ansiktsbehandlingar och lashlift. Jag har drivit min egen salong sedan tio år tillbaka i Grebbestad och min största passion är att se hela människan och dens lika värde. Vi är en familjär salong som erbjuder det mesta. Jag utbildar 2 elever från frisörskolan i Uddevalla. Vi erbjuder elevbehandlingar på salongen. Förmånligt, för studenter och pensionärer.”

Ni har ju flyttat till bankens gamla kontor i Grebbestad, hur trivs ni i era nya lokaler?
”Vi stormtrivs i dessa nya lokaler. Det är rent och fräscht. Det känns väldigt bra! Det är en mer luftig känsla också eftersom den är större. Det har blivit en riktigt härlig familjekänsla här. Här finns stor potential som kommer att utvecklas inom kort.”

Hur kom det sig att ni ville flytta?
”Vi kände att vi hade vuxit ur lokalerna och tyckte att det var dags att flytta på oss. Man ville inte missa denna chans att ta över bankens lokaler.”

Vad är den största skillnaden från de gamla lokalerna?
”Dels att det är så rymligt och det jag nämnde tidigare om att det är så mycket ljusare, fräschare och man har en härligare utsikt. Vi har större personalrum vilket känns bra. Den här lokalen har verkligen potential. Vi har dessutom ljudisolerade fönster samt i våra behandlingsrum vilket skapar en lugn och skön arbetsmiljö för alla i salongen.”

Hur har responsen från kunderna varit?
”Den har varit jättepositiv. De har till och med varit så fina och hjälpt till under flytten. De har liksom varit med under hela resan och de ser ju verkligen skillnaden. Det är väldigt fint och nu har vi landat tillsammans.”

Vad är det bästa med frisöryrket?
”Oj, det måste nog vara mötet med människor, att göra en människa ännu vackrare. Varje person är unik! Man blir lite till sig, man blir liksom kär i hår, haha”, säger Caroline och skrattar. ”Att höra kundens önskemål och nå det, är både en utmaning men väldigt roligt. Man gör det liksom tillsammans!”

Varför har du valt att vara kund hos Sparbanken Tanum?
”Jag har alltid varit kund på en Sparbank och har varit det sedan jag föddes. Så jag har liksom följt det i hela mitt liv vart jag än befunnit mig. Så när jag flyttade hit till Grebbestad 2012, blev jag kund hos er på Sparbanken Tanum. Men jag blev kund också för att det är fantastiskt positiva människor där. Det är alltid trevligt bemötande, snabb service och alla hjälper till. Kerstin Wingård har alltid varit en klippa och hjälpt mig samt varit snabb och haft svar.”

2022-09-26

 

 

Growmaster.se

Eva-Lotta Eriksson och Anette Jönsson på Growmaster.se

Growmaster.se hjälper företag att skapa starkare team för att nå nya höjder genom att stärka individen. Eva-Lotta Eriksson och Anette Jönsson är personerna bakom detta och vi fick till en härlig och inspirerande intervju med en av dem, Eva-Lotta! Hon har nu gått in helhjärtat i detta och vi var så nyfikna på att veta mer.

Berätta lite om er verksamhet? Hur många är ni?

”Vi är två som driver Growmaster.se. Det är jag och min kollega Anette Jönsson. För att göra en enkel beskrivning, så hjälper vi företag att utveckla medarbetarna och därmed bli starkare i sina team. Det unika med oss är att vi utvecklar förmågor där individen blir sitt egna verktyg på ett förenklat och anpassat sätt.”

”Vi får människor att växa och tillsammans skapar vi en icke-dömande företagskultur baserad på trivsel och tillit. Mycket handlar om hur viktigt det är att må bra för att kunna nyttja den potential som finns. Utifrån våra grundläggande sociala behov hjälper vi ledarna att skapa tydliga ramar och förutsättningar för utveckling."

Du har ju haft andra projekt igång, hur kom det sig att du ville satsa på detta?

”För att det är viktigt på riktigt och gör skillnad. Jag har genom min personliga resa hittat kraftfulla verktyg för hur man kan bygga sig stark och våga bryta gamla föreställningar. Vi har lyckats bryta ner komplicerade processer till ett enkelt och individanpassat sätt. Man måste själv ta ansvar för sina val och äga sin egna situation. Vi har utvecklat detta under ett par år och nu har vi genomfört det på flera företag och fått fantastiska resultat. Jag känner att det är så bra så att världen inte kan vara utan det. Om vi kan bidra med detta så vill jag ta den chansen."

Vem skulle du rekommendera att testa detta?

”Vi rekommenderar det till företag som vill förbättra samspelet och kommunikationen i gruppen och vill nyttja sin fulla potential samt förstår kraften i att ett välmående team kan nå oanade höjder."

Vad får man lära sig och hur går det till?

”Vi tränar upp olika EQ förmågor som används i det dagliga arbetet. Vi har delat upp programmet i tre delar, KUR - Kunskap, Utveckling, Repetition. EQ ,Emotionell intelligens (lära sig förstå, känna igen och hantera sina egna och andras känslor) går alltid att träna upp. Man blir starkare i sig själv och mår bättre. Genom att träna upp dessa utvalda förmågor har vi även förtydligat steg för steg hur de kan användas i specifika situationer som är vanligt förekommande i livet.”

”Vi anpassar vårt program efter företagets behov och det kan sträcka sig allt mellan 2-6 månader, vi startar vanligtvis live och platsen är varierande beroende på vart företaget befinner sig. Uppföljning och repetition kör vi online med liveinslag om så önskas.”

Vilka är era kunder?

”Det är alltifrån små till stora företag. Vi jobbar med gruppen, så storleken har ingen betydelse. De som vill stärka laget framför jaget och vill ha hjälp med att skapa grundförutsättningar och tydliga ramar för att bygga en företagskultur där man känner trivsel och tillit, för det är först då man kan nyttja företagets fulla potential.”

Vad är det bästa med att göra detta?

”Att få se människor växa och må bra. Se hur snabbt situationer kan förändras och även samspelet mellan människor. Man vet inte på vilket sätt det kommer visa sig. Att se ett team klara de tuffaste situationerna och att gå starka igenom det tillsammans, det tycker jag är fint att se. När man hör folk säga ’det här har gjort så stor skillnad både i företaget och privat för oss’, då går jag i gång”, säger Eva-Lotta och skrattar.

Varför har du valt att vara kund hos oss på Sparbanken Tanum?

”Jag tycker ni är bra och ni har alltid trott på mig. Man får den stöttning man behöver. Det har aldrig varit några problem och det har alltid varit en självklarhet att få hjälp om man skulle behöva.”

2022-08-19

 

 

BOW19

Sofia Alterklev, Anna Sörqvist och Helena Wahlgren på Bow19
Sofia Alterklev, Anna Sörqvist och Helena Wahlgren på Bow19

Vi tycker det är så kul att se när det går bra för våra kunder! Vi åkte till Billdal för ett kundbesök till företaget BOW19 som drivs av tre energiknippen - Sofia Alterklev, Anna Sörqvist och Helena Wahlgren. På kort tid har BOW19 vuxit snabbt och har nu mycket spännande saker på ”G”. Läs vår intervju med dem här nedan.

Berätta lite om ert företag. Vad gör BOW19?
”Vi driver ett företag som fokuserar på sportfashion! Vårt mål är att kombinera dessa två världar - sport och mode. Vi producerar modeplagg och accessoarer som är funktionella o snygga både till träning, vardags och fest. Det är jag, Anna Sörqvist och Helena Wahlgren som driver BOW19. Vi är tre tjejer som gillar att sprida en härlig energi och det är det vi vill ska spegla vårt varumärke”, berättar Sofia Alterklev.

"Efter att ha varit i modevärlden i över ca 20 år, har vi skapat oss mycket erfarenhet, fått många kontakter samt lärt oss vad kunderna efterfrågar. Vi skapar mode inom sportvärlden som inte bara är funktionell, utan också med den lilla detaljen som gör BOW19 unikt."

”Vår målgrupp är från junior, stl 140 och upp till…. ja, idag finns det ingen åldersgräns för träning och inte heller på våra plagg."

När startade ni företaget och varför?

”Vi startade BOW19 2019. När padeln exploderade i Sverige kände vi alla tre att att det fanns ett hål att fylla här. Vi ville skapa en rolig, feminin kollektion och vi tyckte inte att det fanns något liknande på marknaden helt enkelt. Vi började skissa på vår kollektion tillsammans med vår designer. Från första skiss till lansering tog det ca 1 år. På grund av pandemin tog det längre tid än väntat. I december 2021 lanserades vår första kollektion i butik.”

Spelar ni mycket padel själva?
"KLART vi spelar - vi älskar det allihop. Vi spelar både padel och tennis. Dels för att det är rolig och bra träning, dels för det sociala. Padel är en social sport där du kan vara med i många olika sammanhang. Det ordnas mycket events, frukost och lunchpadel mm. Det var det vi kände när vi skapade kollektionen, just det där sociala mötet mellan människor i bra miljö med träning. Att man umgås både på och av banan tex med padelafterwork osv. Klart man vill vara snygg då!"

Kan man använda era kläder även i andra sporter?
”Ja, givetvis. Man kan använda det till allt, vi är ett brett varumärke. När vi startade var det i den vevan som padel slog igenom som sagt och det var väldigt hypat. Det blev ganska naturligt för oss att börja i den änden, men vi säljer även våra kläder till tennis, golf, hiking och gym. Inget utesluter det andra.”

”Vi försöker ju även lyfta att man inte bara behöver använda våra kläder till sportaktivitet, utan även kan även ha det till vardags eller fest. Som exempelvis vår snygga träningskjol Frida Frill, matcha den till en snygg blus, sen är du redo för kvällen!”

Vad är viktigt för er när ni designar kläderna?
”Ja, våra ledord beskriver ju mycket kring vad som är viktigt för oss - Be Kind, Be Sport, Be Strong, Be Style, Be BOW19.
Vi försöker alltid hitta inspiration från alla möjliga håll, för att sedan sätta vår egen touch på det. Idag har vi en designer som hjälper oss att skissa och givetvis hjälper oss med idéer, men det är ändå vi som bestämmer i slutändan hur kollektionen skall se ut. Det ska vara roligt, det är väldigt viktigt för oss och är vår anda!”

Vad är det som sticker ut från ert varumärke jämfört med andra?
”Vi vill inte vara neutrala utan vi adderar alltid den där extra detaljen och twisten på det hela. Vi hänger ständigt med i trenderna inom mode och så även i sportvärlden. Vi ser alltid till att skapa kläder med rätt färger och där varje plagg får sin plats. Vi jobbar mycket på detaljerna. Sport fashion med en liten touch och det är nog de som gör oss unika.”

”Vi älskar våra kunder och är väldigt tighta med dem. Med tanke på att vi ofta har events, uppdaterar ständigt på våra sociala kanaler, så vill vi skapa en känsla där alla får vara med. Det är nog några av de sakerna som vi tror att vi sticker ut med lite extra.”

Vilka är era företagskunder?
”För att nämna några så är det Tång i Fjällbacka, GLTK Tennisshop, Every Padel, PDL, Ballroom Blitzz, Nelly, Intersport och Sportamore.”

”Nu har vi börjat få in förfrågningar utomlands, vilket är väldigt kul! Vi har även varit med och sponsrat en del saker som exempelvis GLTK’s Junior-SM, där vi då sponsrat deras bästa spelare."

Vad står BOW19 för?
”Det betyder faktiskt ingenting”, skrattar de alla tre och säger:
”Vi valde namnet utifrån att vi tyckte att bokstäverna var så fantastiskt fina. Vi gillar det grafiska uttrycket med dem och tycker att de är snygga ihop. Därav blev det just de bokstäverna. Vi fick lägga till 19 då BOW inte var ledigt som domännamn. Siffran 19 tog vi då vi tre tjejer har några i våra familjer som är födda 19 nov, allt ifrån hundar, barn o vuxna. Ett roligt sammanträffande helt enkelt."

Vad har ni för koppling till Bohuslän?
”Det är egentligen bara jag som har det. Jag och min man driver Ackes i Fjällbacka på somrarna tillsammans med ett annat par som är därifrån. Vi bor även i Fjällbacka på sommaren. Så av den anledningen har vi en anknytning till Bohuslän”, berättar Anna.

Varför har ni valt att vara kunder hos oss på Sparbanken Tanum?
”Vi blev kunder dels för att jag var kund hos er från början med tanke på vår restaurang i Fjällbacka. I och med det så tyckte vi det var bra eftersom banken också är personlig, vilket vi alla tre här tyckte var viktigt och ville ha”, säger Anna.

”Man får möjligheten till en privatrådgivare och den personliga kontakten där servicen verkligen är något helt annat. Idag har vi Magnus Jonasson som vår rådgivare och vi är jättenöjda med honom. Han har från start tyckt att vår resa varit spännande och trott på oss. Han är väldigt duktig och service minded”, säger de alla tre.

2022-09-12

 

 

Bakken Design Promotion AB

Sissi Andersson, Bakken Design Promotion
Sissi Andersson, Bakken Design Promotion AB

I Lysekil finns vår företagskund Bakken Design Promotion AB. Vad arbetar de med för något tro? Vi träffade Sissi Andersson, som driver företaget, över en fika och gjorde en liten intervju.

Hej Sissi, vill du berätta lite om vad Bakken Design Promotion gör?
”Absolut! Det Bakken Design Promotion gör är att se till att företag syns i form av profil- och presentreklam, profilkläder och nischade produkter för kontoret med tryck. Man har märkt genom åren att företag vill synas på ett annat sätt. Idag är man mer öppen för att synas på roligare och lite mer udda ställen och det var en av anledningen till att jag själv ville starta eget: för att skapa fler unika produkter för företag. Jag sköter beställningar till leverantörer och får korrekturförslag till kunderna. Ibland görs förädling direkt hos leverantör i Europa och de färdiga produkterna skickas sedan till kund. En del ligger närmre och kan förädlas i form av tryck eller brodyr i Dingle och Stenungsund. Det finns även en webbshop som företag kan få tillgång till, där de själva lägger sin beställning för arbets- och profilkläder. Det är klart med några klick och levererat på några dagar.”

Hur länge har företaget funnits?
”Jag drog igång 2014 för att jag kände att det behövde hända något och nu har det redan gått åtta år”, skrattar Sissi. ”Anledningen till att företaget heter Bakken Design Promotion är egentligen för att det började med att jag startade det hemma på vår gård. Vårt gårdsnamn är Bakken (det var så man stavade backen förr) och är en släktgård sedan många år tillbaka i tiden.”

Vi sitter ju i ett rum bland några av produkterna som man kan köpa. Vill du berätta mer?
”Ja, det här är mitt showroom, tillsammans med hemsidan där det finns ett utbud på dryga 200 000 produkter. Jag hade invigningen här strax innan pandemin drog igång och här bjuder jag in mina kunder till frukostmöten osv. för att tillsammans diskutera fram rätt produkter till dem samt att de har möjligheten att kika och känna på en del av de produkter som erbjuds.”

Hur hamnade du i denna bransch?
”Jag var anställd på ett företag -99 och jobbade med nischat kontorsmaterial. Där vävdes denna bit in som jag håller på med idag och jag tyckte det var väldigt roligt och unikt. När jag var 18 år gammal så öppnade jag en Boutique, en butik med kläder som jag började sälja och sälj har nog alltid funnits inom mig och var det som jag föll tillbaka till.”

Vad är den största utmaningen med ditt jobb?
”Hmm, bra fråga! Det är väl att öka och köra på. I och med att jag är själv i företaget så blir det ju ganska mycket emellanåt och då gäller det att hitta en balansgång och prioritera rätt.”

Vad är det roligaste med ditt jobb?
"För att nämna något så är det ju absolut att man får träffa väldigt många trevliga kunder och människor i mitt jobb. Sen är det givetvis kul när man får in jättestora ordrar och det är ju det som ger en lite kickar också. Men över lag så är ju det dagliga som väger upp och den balansgången mellan det. Det är alltid kul att se sina kunder nöjda och det är väl det som också är min drivkraft.”

Vilka är dina kunder?
"Jag har mycket kunder lokalt och eftersom jag tidigare jobbat i Bohuslän och Dalsland så är det kunder därifrån. Sedan kan det vara både stora och små företag som hör av sig och inom olika typer av branscher. Det är verkligen så att vissa kunder ger en energikick och det är väldigt trevligt när man ses.”

Varför har du valt att vara kund hos oss på Sparbanken Tanum?
”Jag har fått så många goda referenser. Ni är dessutom en bank som har öppet och där man kan få tag på någon om man behöver hjälp. Jag tyckte det kändes väldigt kul att bli kund hos er och fick ett härligt välkomnande.”

2022-09-05

 

 

Tega Lantbruk

Erik Eliasson från Tega Lantbruk, sittandes i en traktor
Erik Eliasson, Tega Lantbruk

Några mil bort ligger en av våra företagskunder, Tega lantbruk. Erik Eliasson är både mjölk- och köttbonde och bor här på gården. Vi fick oss ett mycket intressant och lärorikt samtal med honom som ni kan läsa här nedan.

Berätta gärna Erik: hur är livet som bonde?

”Jo, men det är rätt så skönt och speciellt när solen skiner så som den gör nu. Värre är det när det är mörkt och kallt!”, säger Erik och skrattar. ”Just nu har vi ca 50 kossor, men vi har ju även kalvar och tjurar, så vi hamnar väl på 170 djur totalt. Vi föder upp massa kor här och är även ekologiska samt producerar ekologisk mjölk."

Har du alltid vetat att du skulle jobba med detta?

”Jag har ju alltid haft ett intresse för det här livet. Min farfar köpte gården för flera år sedan och som min pappa i sin tur tog över. Nu har det gått i tre generationer.”

”Jag jobbade med djur redan innan jag var bonde, fast på andra gårdar. Jag har nog alltid haft ett intresse för djur och växter. Ska jag vara helt ärlig så hade jag nog inte så många andra intressen. Jag var nog aldrig i ladugården när jag var liten, men jag har alltid kört traktor i hela mitt liv och så länge jag kan minnas.”

”När min farfar ägde gården så var den ganska liten och när min pappa tog över så hade han nog nästintill runt 20 djur mot slutet. Med tiden så har gården blivit större och det har blivit en stor skillnad sedan farfars tid.”

Vart hamnar mjölken samt köttet efter de lämnat er?

”Vi mjölkar våra kossor två gånger om dagen och mjölken hamnar i en stor tank. När tanken är fylld så kommer Arla och hämtar upp mjölken och köper den av oss. Vi vet att den går till Götene och sedan tror vi att en stor del av mjölken blir Bregott som sedan hamnar i kylskåpet i många hushåll.”

”När det gäller vårt kött så köper Kaprifolkött-föreningen det och sen hamnar en stor del av köttet på Skövdes slakteri innan det skickas ut till butikerna. Vår uppgift är att se till att djuren mår bra och har det bra. Vi gör ingen styckning här utan lämnar egentligen över den delen till de som kommer och hämtar.”

Hur många är ni som arbetar här på gården?

”Just nu är vi två, det är jag och en anställd. Sen hjälper även min son till när han har tid och speciellt när vi behöver hjälp med mycket traktorkörning.”

Låt oss höra - fördel/nackdel med att vara mjölk- och köttbonde?

”Fördelen måste vara att få arbeta och vara med djur. Nackdelen skulle jag nog säga är att man är väldigt bunden, man kan ju inte riktigt åka iväg hur som helst när man är bonde, utan det krävs en del planering.”

Vad är det bästa med ditt jobb?

”Det är nog att det är väldigt fritt och att man är ute mycket, men också som jag nämnt tidigare så är det härligt att jobba med djur.”

Varför har du valt att vara kund hos oss på Sparbanken Tanum?

”Från början är det väl för att jag känner Sara Moberg som arbetar på banken, men också hennes man. Samtidigt var ni också en av de banker som både hjälpte till när vår son skulle köpa gård. I samband med det blev jag kund hos er på Sparbanken Tanum. Tycker det har fungerat jättebra och det är ju också det personliga man uppskattar.”

2022-08-29

 

 

Ekströms Motorservice i Dingle

Ekströms motorservice i DIngle
Robert Ekström på Ekströms motorservice

Vi på banken gillar att ta oss ut på utflykter. För några dagar sedan tog vi oss till Ekströms Motorservice i Bäckevall strax utanför Dingle. Vi knackade på hos verkstaden och fick prata med ägaren Robert Ekström. Han gav oss möjligheten att se hans fantastiska motorsågar som har många år på nacken och som vanligt fick vi till en intervju som du kan läsa nedan.

Hej Robert! Du driver ju Ekströms Motorservice. Vill du berätta lite om hur det är och hur allt började?

”Det stämmer och ja, det är väldigt kul! Jag måste ju erkänna att jag aldrig riktigt är 100% ledig. Man kan säga att det är mer än ett heltidsjobb”, säger Robert och skrattar.

”Jag startade Ekströms Motorservice 1991 men det var inte förrän 2001 det drog igång på allvar. Jag började jobba -85 hos Arnold i Valeby. Han höll till i sin källare på den tiden och man kan väl säga att det var där tankarna om att starta eget började. Arnold sa till mig att skaffa rättigheter för att starta eget med fokus på att reparera motorer och liknande.”

Hur skiljer ni er mot andra inom samma bransch?

”Vi är ett personligt företag och jag tror att många människor uppskattar det idag. Jag både skruvar och säljer och det kanske är något som är lite annorlunda idag jämfört med vad det var förr? Idag har du kanske oftast en kundmottagare som enbart har kundkontakten men hos oss på Ekströms Motorservice hjälps alla åt med de olika delarna.”

Berätta lite mer om vilka tjänster ni erbjuder?

”Vi reparerar alltifrån fyrhjulingar, röjsågar, motorsågar och även mopeder. Sen säljer vi kläder för skogsarbete, gräsklippare och motorsågar också.”

Har du alltid haft ett motorintresse?

”Ja, men det skulle jag nog säga. Jag har alltid haft intresse för detta. Det började när jag var ungefär 10 år och fick min första moped som jag fick fixa ihop själv. Jag har nog lärt mig det mesta själv skulle jag säga, efter många timmar av meckande. Sen har givetvis Arnold lärt mig saker också.”

”Jag samlar på gamla motorsågar och jag tror jag har över 80 stycken. Jag får inte plats med alla, men många av de jag har får pryda butiken istället. De flesta motorsågarna är från 70-talet och framåt, men jag har också en från 50-talet. Dessa sågar hade då inget kastskydd som det är lag på att ha idag."

Hur många anställda är ni?

”Vi är fyra anställda: en på halvtid och tre på heltid. I början körde jag själv, men 2009 började jag anställa."

Vilka är era kunder?

”Jag skulle säga att det är väldig blandat. Det är alla sorters kunder som på något sätt behöver hjälp med något. Det är inte bara folk härifrån utan de kan ha rest en bit också – något vi är väldigt tacksamma för!”

När är eran säsong?

”Vår högsäsong börjar vid påsk och håller i sig fram till skolorna börjar igen efter sommaren. Jag vet inte riktigt vad det kan bero på men kanske är det så att folk har annat att tänka på efter sommaren. Här är det ruljans året om och på vintern är det fyrhjulingar och motorsågar som behöver fixas.”

”Pandemin har ställt till det mer, och det är fortfarande långa leveranstider vilket gör att saker och ting inte kommer när man behöver det. Vi brukar nämligen ha fullt med exempelvis gräsklippare, men pågrund av att leveranserna är sena så blir det lite glest i butiken. Vi håller tummarna att det snart kommer fler, ingen har ju lust att klippa gräset till vintern”, säger Robert och skrattar.

Ekströms motorservice har ju funnits i några år - har ni något annat planerat framöver?

”Ja, vi håller just nu på att bygga ut och gör det lite större. Vi behöver ha lite större plats för våra gräsklippare och andra prylar som våra kunder kan köpa och det kommer även bli en ny ingång. Vi hoppas att det ska vara färdigt här nu till våren.”

Vad är roligaste med ditt jobb?

”Det är kundkontakten man får och har. Sen är det ju även att få träffa människor och få hjälpa dem.”

Varför väljer du Sparbanken Tanum?

”Dels för att ni är den enda riktiga banken som har folk på plats och dels för att det är en personlig bank. Ni har öppet och har dessutom ett kontor att åka till. Om man behöver hjälp så får man det direkt och det har alltid funkat väldigt bra.”

2022-08-22

 

 

Café Bronze i Vitlycke

Jonas Sand, ägare av Café Bronze
Jonas Sand på Café Bronze

Den 15 april slog Cafè Bronze upp dörrarna i Vitlycke! Vi åkte dit ett par dagar innan öppningen för att få oss en pratstund med den nya hyresgästen, Jonas Sand. Man kommer ha möjlighet att avnjuta mycket lokalt i form av bland annat glass och dricka på denna fantastiska plats. 

Läs vår intervju med kocken och krögaren Jonas här nedan!

Hur kom det sig att du valde att ta över Café Bronze?
”Jag fick ett samtal om att det låg ute för uthyrning och jag nappade på det direkt. Jag var intresserad av att hyra in mig redan för några år sedan men då var det inte lika aktuellt, så det känns väldigt kul att det blev så nu!”

Hur hamnade du i restaurangbranschen?
”Oj, jag har nog stått vid grytorna sen jag var typ 3 år”, säger Jonas och skrattar.

”Jag utbildade mig till kock på Burgårdens gymnasium i Göteborg och fick förmånen att göra praktik på en del ställen, bland annat Sjömagasinet. Efter praktiken fick jag jobb där och har under åren varit på en del andra ställen också. Jag har tävlat i VM med regionlaget och kammat hem två silver. 2019 tog jag över golfrestaurangen i Fjällbacka och driver det än idag. Man kan säga att jag har blivit fast och trivs väldigt bra i branschen. Jag är från Göteborg men flyttade hit när jag fick jobb i Strömstad 2007 och träffade min fru från Tanum. Sedan dess har jag blivit kvar.”

Vilken typ av känsla ska man få när man besöker er på Vitlycke?
”Vi kör på en lokalmeny - ett projekt där man kör på lokalt när det gäller mat och dryck. Vi har valt att till exempel ta in Klings glass från Mariestad, fisk från Hamburgsunds fisk och läsk från Bramleys i Lidköping. Vi vill knyta an till museet här och kommer försöka köra på samma stil, lite bronsålders-tema. Man kommer kunna boka catering och middagar här ute året runt om man till exempel ska ha bröllop, begravningar eller annat.”

Du har ju arbetat som krögare i några år. Vad är det roligaste med ditt jobb?
”Det skulle jag nog säga är konsultuppdragen man får, att träffa mycket folk och få inspiration. Sen är jag med i Svenska Kockars Förening, där man diskuterar fram hur vi ska få fler kockar till branschen, arrangerar tävlingar med mera. Det är också väldigt kul!”

Vilken typ av mat kommer ni servera här på Café Bronze?
”Nu i början kommer det bli trevligare sallader, korv med bröd, enklare mackor och glass. Vi kommer köra ett enklare utbud med saker i början för att sedan inför nästa år dra igång och utveckla det mer som en restaurang med bland annat luncher, alkoholtillstånd och catering. Vi kommer ju som sagt ta in Klings glass och deras glassbåt kommer komma tillbaka med ett nytt namn här hos oss - ”Vitlyckebåten”! De kommer även ta fram nya klistermärken för just oss, vilket är väldigt kul och tacksamt.”

Om du bara får välja en maträtt för resten av livet, vilken skulle det vara då?
”Oj, svårt! Eller vänta, nej, det är det inte! Jag väljer Janssons frestelse med Grebbestads ansjovis till. Det är ett måste!”

Varför har ni valt att vara kunder hos oss på Sparbanken Tanum?
”Dels för att det är en bra bank och ni finns lokalt. Jag är både kund hos er privat och inom företaget. Det är en bank som är lätt att få tag på och har dessutom trevlig personal med enkel hantering. Sen tycker jag det är väldigt roligt att ni sponsrar så mycket som ni gör.”

2022-06-13

 

 

Colorama i Tanumshede

Reine Karlsson på Colorama i Tanumshede

Våren är här och snart även sommaren! Vad passar då bättre om inte att måla om eller fräscha upp hemma? Vi besökte vår kund Colorama här i Tanumshede och fick prata med ägaren Reine Karlsson under en förmiddag. Vi tog reda på vilka trender som florerar nu i vår/sommar och mycket mer.

Hej Reine! Hur länge har du drivit Colorama här i Tanumshede?
”Det är ett bra tag nu! Jag och min fru Ingela, tog över detta 1990, men själva Colorama har bara funnits i ca 15 år. I början var vi med i Spektrum som också är en färgkedja, men Spektrum och Färgtema slogs ihop och bildade sedan Colorama, som idag är Sveriges största färgfackhandelkedja.”

Ni har ju även lite andra tjänster som ni erbjuder. Kan du inte berätta?
”Jo, det stämmer. Vi är även ett ombud för Systembolaget och det har vi varit sedan 1980. Man kan säga att det har ändrat sig lite under åren. När vi började med detta så kunde man ju inte shoppa på nätet, utan då fick man ringa och beställa istället. Allt har blivit enklare idag och det är man ju tacksam för. Vi är också ombud för Linde som är före detta AGA, och det har vi varit sedan jag tog över butiken.”

Hur hamnade du i denna bransch?
”Ja du, jag tröttnade på skolan och gjorde istället militärtjänsten. Efter det så började jag arbeta med hushållssopor och i det jobbet träffade jag många människor. Efter ett tag fick jag ett sommarjobb här på Tanumshede Järn & Färg som det hette då och det kom upp en ledig tjänst därefter som jag sedan fick. Jag var anställd här i 12 år innan vi tog över butiken.”

Vad är trendigt just nu inför våren och sommaren?
”Jag skulle nog säga att det är altanbehandlingar som är mest aktuellt just nu - att tvätta och behandla. Man märker att det är många som vill komma igång nu, men eftersom det fortfarande har varit lite frost på nätterna så får vi hålla ut lite till”, säger Reine och skrattar.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
”Det är att hjälpa människor och kunna göra kunderna nöjda. Under åren har vi gått många kurser som sedan lett oss att att vara en av tre butiker som fick 100% godkänt i alla punkter, vilket vi är väldigt stolta över!”

Skulle du säga att ni är experter inom något speciellt?
”Det är väl främst måleri, men vi har också ett väldigt stort utbud inom olika saker. Vi är inte bara en färgbutik utan vi säljer lite andra saker också inom heminredning. Det är något som vi erbjuder extra.”

Vad skulle du säga är skillnaden mellan idag och när du startade?
”Främst att det är ett mycket lugnare tempo än vad det var förut. Man jobbar idag på ett helt annat sätt, och tiderna är annorlunda, vilket gör att det blir mer kunder som kommer utspritt. Sen har vi ju givetvis ett annat typ av sortiment. Idag är det mycket miljötänk än vad det var när vi tog över. Sen skulle jag nog säga att idag behöver man kunna så mycket mer. Kunderna är mer påverkade av omgivningen och media. I stort sett kommer varannan kund med en mobil i handen där det hittat en färg som de vill ha eller liknande. En till grej som det är skillnad på idag är ju att näthandeln existerar, den fanns inte på den tiden och är idag väldigt lättillgänglig.”

Vill du dela med dig av något bra vår- eller sommartips?
”Jag skulle nog tipsa om Bestå Briljant fasadfärg. Det är ett tips om man ska måla om i sommar.”

Varför har ni valt att vara kunder hos oss på Sparbanken Tanum?
”Det här är ju länge sen, men det hela började med att jag skulle låna för en bil, men den banken jag gick till då sa nej. Jag gick istället till Sparbanken och där fick jag ett ja och det var inga problem. Sedan dess har jag varit kund på Sparbanken i Tanum. Man känner folk där och det är väldigt skönt. Jag är väldigt nöjd och sen är det ju också lokalt.”

2022-05-30

 

 

Blomstergården växer!

Annika Olander och Sarah Håkansson på Blomstergården i Tanum
Annika Olander och Sarah Håkansson på Blomstergården i Tanum

Vi åkte ett par minuter från kontoret och spanade in Blomstergårdens utbyggda lokaler på Tanums Shoppingcenter. Vi träffade mor och dotter, Annika Olander och Sarah Håkansson, som driver butiken och handelsträdgården i Tanum och passade då på att göra en intervju.

Berätta lite om hur Blomstergården startades?

”Jag har drivit min handelsträdgård i många år, sedan 1986, men för några år sedan så fick jag frågan om jag ville etablera här på centret. Året var 2012 och jag vet att jag funderade fram och tillbaka många gånger. Men jag blev pushad av många att jag skulle köra och speciellt från min dotter”, säger Annika och skrattar.

”När mamma nämnde detta så tänkte jag bara ”jajamän, absolut!”, säger Sarah.

”Jag pluggade då något helt annat och var i Bryssel, men kände samtidigt att det inte var det jag egentligen ville göra. Jag ville något annat och började utbilda mig till florist istället.”

”Vi vågade satsa och 2014 öppnade vi här. I början hade vi blommor och interiör men under åren så har det tillkommit saker som tex, snittblommor, buketter samt mer interiör”, berättar Annika.

Hur är det att driva en blomsterbutik?

”Det är väldigt roligt och kreativt. Ingen dag är den andra lik och det är ständigt utmaningar. Det är ju väldigt mycket jobb såklart. Vi arbetar till exempel alla högtider så det är alltid mycket och göra, men vi tycker alltid att det är kul”, säger Annika.

”Man har alltid en plan i huvudet på vad man ska göra när man kommer hit en dag, men det blir aldrig så. Helt plötsligt ringer det någon som behöver hjälp med en bukett eller liknande, då är det bara och släppa det man höll på med och prioritera. För oss är det viktigt med service och att våra kunder ska känna att vi kan hjälpa till när de behöver det”, säger Sarah.

Ni har ju byggt ut lokalen - hur mycket större har det blivit?

”Ja, precis! De som hade lokalen bredvid tidigare skulle flytta och det var en annan hyresgäst planerad där, men de tyckte att lokalen var för liten. Vi har ju länge tänkt att vi skulle behöva ha mer plats, dels för lager, kylrum för binderier och snittblommor”, säger Annika.

”När vi hörde detta kändes det självklart och eftersom de andra inte var intresserade så tog vi chansen. Personalen var lika drivna till detta som vi, så vi har verkligen tagit steget tillsammans i butiken”, fortsätter Sarah.

”Vi trivs otroligt bra och har varit väldigt taggade på detta. Vår personal har verkligen varit fantastiska under denna renovering. Sen har kunderna varit väldigt positiva till detta och vi har fått riktigt fin respons”, säger de båda.

”Andra veckan i februari drog renoveringen igång och vi öppnade den 20 mars. Det kändes som en evighet för oss, men för kunderna har det uppfattats som en snabb process. Nu när vi har öppnat upp så har vi fått så mycket mer rymd och plats, vilket har gjort att vi har kunnat ta in mer av det sortiment vi haft men även lite nyare varumärken och växter”, säger Sarah.

Ni erbjuder ju mer än bara blommor. Berätta gärna!

”Ja, vi har en del interiör också och koncentrerar oss på vissa saker. Vi känner att det ska finnas något för alla här, till exempel standardkrukor för de som vill ha det men även ”vackrare” krukor för de som vill ha det där lilla extra”, berättar Sarah.

”Vi låter alla i personalen komma med sin input om vad man tycker och gillar, sen så frågar vi alltid varandra och pratar ihop oss om vad vi ska beställa. Det gör att man träffar olika målgrupper. Vi i personalen är i olika åldrar vilket gör att man kan tycka om olika saker vilket även kunderna gör då såklart”, berättar de båda.

”Vi köper in produkter som vi själva tycker om och det blir ju även lättare då att sälja till andra. Vi vill att det ska finnas något för alla tillfällen, om man exempelvis är bortbjuden och vill köpa med sig något så ska man kunna hitta något här”, fortsätter Sarah.

När är er bästa säsong?

”Vi skulle nog säga att det är från vår till höst, men det är lite olika. Ungefär mellan april – december skulle jag nog ändå säga. På min handelsträdgård Västerby är det mycket tydligare när det är låg och högsäsong. Som förra året så märkte man att det inte riktigt slutade. I september brukar det nämligen vara ganska lugn period men det var mycket och göra även då. Det var då gränserna öppnade igen och norrmännen kom tillbaka”, berättar Annika.

”Under pandemins gång märkte vi stor skillnad under vissa perioder. Det var knappt några bröllop och folk gick inte bort på samma sätt vilket ledde till att man inte behövde köpa blommor och liknande”, säger Sarah.

Vilka blomtrender är det just nu?

Annika och Sarah börjar skratta.”Vi vill ju svara allt, men just nu så känns det i alla fall som om man vågar mer och vågar testa nya växter."

"Det är fortfarande mycket grönt, men att man kanske har något med vitt stänk i. Folk har mer koll idag och är mer medvetna. Blommorna ska gärna passa krukan och allt ska hänga ihop snyggt. Idag påverkar sociala medier oss väldigt mycket och där hittar man mycket inspiration från andra”, berättar Sarah.

”Vi har märkt att det vuxit ett större intresse hos de yngre som vågar ta ut svängarna mer och vågar mer färg."

"Allt går ju i trender. För några år sedan så var det poppis med kaktusar och monstera. Det kommer ju alltid nytt och det är ju det som är så härligt”, berättar Annika.

Vilka är era favoritblommor?

”Oj, vad svårt! Jag gillar blommor i vitt och lime, men jag får nog välja Snöbollsbuske, Funkia och Rhododendron”, säger Annika.

”Den var inte lätt, men jag väljer Adiantum, Klöver och Blomstermorot”, säger Sarah.

Varför har ni valt att vara kunder hos oss på Sparbanken Tanum?

”Jo, men det är ju en lokal bank. Jag har känt personalen där länge och har varit kund väldigt länge”, berättar Annika och fortsätter: ”Men det är också tillgängligheten och att det bara är några 100 meter härifrån, vilket är skönt. Ni är alltid hjälpsamma och det är aldrig några problem.”

2022-05-23

 

 

Vem blir inte sugen på sommar och glass när man besöker Pipershuset?

Annette och Hanna Hansson framför Pipers glass i Hamburgsund
Anette Blomqvist Hansson och Hanna Hansson framför Pipershuset i Hamburgsund

Vi åkte till Hamburgsund för att träffa Anette Blomqvist Hansson och Hanna Hansson och för att höra mer om säsongens glassnyheter. Den 8 april öppnade de äntligen upp på riktigt för säsongen!

Hej Hanna och Anette! Kan ni inte berätta lite om ert koncept och hur det kom sig att ni tog över Pipers?
”Absolut! Själva caféet låg ute till försäljning som vi då köpte av Maggie, vars farfar startade det 1911 som en glassfabrik och där han även var den första i Sverige som gjorde ekologisk glass. Sen fick jag ett samtal av den som ägde glasstillverkningen, varpå hon frågade om jag ville köpa även det och ”varför inte?” tänkte jag! På den vägen är det”, svarar Anette och ler.

”Vi är både ett bageri, ett glasscafé och fik där vi bakar vårt eget från grunden. Vi vill att det ska vara en upplevelse att komma till oss på Pipers och vårt mål har alltid varit att det ska vara ett utflyktsmål! På sommaren öppnar vi upp vår lilla mysiga innergård också som man kan sitta och fika i”, säger Hanna.

”Från början tog vi bröd från andra leverantörer men efter ett tag beslutade vi oss för att åka på några kurser själva för att börja lära oss. Vi gick till slut på surdegskurser för att lära oss om brödbak men också bullkurs med Johan Sörberg, domaren från ”Hela Sverige Bakar”, och än idag kör vi på den degen. Idag är vi tre heltidsanställda. Det är jag, Hanna och min man Frank. Vi är ännu fler under sommarsäsongen om man räknar med alla sommarjobbare och då har vi ca 30 stycken anställda”, berättar Anette.

Vilka är era gäster?
”Det har blivit mer och mer lokalbefolkningen, vilket är väldigt kul. Sen är det även långväga gäster, till exempel folk från båtutflykter, som väljer att stanna till här innan de ska vidare. Det är också många från Uddevalla och Fyrbodal som tar sig en dagstur ut hit. Så väldigt blandat skulle jag säga”, säger Anette.

Låt oss höra, vilka är de nya smakerna för säsongen?
”Det nya smakerna blir bland annat polkagris. Vi har fått fin polka från Gränna och snart ska vi börja hacka upp allt detta för hand. Det blir spännande! Förutom polkagris så kommer det även bli en glass med smak av saffran. Det har varit många som efterfrågat detta och nu kände vi att det var dags för oss att ta hit den”, säger Anette.

”Något mer som är nytt för säsongen är även vår nya maskin som kommer göra milkshake. Det ser vi framemot och hoppas ska uppskattas. Där kommer vi ha upp till fyra olika smaker”, berättar Hanna.

”Vi köper även in en del glass från Ängelholm och deras nya smaker för säsongen är ananasgubbe, pistage med karamellsås och en med kokos”, berättar Anette.

Vilken glass är er bästsäljare?
”Vi skulle nog säga att det är salt kokoskaramell, men också de traditionella choklad och vanilj”, säger de båda.

Är ni team strut eller team bägare?
”Jag säger strut!”, säger Anette snabbt och skrattar.

"Jag får nog hålla med, jag säger strut också!”, säger Hanna.

Vill ni ge oss er bästa glasskombo?
”Min är hallonsorbet med Salted Chocolate”, svarar Anette. ”Det är något med mixen mellan sorbet och den mjukare chokladen!”

”Oj svårt, men jag skulle nog också säga Salted Chocolate tillsammans med mjukglass. Det är väldigt gott!”, säger Hanna.

Förutom er glass, vad mer får man inte missa att smaka på?
”Vi har en fantastisk kladdkaka med dumlefluff, chiafrallor och även väldigt goda morotskaksmuffins man måste smaka på. Vi får ju inte glömma att vi alltid har någon sorts av cheesecake varje dag och det är ju något som brukar vara väldigt populärt.”

Varför har ni valt att vara kunder hos oss på Sparbanken Tanum?
”Vi har varit kunder hos er sedan vi valde att starta företag och det var -93. Vi har alltid varit nöjda och ni har varit lätta att få tag på om det skulle vara något.”

2022-05-16

 

 

Gårdsbutik i bankens gamla lokaler!

Agne och Daniel Karlsson i sin nya gårdsbutik
Agne Karlsson och hans medhjälpare Daniel

Visst är det härligt med lokala, närproducerade råvaror och att kunna handla från en gårdsbutik som ligger perfekt längs med vägen? I Kville har Agne Karlsson öppnat en gårdsbutik i det gamla bankhuset. Vi åkte självklart dit för att byta några ord. Läs vår intervju med honom här.

Hej Agne! Berätta om varför du valde att öppna en gårdsbutik? 
”Det började väl med att jag tröttnade på mitt gamla jobb och tänkte att jag skulle börja ägna mig mer åt mina bin och fiska makrill. Min familj sa att jag skulle börja klättra på väggarna av att gå hemma, vilket jag till slut gjorde”, berättar Agne och skrattar.
”Så man kan väl säga att min ingång till honung och biodling samt det närodlade och lokala gjorde att jag fick ett intresse för detta. Jag hade hört talas om att lokalen var ute till försäljning och har själv åkt förbi många gånger. Åren gick och det kom upp en tanke att jag själv kanske skulle göra något med den. Så på den vägen är det! Jag har nog alltid tänkt att om jag ska göra något annat så hade det varit att öppna en gårdsbutik och nu står vi här!”

Hur mycket tid har du lagt ner på det här med renovering och allt fix?
”Jag har faktiskt inte behövt göra så mycket eftersom den var i gott skick redan när jag köpte den. Vi ska byta ut lite fönster och småsaker för att fräscha upp, men annars är det bra som det är.”

Kan du inte berätta lite om utbudet ni kommer erbjuda?
”Det kommer vara grönsaker, kött och allt däremellan. Fokus kommer ligga på närproducerade produkter från våra jordbruk i närheten. Jag har också en tanke på att skapa en liten hörna med oljor osv från Italien, det hade varit kul! Jag kommer även sälja min egen honung, Åseröd som är gjord utanför Kämpersvik, men utöver min egen så kommer jag även köpa in honung från Värmland. Jag har tidigare bott där ett tag och har därför några biodlare där som jag känner och gärna köper från. Vi kallar den honungen för Widèngårdens honung och jag har behållit namnet för och från Paula Widén, dels för att hon är lite känd runt om här. Tanken är ju också att jag ska vara som en grossist för marmelader och dryck med minst 30 återförsäljare efter årets slut, och att jag även ska kunna fylla bilen med produkter för att sedan kunna åka ut och sälja. Jag kommer köra i gång så småningom en webbutik för biodling eftersom det ligger mig varmt om hjärtat. Sen har jag även funderat på att ta in lokala producenter som har bra produkter, där jag erbjuder dem ett bord här där de kan sälja sina varor.”

Vad kommer du ha för öppettider?
”Vi kommer ha öppet tisdag till torsdag mellan kl. 13.00 – 18.00 i början men fredagar har vi valt att stänga 19.00 i stället. Man måste ju tänka på att göteborgarna ska hinna hit och speciellt när köerna är långa innan Kungälv. Jag vill ge dem lite mer tid att svänga in här och köpa med sig något gott att fira in helgen med”, säger Agne och ler.
”Under sommaren kommer vi köra på kl. 10.00 – 18.00 och lördagar kl. 10.00 - 14.00. Vintertid är lite svårt att säga ännu eftersom det fortfarande är såpass nytt. Jag hade tänkt att ha öppet butiken fredag till lördag från början men märker redan nu med vår smygöppning att det finns ett stort intresse, så kanske kan man utöka till några fler dagar framåt.”

Var det ett självklart val att välja just denna plats?
”Nja, jag har åkt förbi här i tre år och tänkt vad jag kan hitta på för något här. Läget är ju suveränt och det åker mellan 6000–7000 bilar förbi varje dag. Ska man dessutom till Hamburgsund eller Fjällbacka så är det ju denna väg utanför man åker. Så det kändes som en perfekt plats egentligen.”

Vad är det som driver dig?
”Oj, det är mycket! Jag är en projektmänniska och brinner för miljön och närproducerat. Dels så ligger ju detta i tiden, och vem gillar inte att äta god mat och dessutom äta det med ett gott samvete också! När det kommer till gårdsbutiken så var det nog bara en tidsfråga innan jag skulle öppna en och det kändes som det var rätt tid nu!"

Vilka typer av kunder är det som kommer komma hit tror du?
”Jag tror på en väldig blandning av folk. En del pensionärer runt omkring här tycker det är kul att det händer något, och man slipper ta sig så långt för att exempelvis köpa mjölk. Sen har vi ju även det ”nördiga” folket som gillar bra råvaror, bra kött eller ett gott kaffe. Överlag så är det ingen specifik grupp med människor som jag tänker utan att det kommer nog vara en väldigt bred målgrupp.”

Varför har du valt att vara kund hos oss på Sparbanken Tanum?
”Jag hörde mycket gott om er. Jag hade en tidigare bank i Göteborg eftersom jag är därifrån från början, men när jag började höra mig för så hörde jag väldigt bra om er bank. Jag fick till slut träffa min rådgivare Annelie Hedemyr på banken och kände att här kunde man få det personliga. Efter samtal och möten så kändes allt otroligt bra och dessutom är Annelie väldigt trevlig!”

På bild ser vi Agne och även Daniel, som kommer hjälpa till en del på gårdsbutiken.

2022-05-09

 

 

Telegrafen, 20 år!

Anders Sporrong, kock och ägare på Telegrafen
Anders Sporrong

Vi tog oss till Grebbestad och till ingen mindre än Anders Sporrong på Telegrafen. För några veckor sedan fyllde Telegrafen hela 20 år, och självklart firades det. Vi satte oss ner tillsammans för att se vad säsongen har att erbjuda.

Hej Anders, du är ju ägare och dessutom kock på restaurang Telegrafen. Vill du beskriva Telegrafen med tre ord?
”Först skulle jag beskriva Telegrafen som personlig och själfylld. Det måste jag ändå säga, då jag gjort mycket och valt allt själv här i restaurangen. Det sista ordet skulle jag nog säga är kvalitet, det är ju en restaurang där allt är hemmagjort från grunden.”

Ni har ju öppnat för säsongen nu, hur känns det?
”Det är alltid roligt såklart att vara här och när det drar igång. Efter jul är man alltid lite trött så det är skönt att kunna ladda om batterierna efter det och komma tillbaka med ny energi inför säsongen. När säsongen är igång jobbar man mycket. Det blir något extra och kul när man jobbar i ett team som vi gör, speciellt under sommaren. Under stängning försöker man renovera och rusta upp lite, men man ser också till att få vara lite ledig eftersom nu när säsongen drar igång så jobbar man nästan 200%”.

Du har nyligen kommit hem efter en skön semester i Sicilien där du kopplat av och spånat på nya idéer för restaurangen. Vad tror du om våren/sommaren nu när restriktionerna släppts?
”Jag skulle nog säga att förra året nästan var vårt bästa år. Det var många då som inte åkte utomlands utan valde att antingen stanna hemma eller resa i Sverige istället, något som ledde till att vi hade väldigt mycket folk här, vilket var kul! Det känns som att det kommer bli likadant i år också och det ser vi fram emot”.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
”Det ena är att kunna göra vad man vill så länge folk uppskattar det”. säger Anders och skrattar.
”Har man någon idé så gör man det utan att någon säger att det är en dålig idé. När jag får en känsla, så börjar det gro och oftast så genomför jag det bara till slut och det är ju väldigt roligt att det är uppskattat. Många av mina tankar och idéer kommer upp när jag är på resor. Som vår filmklubb t.ex, den idén kom upp när jag var ute och åkte i Spanien, där ”Vin, ost och film” skapades av ett ord jag hörde. Nu har vi kört filmklubben på fredagar ett tag under lågsäsong och man har märkt att folk tycker det har varit trevligt. Man kommer hit för att äta och dricka samtidigt som man kikar på en film som jag valt ut och som berör mig på något plan. Det kan vara både gamla som nya filmer”.

Vilka är era gäster här på Telegrafen?
”Det är väldigt blandat, men vi har många stammisar och inte alltid bara folk som bor här utan även stammisar som återkommer exempelvis varje sommar. Det är även många som kommer hit som hört talas om restaurangen, så man kan säga att det är väldigt många olika typer av gäster”.

Vi är nyfikna, vad är nytt på menyn för denna säsong?
”Vi jobbar oftast så att vi inte behöver hitta nya grejer varje säsong. Självklart kan det ibland bli lite nytt men oftast så håller vi oss inom en viss ram, så vi tänker inte nytt och byter ut bara för att. Vi håller oss inom en ram med vår meny och mycket för att våra gäster ska känna igen sig när det kommer tillbaka till oss. Vi köper mycket lokalt och ibland kan det skilja sig i vissa saker på menyn beroende vad som finns att köpa in. Sen försöker man ju alltid varje år att bli bättre på att laga mat, använda färska råvaror och inga tillsatser. Det är väl något som vi alltid försöker eftersträva varje säsong”.

Om du ska äta en fulländad middag hos er på Telegrafen, vad rekommenderar du då?
”Oj, vad svårt. Det går inte riktigt att rekommendera, utan jag tror mer på att ta det man är sugen på där och då. Ibland kanske man är sugen på något enklare och fräschare där man helt enkelt inte vill ha en varmrätt. Så jag rekommenderar snarare att ta något man är sugen på den dagen man besöker oss”.

Är det något annat kul som är planerat framöver, event eller liknande?
”Vi firade ju vårt 20 års jubileum nyligen där det var musik, tre-rätters och en riktigt 20-årsfest. Vi introducerade även ett nytt vin hos oss som är ett finare vin på fat och som är mer miljövänligt. Detta är alltså ett vin som gör att det inte kommer in någon luft och gör att det håller sig i ett år. Utöver vårt jubileums-firande har vi valt att dra ner lite på happenings här. Vi kommer ha några musikkvällar per år och istället fokusera mer på restaurangen. Vi har märkt att alla inte vill att det händer något hela tiden utan istället ha lite mer lugn och ro och då har vi valt att dra ner på detta”.

Sen måste vi ju fråga, varför väljer ni att vara kunder hos oss på Sparbanken Tanum?
”Den största anledningen är väl för att det är den lokala banken och jag tycker det är viktigt med det lokala, så ni har varit det självklara valet. Ni är också en personlig bank vilket jag tycker om och jag kan inte tänka mig att byta bank.”

Vi tackar hjärtligt för denna trevliga stund och inser att en och en annan middag på Telegrafen är spikad. Vilken säsong vi har framför oss!

2022-04-11

 

 

Dingle Glasmästeri

Patrik Knifsrud på Dingle Glasmästeri
Patrik Knifsrud på Dingle Glasmästeri

Vi tog bilen och åkte till Dingle! Varför undrar kanske ni? Jo, vi besökte nämligen vår kära kund, Dingle Glasmästeri AB. Trots det fina vädret så satte vi oss inne för att få en pratstund med ägaren Patrik Knifsund. Läs vår intervju här!

Hej Patrik! Du arbetar ju på Dingle glasmästeri. Kan du berätta lite om vad ni gör?
”Ja, precis! Bilrutor är en stor del av det vi håller på med. Vi byter alltså rutorna på bilen vid exempelvis stenskott. Utöver det gör vi allt inom glas så som glasfönster, altanräcken och fixar sådant som gått sönder. Den senaste tiden har det även blivit mer inredning som duschväggar och glaspartier i kök som blivit ett alternativ till klassiskt kakel.”

Hur länge har Dingles glasmästeri funnits?
”Det har funnits i många år, jag skulle nog gissa på runt 25 år. Min förra kompanjon och jag tog över detta tillsammans, men i slutet av 2020 så köpte jag ut honom och blev ensam ägare av Dingles glasmästeri. Idag är vi fyra stycken som arbetar här.”

Hur funkar processen från att man gör en beställning tills man får den färdig?
”Det är lite beroende på vad för något man beställer och vill ha såklart, men när det gäller att byta bilruta så ringer man in till oss och bokar en tid när man kommer in med bilen. Ibland har vi rutan hemma och i vissa fall kanske det kan ta en dag tills vi får hem en skiva för just den bilen. När det gäller våra andra tjänster som exempelvis duschväggar eller liknande som har härdat glas, då har vi en glasleverantör som vi beställer av. Då hjälper vi till att se över vad man vill ha för att sedan ta beställningen vidare.Vi arbetar tillsammans med en smed vid tillverkning av våra glasräcken. Då åker vi ut till kunden för att rita upp och visa hur vi tänker samt hur man hade kunnat göra. Sedan skickar vi vidare detta till vår smed som gör själva ramen och räcket”.

Vilken av era tjänster gör ni mest?
”Det är nog bilrutor och räcken för utomhusbruk. Nu när pandemin har varit så har vi haft mer och göra än vanligt, folk går hemma på ett annat sätt och man märker att det är många som gör om. Så mycket räcken till altan, balkonger och så vidare har varit mycket.”

Hur hamnade du i den här branschen?
”Jag höll på med bilplåt i många år innan jag började med detta. När jag började i den här branschen så hade jag ju med mig erfarenheten av bilglaset. Jag skulle ändå säga att det inte är jättevanligt att man har en glasmästeri-utbildning, utan oftast så lär man sig med tiden och genom erfarenhet. Förr sade man att efter man arbetat med glas i 6 år kan man kalla sig ”glasmästare”.” skrattar Patrik.

Vad är det bästa med ditt jobb?
”Jag skulle nog säga variation. Ena dagen är man på ett slott och ställer in en duschvägg och andra dagen är man ute på en bondgård och lagar en ruta på en traktor. Det blir väldigt varierande vilket är väldigt kul. Ibland sitter jag här inne hos oss på kontoret eller i verkstaden och vissa dagar är jag bara ute hos kunder. Vissa kunder är man lite kortare tid hos för att det är jobb som går snabbt att utföra, medan hos andra kunder tar det längre tid, så det är ju också något som det är variation på.”

När är er bästa period?
”Den bästa tiden för oss är sommaren och speciellt när sommargästerna kommer. Det blir ju så eftersom att befolkningen ökar så mycket här på sommaren. Det har det absolut jämnat ut sig mer, vi har fått mer och göra året runt nu det senaste.”

Varför har ni valt att vara kund hos oss på Sparbanken Tanum?
”Vi hade redan er som bank när jag tog över så det kändes bra att fortsätta med det. Sen är ni ju en bank som är väldigt hjälpsamma och har fruktansvärt bra service. Behöver man hjälp så går allt väldigt snabbt och man har den personliga kontakten.”

2022-04-04

 

 

Azon Robotix

Jonny Antonsson som driver företaget Azon Robotix
Jonny Antonsson, Azon Robotix

En solig dag fick vi träffa Jonny Antonsson som driver företaget Azon Robotix här i Tanum. Vad gör Azon Robotix egentligen? Vi tog reda på det och mycket annat över en kaffe.

Hej Jonny! Du är ägare av företaget Azon Robotix, kan du berätta lite om företaget och vad ni gör?
”Det stämmer. Jag driver företaget Azon Robotix som jag startade 2009. Jag hade sen tidigare haft tanken på att starta eget och efter att jag slutade på mitt dåvarande jobb drog jag igång med mitt egna och arbetar idag som konsult.
Man kan säga att företaget består av tre ben. Den ena delen är robotautomation, den andra videoproduktion och sista grävtjänst. Dock så är grävtjänst-delen en hyfsat nystartad del som jag bara har haft ett år hittills. Man kan säga att 90% av tiden jag arbetar är med robotautomation som då är simulering, konstruktion, programmering, igångkörning och utbildning. Så jag är med i hela projektet, från kundens idé, till produktion.”

Hur kom du fram till namnet Azon Robotix?
”Det var så att det började först med att jag skulle skapa en ny mailadress och insåg då att mitt efternamn Antonsson var upptaget, så det blev istället Antonzon”, skrattar Jonny.
”Det är alltid svårt när man ska komma på nya namn osv men till slut blev det efternamnet med ”z” då ihop med det jag gör - Robotix!”

Videoproduktion, kan du inte berätta lite mer om det?
”Det började med att jag har och haft ett intresse för filmning vilket ledde till att jag gick en utbildning inom film/video. När jag startade företaget var min tanke att jag skulle kombinera video tillsammans med robotarbetet, när man exempelvis är färdig med ett projekt så lämnar man alltid över en manual. Istället för att göra en där man skriver ner, kunde man istället få en manual i ett video-format. Utöver det så har jag även gjort en del reklamfilmer för det tyska företaget Touratech Nordic, där ägaren David Johansson utvecklade olika resepaket för äventyrsresor med motorcykel. Vi båda åkte då till Island och Portugal för filmning av allt som rörde resan, boende, mat, samt resans huvudmål - den spektakulära miljön."

Hur hamnade du i denna branschen?
”Jag arbetade på Volvo här i Tanum tidigare och kände att jag ville göra något annat. Jag såg över lite olika utbildningar och ville ha den längsta som fanns för att vara ifrån Volvo så länge jag kunde. Jag fastnade till slut för en robotautomations utbildning i Uddevalla som var under 3 år.” skrattar Jonny.
”Efter det påbörjade jag en praktik på ABB och fick där även jobb efteråt, och på den vägen är det och har arbetat med detta sedan -86.”

Vilka är dina kunder?
”Mina kunder inom just robot är ju linebyggare som bygger industrianläggningar. En av mina större kunder är ABB som var min tidigare arbetsplats, samt ABBs partner som säljer ABB robotar. Inom videoproduktionen är det både industrikunder och privata kunder. När det gäller grävtjänsten så är det mest privata kunder och där hjälper jag till med exempelvis ta bort häck, gräva fram för mur eller annat i trädgården.”

Hur kan en dag se ut för dig?
”I det stora hela är jag mest ute hos kund, nästan 70% och då sitter man och arbetar tillsammans med hela projektteamet, utöver det sker mycket arbete via datorn. Eftersom att kunderna är en bit ifrån och att man är bosatt här i Tanum så blir det att man måste veckopendla en del. När det gäller grävarbetet är jag ju givetvis ute hos kund. Det kan vara både lite längre uppdrag på några dagar samt kortare dagsuppdrag.”

En sista fråga vi gärna vill ställa, hur kommer det sig att du valt Sparbanken Tanum som din bank?
”Allt började väl med att ens föräldrar en gång i tiden var kunder och att man själv hakade på det när man blev ”vuxen”. Eftersom jag var kund privat när jag startade företaget så kändes det självklart att även göra desamma med firman. Alltid trevligt med att ha ett kontor att komma hit till och att det alltid finns hjälp att få om man behöver det. Det har funkat väldigt bra!”

2022-03-28

 

 

Veberg bygg

Ida och Anton Benjaminsson på Veberg Bygg
Ida och Anton Benjaminsson

Veberg Bygg drivs av två passionerade syskon vid namn Ida och Anton Benjaminsson. Vi fick äran att träffa detta härliga syskonpar under en förmiddag och ställa några frågor, både om dem och om deras företag.

Hej, vilka är ni? 

"Vi heter Ida och Anton och driver Veberg. Jag är utbildad byggingenjör och Anton är mer hands on inom snickeri”, berättar Ida.

”Vi båda är bosatta nära familjegården utanför Fjällbacka och jag kom tillbaka efter att ha bott några år i Skövde. Anton provade på att bo i Göteborg i hela två veckor innan han valde att komma tillbaka”, tillägger hon och skrattar.

Efter att de båda sagt upp sig från sina tidigare tjänster och båda flyttat hem igen valde de att starta ett företag ihop.

Ni driver ju som sagt Veberg Bygg. Vad är det?

”Vi är en personlig byggfirma som arbetar med allt från att fixa fönster till större renoveringar. Vi drog i gång vår verksamhet för nästan exakt fyra år sedan”, säger Anton.

”Just för tillfället är vi totalt fem personer på Veberg Bygg. Innan vi hade våra anställda fick även jag hjälpta till med snickeriet, vilket jag även idag gör och tycker är superkul”, säger Ida. Hon fortsätter:

"Vi har nu även hustillsyn som en tjänst, som innebär att vi tittar till fritidshus och ser över eventuella inbrott, vattenläckor osv – saker man kan vilja veta helt enkelt, om man varit borta från huset ett tag. Det började med att några av våra kunder efterfrågade detta och vi kände då att det var något som behövdes. Det är fortfarande i uppstart men vi vill kunna erbjuda det när våra kunder efterfrågar tjänsten. För oss är det viktigt att kunden får vara i fokus och att ha en nära kontakt med dem för att kunna visa att kunden är sedd och för att själva kunna utvecklas."

Vart finns ni och vad har ni för typ av projekt i gång för tillfället?

”Vi utgår främst i Tanums kommun. Det är väldigt skönt att jobba lokalt och centrerat. Just nu håller vi på med att lägga altan, det är mycket sådant nu inför sommaren. Vi avslutade precis ett arbete där vi gjorde ett utsiktstorn, vilket var väldigt kul då vi tidigare inte gjort så mycket sådant. Just nu har vi väldigt mycket och göra och det är många kunder som hör av sig, vilket är otroligt roligt", säger Anton.

Vad är det roligaste med ert jobb?

”Vi skulle nog säga just att det är flexibelt och varierat. Sen älskar vi kundkontakten, att hjälpa och att träffa nya människor och det sociala över lag. Mycket av charmen ligger nog också i att driva det ihop med sitt syskon. Själva snickeriet är ju såklart också väldigt kul", säger Anton och ler.

Hur är det att arbeta/driva ett företag ihop med sitt syskon?

”Det är bra! Det är positivt när man känner varandra och kan säga både vad man tänker och tycker, sen kan det ju ha en viss nackdel såklart ibland”, säger Anton och skrattar ihop med Ida.

”Vi båda är lugna personer med långt tålamod och vi kompletterar varandra bra. Anton kan snickra och jag kan andra saker. Sen tror jag att det kan vara positivt med en kvinna i företaget, jag tror det kan ha en viss fördel ibland då fler kvinnliga kunder ringer till mig när det vill ha hjälp med något projekt”, säger Ida.

”Vår pappa har länge både tjatat och pushat på oss att vi ska starta eget, och till slut blev det så. Det är både han och vi glada över”, tillägger Anton.

Varför väljer ni Sparbanken Tanum som er bank?

”Vi är privatkunder hos er sen tidigare och ni vet vem man är. Det kändes ganska självklart när vi valde att starta eget. Det är skönt och veta att man kan åka hit och att man alltid får bra service och det personliga. Vi har verkligen inget dåligt och säga, utan är väldigt nöjda!”

2022-03-14

 

 

Blomqvist Bageri i Munkedal

Blomqvist Bageri i Munkedal

I Munkedal ligger landets ledande leverantör av smörgåstårtbottnar. Vi fick möjligheten att intervjua Thomas Blomqvist som idag driver verksamheten och vi fick oss även en liten titt på hur det kan se ut.

Kan du berätta lite kort om hur Blomqvist bageri startades?
"Blomqvist bageri startades 1885 av Augusta och Wilhelm Blomqvist och har sedan dess gått i fyra generationer. Jag tog över det 2006 och sedan dess har inriktningen varit att vara en legotillverkare av diverse bageriprodukter parallellt med smörgåstårtbottnar. De senaste två åren har vi renodlat verksamheten ytterligare och tillverkar nu enbart smörgåstårtbottnar till smörgåstårttillverkare."

Hur är livet som bagare och hur kan en dag se ut hos er?
"Vi jobbar helt annorlunda mot ett vanligt bageri pga att vi fryser alla våra produkter, vi säljer ingenting färskt. Det gör att vi kan jobba vanliga kontorstider och då slipper skift, nätter och helgarbete. För att dels kunna göra detta så har vi då även tre frysrum med totalt 5000 lådor i lager för att jämna ut produktionen mot försäljningen. Vi har en årsvolym på 250 ton, där vi då gör bröd till ca 5 miljoner portioner med smörgåstårtor"

Vad är det som gör att ni är specialister på just smörgåstårtbottnar?
"Vi har en helt unik bakmetod som innebär att vi bakar väldigt stora bröd. Detta gör att vi får en jämn kvalité och att vi då blir effektiva. Våra bottnar är saftiga men står emot fyllningarna på ett bra sätt och håller det stabilt utan att förstöra brödet.
Under 2021 installerade vi en industrirobot som vänder ur våra bröd ur formarna. Roboten och konceptet tog vi fram tillsammans med Makoro från Färgelanda. Vi tackar roboten som hjälper oss och sparar våra ryggar!"

Enligt dig, vad får man inte missa och som måste finnas på en smörgåstårta?
"Jag anser att ett bröd med rätt konsistens lyfter eller sänker en tårta. Så mycket handlar självklart om bottnarna!"

Vi måste ju även passa på och fråga - varför har ni valt att vara kunder på Sparbanken i Tanum?
"Vid senaste generationsskiftet 2006 visade vår dåvarande bank att dom inte var så intresserade. Jag kände legenden Sten Andersson sedan tidigare i andra sammanhang. Han kände mig och det var väl inga egentliga tveksamheter att välja honom då. Min kunskap om själva banken var väl inte så stor, utan jag litade helt och hållet på Sten och jag har inte blivit besviken!"

2022-02-21

 

 

Från ax till limpa på Utgårds hantverksbageri!

Johanna Nylén på Utgårds Hantverksbageri
Johanna Nylén

På Utgård 3 i Fjällbacka, bara några kilometer från Grind-motet på E6:an, driver Johanna Nylén sitt hantverksbageri och en mysig gårdshandel. Här bakar hon något så unikt som surdegsbröd gjort på kulturspannmål från den egna gården. Givetvis bakas det även en hel del sött som småkakor, bullar och skorpor också. 

 

Vad är kulturspannmål kanske du tänker nu? Jo. Kortfattat är det äldre sorters spannmål som odlats i Sverige under århundraden. Jämfört med moderna sorter är de mer högväxande och har ett djupare rotsystem vilket gör att de tar upp mer näringsämnen samt är mindre känsliga för ogräs och torka. Kultursorterna har även en naturlig motståndskraft mot många växtsjukdomar vilket gör att de lämpar sig bra för ekologisk odling.

 

Gårdshandeln på Utgård har öppet alla dagar. Ofta finns Johanna på plats i bageriet, övrig tid är det självbetjäning som gäller. Utöver den egna butiken säljer Johanna även sina varor via REKO-ring Tanum, Bottnafjordens inköpsförening och Greby Mejeri.

 

En mysgrå höstdag gjorde vi ett besök i det varma och väldoftande bageriet för att ställa alla våra nyfikna frågor...

Hej Johanna! Hur kommer det sig att du har startat ett hantverksbageri?
”Jag har alltid bakat, ända sedan jag var liten och bakade med farmor. För några år sedan började jag med surdeg och gick kurser som väckte mitt intresse för kulturspannmål. Eftersom pappa driver lantbruk övertalade jag honom att odla Ölandsvete. Han var inte svårövertalad och nu har vi 7 olika sorters kulturspannmål här på gården, 5 sorters vete och 2 sorters råg.”

Hur skiljer sig ditt bröd från annat ”vanligt” bröd?
”Bröd bakat på surdeg och mjöl från kulturspannmål har högre näringsvärde och smakar mer. Man blir också mycket mättare. Det är många som säger att de kan äta mitt bröd trots att de är känsliga mot gluten. Det beror på att de gamla spannmålssorterna innehåller mindre skadligt gluten samtidigt som surdegen hjälper till att bryta ner och förbereda så att kroppen får lättare att ta upp näringen.”

Hur är det att baka på mjöl från kulturspannmål?
”Det är längesedan jag bakade på något annan men man kan väl säga att tiden får jobba mer än maskinen. Från det att jag sätter degen tar det ungefär 2 dygn till gräddning. Eftersom jag jobbar med mjöl från små odlingar och små kvarnar varierar det hur mjölet beter sig. Det är ett hantverk på så sätt att man får lära känna mjölet och måste vara närvarande för att det ska bli som man vill.”

Vad säljer du mer än bröd i gårdshandeln?
”Från bageriet säljer jag bullar, skorpor, småkakor, müsli och en hel del annat. Utbudet varierar ganska mycket så man får komma och kolla vad jag har för dagen. På hyllorna i gårdshandeln har jag också försäljning av vårt egna mjöl och ekologiskt nötkött från gården. Dessutom finns det en hel del varor från andra lokala producenter. Som till exempel linfrö från Klevs Gård, bönor från Bottna, honung från Fjällbacka, äppelmust från Nöddö Musteri och ägg från Djupedals gård!” 

Vad har du för målsättning framåt?
”Målsättningen är att jobba mer med mjöl och mindre med bageri. Jag brinner verkligen för att vara bonde och att få jobba med kulturspannmål. Förhoppningsvis kommer intresset för att handla lokalt att öka. Om fler hade stöttat små matproducenter hade fler våga satsa och vi hade fått en mer levande bygd - året om.”

Varför väljer du att vara kund i Sparbanken Tanum?
”När jag bodde i Tyskland, som inte är så digitaliserat som Sverige, behövde jag en bank med kontanthantering. Sedan har jag blivit kvar eftersom allt funkar bra.”

2022-02-14

 

 

KOLSVART - ett hållbart hantverk för unika projekt!

Kolsvart, Fjällbacka

Fjällbacka-företaget Kolsvart jobbar med något så ovanligt som att bränna trä för att skapa ett tåligt material med ett unikt uttryck. Ett hantverk inspirerat av en japansk metod som fått byggnader att stå emot röta, påväxt och brand i många hundra år. Vi har besökt Jenny Mäki, Carl-Henrik Hallén och Urban Strömberg som tillsammans driver Kolsvart. I bränneriet, som ligger på gården Norr Edsten i Fjällbacka, fick vi se hur processen går till och höra allt om teknikens japanska historia, men också om Kolsvarts ambitioner att skala upp produktionen!

Hej på er! Berätta lite om tekniken ni jobbar med?
”Att bränna trä är en beprövad metod för att öka dess motståndskraft och livslängd. I Japan har man använt tekniken, som kallas för Yakisugi, i hundratals år för att ge träfasader motståndskraft mot både röta och brand. Världens äldsta existerande träbyggnad (ett japanskt tempel från år 711) har faktiskt utförts i just denna teknik. Att bränna trä är ett hantverk där varje bräda behandlas unikt utifrån träslag, dess egenskaper och det önskade uttrycket. Processen skapar obegränsade möjligheter, från djupt bränt till zebramönstrat samt olika grader av borstning som framhäver träets ådringar och karaktär”, berättar Jenny som är arkitekt och kommit i kontakt med tekniken i yrket.

Vad gör ni för typer av projekt?
”Vi gör både exteriör och interiör - allt från husfasader till restauranginredning”, säger Jenny och Urban.

Vilka är fördelarna med att bränna trä? 
”Den brända ytan blir otroligt motståndskraftig mot röta och påväxt eftersom ingenting kan leva på den döda ytan. Det gör träet underhållsfritt! (Såvida man inte väljer en oljad variant, då behöver man olja på vid behov). En annan fördel med att bränna trä är att det är ett bra val för miljön. Dels används inga gifter och metoden kan även användas för återvinning. Det är häftigt att kunna ge nytt liv åt en planka som suttit uppe. Fasader på äldre hus och byggnader har ofta väldigt bra kvalité och kan användas igen”, förklarar Jenny.

Vad jobbar ni med för träslag?
”Vi jobbar främst med kärnfuru. Till interiörer och mindre projekt jobbar vi även med träslag som bok och ek. Vårt trä kommer uteslutande från Svenska skogar. Vi har också provat att bränna egenproducerad lärk från gården med lovande resultat”, berättar Urban vidare.

Hur stort är intresset för era produkter?
”Från början var det väldigt nischat men efter att tekniken visades på TV blev det direkt ett större allmänt intresse. Vi har jobbat med allt från fasader och inredningar till projekt som drivits av konstnärer och reklambyråer. Intresset för Kolsvart har varit jättestort och vi har fått väldigt mycket positiv feedback. Vårt fokus ligger på att jobba lokalt, vara nära projekten och att jobba med lokala samarbetspartners”, berättar Jenny med ett leende.

Vad är er drivkraft att göra detta?
”Drivkraften ligger i att innovera och förädla. Att göra något spännande av något som är vanligt. Vi gillar själva estetiken och den unika strukturen som varje planka får vid bränning. Ett nybyggt hus med fasad från Kolsvart får direkt patina och blir en del av landskapet. Träets uttryck förändras också ständigt, både över dygnet och över tid. Kolet fångar upp och reflekterar ljus vilket gör att det kan gå från djupt svart till både silver och guld beroende på väder och ljus. Det är ett skådespel som är extremt vackert”, säger Jenny som har massor med idéer på hur Kolsvart kan utvecklas vidare.

Har ni något nytt spännande på gång som ni vill dela med er av?
”Vi startade företaget 2019 och har växt organiskt sedan dess. För att tillverkningen ska bli både effektivare och säkrare bygger vi just nu en större produktionslina. Dessutom planerar vi att hålla lite kurser till våren. Håll utkik!”, tipsar Urban och Jenny.

Varför väljer ni Sparbanken Tanum som er bank?
”Det var ett naturligt val. Vi vill jobba lokalt och det innefattar också att ha en lokal bank. Det finns en trygghet i det lokala som är viktig, inte minst i mindre samhällen”, avslutar Jenny.

2022-02-07

 

 

Nordvalen Oppen – Tanums nya företagscenter!

Tove Nordhvalen, håller i en bebis
Tove Nordhvalen

Intill Tanum Shoppingcenter och Byggmax börjar ett sprillans nytt företagscenter att ta form. Bakom satsningen står Tove och André Nordhvalen som även driver Långsjö Båtbyggeri AB. Vi har träffat Tove för att höra hur det går med Tanums nya företagscenter och hur planerna ser ut framåt...

Hej Tove! Berätta lite om Nordvalen Oppen, hur långt har ni kommit?

”Huvudbyggnaden är färdig och vi har nyligen asfalterat hela ytan runt fastigheten. Är man intresserad av att hyra en affärslokal för enbart verkstad eller lager är det färdigt för inflyttning redan idag. Vi har även påbörjat etapp 2 där vi i direkt anslutning till den stora hallen bygger lokaler för kontor, omklädning och personalutrymmen. Vi hoppas att denna del kommer att vara klar till våren.”

Berätta mer om lokalerna och hur de är uppbyggda? 

”Eftersom allt inte är klart ännu och det finns lediga utrymmen kvar att hyra är det fortfarande möjligt för hyresgästerna att vara med och styra. Totalt sett är affärscentret uppdelat i 9 ”fack” på 120 kvadratmeter och med var sin port. För att hyresgästerna själva ska kunna välja hur stort utrymme de behöver, har vi valt att bara sätta upp ett fåtal innerväggar. På så sätt kan hyresgästerna vara med och styra hur många fack de vill ha till sin verksamhet. Vi är även flexibla när det kommer till kontor och personalutrymmen, vissa hyresgäster kommer att behöva mycket andra kanske inte behöver sådana utrymmen alls. Vi kommer därför att göra hyresgästanpassningar efter önskemål. Som exempel kommer det att finnas möjlighet att bygga entresolplan, med kontor- och personalutrymmen, även inne i själva huvudbyggnaden.”

Hur många fack finns kvar att hyra och hur många är redan tingade?

”Ungefär hälften av byggnaden är ledig. Vi har en handfull företag som vi är helt, eller nästan helt, i hamn med.”

Vilken typ av hyresgäster vänder ni er till? 

”Vi har många offerter ute och det är väldigt blandade företag – allt från verkstäder och produktionsverksamheter till biltvättar, besiktningsbolag och företag som söker lagerlokaler.”

Varför har ni valt att satsa på detta? 

”Framför allt för att vi tycker att det är roligt. Vi gillar att ha många projekt på gång! Samtidigt såg vi en affärsmöjlighet då den här typen av fastigheter saknas i Tanum. Vi hade funderat på ett liknande upplägg ett tag och när vi ”ramlade” på tomten bestämde vi oss för att satsa.”

Varför väljer ni Sparbanken Tanum som er bank? 

”Vi har några grejer som är helt självklara i vårt affärsmannaskap. En av dessa är att jobba lokalt. Vi har varit kunder i Sparbanken Tanum sedan dag ett och har alltid varit nöjda. Det är praktiskt och lyxigt att kunna svänga förbi med ett ärende, eller att bara titta in och säga hej. Dörrarna är öppna och man känner sig alltid välkommen. Det är familjärt.”

2022-01-31

 

 

Nordholms Ur & Guld - En riktig klock- och smyckesbutik!

Ulf, Marita och Gustav Nordholm utanför sin butik Nordholms Ur & Guld
Ulf, Gustav och Marita Nordholm

Nordholms Ur & Guld är en anrik butik som ligger på Nedre Långgatan 42 i Grebbestad! Här, på exakt samma plats, har familjen Nordholm sålt och lagat smycken och klockor sedan 30-talet. På 70-talet tog Ulf och Marita Nordholm över verksamheten som startats av Ulfs pappa. Idag drivs butik och verkstad tillsammans med sonen Gustav Nordholm. Vi har gjort en liten intervju med familjen om det anrika företaget och om de hetaste trenderna just nu.

Hej på er! Nordholms Ur & Guld känns inte som en ”vanlig” klock- och smyckesbutik. Vad skulle ni säga gör er annorlunda?
”En ganska stor skillnad är att vi inte tillhör någon kedja. Därmed är vi inte bundna till några märken utan kan ta hem vad vi vill. Det gör att vi brukar få tag på det mesta som kunderna önskar, även ganska unika önskemål”, berättar Gustav som till yrket är utbildad guldsmed.

Berätta om butiken?
”I butiken har vi smycken, klockor och presentartiklar till bland annat bröllop och dop. Vi har ett brett sortiment och försöker att ha något för alla och i alla prisklasser”, fortsätter Gustav.

Ni har även en verkstad, berätta mer om den?
”I vår verkstad lagar vi och gör om smycken och klockor efter kundernas önskemål. Det kan till exempel vara att bredda en ring som blivit för liten, gravera en förlovningsring, knyta om ett pärlhalsband eller laga en klocka som slutat fungera. Vi byter också mycket batterier, i allt från bilnycklar till febertermometrar. I de flesta fall kan vi lösa kundens önskemål. Om inte kan vi ombesörja det via kontakter”, berättar Marita, Ulf och Gustav.

Vad är trendigt bland klockor och smycken just nu?
”Bland både klockor och smycken finns en retro-trend. Gamla mekaniska klockor har fått ett uppsving och vi ser även mycket klassiska klockor med en ny tappning. På smyckessidan är det mycket förgyllt silver i både rosé och guld. Under pandemin upplever vi att det har blivit mindre slit och släng och att fler än någonsin kommer in med gamla smycken och klockor som de vill laga eller göra om. Det är väldigt roligt när gamla saker blir som nya efter lite omvårdnad och kärlek”, säger Gustav och får medhåll av pappa Ulf som är urmakare till yrket.

Varför väljer ni att vara kunder i Sparbanken Tanum?
”Det är ett naturligt val. Nära och lokalt. Mamma hade nummer 15 på sitt checkhäftet så vi har varit kunder i banken väldigt länge”, avslutar Marita med ett leende.

2022-01-24

 

 

Vascos stora klimatkliv!

Lotta och Kim Kristiansen på Vasco Fjällbacka
Lotta och Kim Kristiansen på Vasco i Fjällbacka

De senaste 10 åren har Fjällbacka-företaget Vasco jobbat intensivt med att minska sin energiförbrukning. Efter att ha tilläggsisolerat hela industrifastigheten tog man i vintras det sista stora steget att byta ut den gamla oljepannan mot en hetvattenanläggning. Dessutom installerades i samma veva solceller på taket.

 

Att göra en sån förändring är givetvis en stor investering för vilket företag som helst. Men tack vare stöd från Klimatklivet har Vasco kunnat göra denna omställning både snabbare och mer omfattande än vad man annars hade mäktat med.

 

För att höra mer om familjeföretagets stora satsning har vi träffat Lotta och Kim Kristiansen. Så här svarade de på våra nyfikna frågor...

Hur började er resa mot att bli fossilfria?
”Det började med att vi fick en aha-upplevelse för drygt 10 år sedan. Under vintern 2010 kom det väldigt mycket snö och vi fick lite panik över hur vårt platta tak på ca 2000m² skulle klara all vikt. Men när vi gick upp på taket och kollade fanns det ingen snö alls och vi insåg att det inte heller fanns någon isolering. Då bestämde vi oss för att isolera hela taket vilket sänkte vår förbrukning rejält. Sedan dess har vi successiv isolerat och klätt om alla väggar samt bytt fönster. Det har skapat förutsättningar för att byta ut oljepannan till ett system som är perfekt för våra lokaler och vår verksamhet.”

Vad är Klimatklivet för något?
”Genom Klimatklivet är det möjligt för företag, kommuner, landsting, föreningar och organisationer att söka stöd för investeringar som är bra för klimatet. Bakom stödet står Naturvårdsverket och ansökan sker via Länsstyrelsen Västra Götaland.”

Hur har ni fått ta del av Klimatklivet och vad har det betytt för er?
”Att byta ut oljepannan har varit ett mål som vi har haft under många år. Det är dock ett stort och dyrt projekt. Tack vare att vi beviljades stöd från Klimatklivet fick vi kraft och energi att ta steget. Genom att vi dessutom beviljades det högsta stödet, på 60% av alla kostnader, fick vi möjlighet att göra omställningen både snabbare och mer omfattande än vad vi förmodligen hade gjort annars. Som exempel valde vi att, utanför Klimatklivet, även installera solceller på taket.”

Hur lång tid har det tagit från ansökan till installation?
”Vi skickade in en ansökan till Klimatklivet för ungefär ett år sedan och i november startade vi upp den nya anläggningen. Allt har gått smidigt och vi rekommenderar verkligen andra företag att söka stöd från Klimatklivet. Vi är väldigt nöjda och tacksamma för att vi fick denna möjligheten.”

Hur kommer det sig att ni valde att installera just en hetvattenanläggning?
”Genom åren har vi kollat på många olika alternativ men inget har känts perfekt. När vi hörde om hetvatten lät det som det mest optimala för vår fabrik och hittills har det fungerat jättebra!”

Hur viktig är klimat- och miljöfrågan för er på Vasco?
”Den är viktig! Det kan låta klyschigt men vi tänker på miljön i allt vi gör här på Vasco. Därför känns det otroligt bra att ha både hetvattensystemet och våra nya solceller på plats redan nu.”

Varför väljer ni Sparbanken Tanum som er bank?
”Det är roligt att jobba med Sparbanken Tanum. Dessutom gillar vi att sparbanken stöttar det lokala.”

2022-01-17
 

 

Nyttodata – lokalproducerad IT på riktigt!

Tommy Spindel, Madeleine Rönnblom och Emil Johansson på Nyttodata
Tommy Spindel, Madeleine Rönnblom och Emil Johansson på Nyttodata

På Nyttodata Väst AB jobbar man med det mesta som har med ”data” att göra. På företaget, som startades år 2000, jobbar idag 8 personer och kontoren hittar man i Fjällbacka (HK), Uddevalla samt ett litet satelitkontor i Strömstad (som dock varit på paus under pandemin). Vi har hälsat på Tommy Spindel, som driver företaget tillsammans med Mikael Ejdesör, för att göra en liten intervju om Nyttodata och deras verksamhet...

Hej Tommy, berätta lite om Nyttodata och vad ni jobbar med? 
”På Nyttodata jobbar vi med det mesta inom IT – allt från försäljning och service till utbildning och webb. En stor del av vår verksamhet handlar om att erbjuda trygg och lokal serverdrift. Det kan till exempel handla om att lagra hemsidor, molnservers och att installera en bra backup-lösning. Vi jobbar också med affärssystem och hjälper våra kunder att skräddarsy funktionerna efter deras specifika verksamhet. Till största del jobbar vi med ”Pyramid” som är ett modulbyggt affärssystem där kunden själv väljer vilka delar företaget har behov av. Dessutom jobbar vi även mycket med Microsoft 365 och olika säkerhetslösningar”, berättar Tommy.

Vi har förstått att ni jobbar väldigt lokalt, berätta mer om det?
”Ja, det stämmer. Vi har våra servrar här i Tanums kommun. Många pratar om lokalproducerad IT samtidigt som de har sina servrar i storstäderna och/eller utomlands. För oss har det varit viktigt att erbjuda kunderna den trygghet det innebär att ha all serverdrift lokalt - antingen hos oss eller ute hos kunden själv”, förklarar Tommy.

Vilka typer av kunder har ni?
”Kunderna hittar man i alla storlekar och branscher, från privatpersoner och enmansföretag till bolag med flera hundra anställda”, fortsätter Tommy.

Varför har ni valt att vara kunder i Sparbanken Tanum?
”För att det är lokalt och det är så vi själva vill jobba!”, avslutar Tommy med ett leende.

2022-01-10

 

 

Fjällbacka Fisk och Delikatesser räddades av ett dussin lokalbor och delårsboende!

Anders Nilsson och Stefan Börjesson bakom disken på Fjällbacka fiskhandel
Anders Nilsson och Stefan Börjesson bakom disken på Fjällbacka fiskhandel

När den anrika fiskaffären i Fjällbacka såg ut att gå en oviss framtid till mötes hände något oväntat. 12 personer, som alla har en stor kärlek för byn, vägrade acceptera att deras omtyckta fiskaffär hotades. De gick därför samman för att köpa den. Sagt och gjort! Sedan några månader tillbaka drivs Fjällbacka Fisk och Delikatesser AB av de nya ägarna som passionerat satsar på att utveckla både butik- och restaurangsidan. Givetvis på året-runt-basis!

Vi har träffat Anders Nilsson som är en av de nya ägarna samt butikschefen Stefan Börjesson för att höra mer om hur det gick till när fiskaffären fick nya ägare men också om deras planer framåt...

Hej på er! Berätta mer om hur det kommer sig att ett gäng Fjällbackabor och delårsboende tog över Fjällbacka Fisk och Delikatesser?
”Vi blev varse att de tidigare ägarna ville sälja. De hade dock svårt att hitta bra spekulanter. Vi tyckte att det hade varit tråkigt, för att inte säga dramatiskt, för Fjällbacka om ett så gammalt ställe som fiskaffären skulle stänga eller bara vara öppet på sommaren. Vi gick därför samman för att driva fiskaffären på året-runt-basis. Så i någon mening var det en räddningsaktion för att få behålla fiskaffären”, berättar Anders som är en av de nya ägarna och till vardags jobbar som advokat.

Berätta om utbudet i butiken?
”Förutom pinfärsk fisk och skaldjur av högsta kvalité har vi även delikatesser och olika maträtter som vi gör här i butiken. Som exempelvis fisksoppa, fiskpudding, laxbakelse och paj”, berättar Stefan som trots sina 38 år på Coop inte var svårövertalad till att bli fiskaffärens nya butikschef.

Var ligger ert fokus nu?
”Vårt främsta fokus är att behålla och förädla en riktigt bra fiskaffär med varor av hög kvalité. Vi vill erbjuda lokalproducerat så långt det går. Som exempel köper vi kräftor och hummer direkt från fiskare här i Fjällbacka. Vi kollar också på att ta in ostron som plockats här i Fjällbackas skärgård. Dessutom tycker vi att det är viktigt med en riktigt bra service. Kunderna ska kunna komma in här och fråga om vilka råvaror som är bäst för dagen och om tips på tillagning. Vårt andra fokus är att utveckla restaurangdelen”, säger Stefan och Anders.

Ja, berätta lite om er restaurang?
”Vi öppnade SNAR BAR, på bryggan här utanför fiskaffären, i somras. Tanken med SNAR BAR är att erbjuda en enklare meny med lägre priser. På lite sikt vill vi hålla SNAR BAR öppet året runt och renoverar just nu en restaurangdel inomhus. Drömmen är att SNAR BAR ska bli ett riktigt ”hängställe” för alla Fjällbackabor. En plats dit man går för god mat och dryck, även när det är kallt och blåser”, berättar Anders och Stefan.

Varför väljer ni Sparbanken Tanum som er bank?
”Vi försöker att alltid välja lokala alternativ. Av många olika anledningar. Dessutom uppskattar vi den förhöjda servicenivå det innebär att ha en lokal bank istället för en storbank”, avslutar Anders.
 

2021-11-18

 

 

Teleradios nya lokaler!

Fredrik Johansson och Niclas Wilhelmsson på Teleradio i Munkedal tillsammans med företagsrådgivaren Jessica Olofsson från Sparbanken Tanum
Fredrik Johansson och Niclas Wilhelmsson på Teleradio i Munkedal tillsammans med företagsrådgivaren Jessica Olofsson från Sparbanken Tanum

När anrika Teleradio grundades på 60-talet låg butiken på Stale men i början av 80-talet flyttade butiken till Munkelands Köpcenter. I början av sommaren, efter ca 40 år i samma lokaler, var det dags för en ny flytt. Till kundernas stora glädje ligger den nya butiken bara ett stenkast från den gamla, nämligen mitt emot Jimmis Handelsträdgård och bredvid Nordic Wellness.
Vi tog en tur till den nya butiken för att kolla läget och höra hur de trivs...

Hej på er! Hur trivs ni i era nya butikslokaler?
”Vi trivs jättebra! Det är en nytändning vilket också syns på personalen”, säger Fredrik Johansson och Niclas Wilhelmsson som äger Teleradio, Munkedal-Kungshamn.

Varför ville ni flytta?
"De största vinsterna är att vi har fått ett mycket större lager och fler kontor. Men vi har också fått en bättre indelning på själva butiken som ger en helt annan överblick. Vi har haft vitvaror i sortimentet i mer än 5 år men sedan flytten är det jättemånga som förvånat utbrister ”har ni vitvaror?”. Efter flytten har vi dessutom märkt att det ligger mer centralt här, trots att det bara är ett stenkast från den gamla lokalen. Inte minst är det många ”gubbar” som kommer in när frun är på Jimmis Handelsträdgård och köper blommor,” fortsätter Fredrik och Niclas.

Vilka produkter säljer ni mest av?
”Vi säljer alltid mycket telefoner. Nu går vi även in i värmepumpsäsongen som brukar ge oss mycket att göra. Det blir också mer och mer installationer – både hos privatpersoner och företag. Men det som ökar mest just nu är vitvaror nu så det är något vi kommer att satsa vidare på”, berättar Niclas och Fredrik.

Vad händer med era gamla lokaler nu? 
”Där har Goviks Hundakademi flyttat in. Det har blivit jättebra. Det känns som att det är ett lyft för hela Munkelands Köpcenter just nu. Det händer mycket och många är engagerade i att hitta på grejer. Som exempel hade vi nyligen en "Munkelands-dag" med massor av aktiviteter och erbjudanden som blev väldigt välbesökt”, säger Fredrik och Niclas med ett leende.

Varför väljer ni Sparbanken Tanum? 
”För att det är en riktig bank med både pengar och folk! Det är trevligt med personlig kontakt och att ha en person som man kan ringa till. Vi är jättenöjda!”, avslutar Niclas och Fredrik.

2020-10-04

 

 

Nya ägare på Bullarebygdens Camping!

Jill och Peter på Bullarebygdens camping
Jill och Peter på Bullarebygdens camping

För lite mer än 1 månad sedan tog Jill och Peter Eriksson över Bullarebygdens Camping. En familj- & motorcamping som ligger naturskönt på en udde i norra Bullaresjön. Närmare bestämt i Vassbotten vid den norska gränsen. Här finns naturen och lugnet samtidigt som det är nära till kusten.

Vi tog en tur till Bullarebygdens Camping för att fråga Jill och Peter hur den första tiden som campingföreståndare har varit samt hur de vill utveckla och driva campingen framåt.

Hej på er! Hur känns det att vara igång här på campingen?
”Det har varit roligt och intensivt. Campingen har varit nästan helt fullbelagd och telefonen har ringt i ett. Men vi har haft go hjälp av våra sommarjobbare och även brorsan och hans fru har hjälpt oss mycket”, förklarar Peter.

Berätta lite om er själva?
”Vi är en stor familj, med 7 barn, från Ale kommun norr om Göteborg. Vi driver sedan tidigare en gräventreprenad med 7 anställda och 2 inhyrda”, berättar Jill.

Hur kommer det sig att ni köpte campingen här i Bullaren?
”Att ha en egen camping har varit en dröm sedan många år. När vi campade här förra året förälskade vi oss i platsen och när vi hörde rykten om att ägarna ville sälja blev vi intresserade och tog kontakt med dem. Vår plan är att göra en livsstilsförändring. På lite sikt vill vi bara leva det här livet med att driva och utveckla campingen. Nu känns det som att den förändringen kommer att gå lite fortare än vi tänkt. Vi tror att det finns stor utvecklingspotential här och kan inte gå in halvhjärtat i något”, säger paret med ett leende.

Hur vill ni utveckla campingen?
”Vi har redan börjat med att byta ut hela WiFi-systemet - så nu ska det finnas full täckning på hela campingen. Vi tycker som Sparbanken Tanum att det är viktigt att använda lokala företag har fått jättebra hjälp från Teleradio, Munkedal-Kungshamn. Vi är också i full färd med att installera ett nytt bokningssystem som gör det möjligt att boka online. Vi vill även förlänga säsongen genom att, bland annat, ha fler motorträffar. Vår första blir nu i september med både MC och amerikanska bilar. I restaurangen, som har nya krögare, serveras amerikansk mat och när pandemin släpper taget kommer det att erbjudas temakvällar, quiz och spelningar igen”, förklarar Peter.

”Framåt planerar vi att renovera hela receptionen där vi bland annat ska bygga ett glasscafé - förhoppningsvis redan till nästa år. Vi kommer också att bygga minigolf- och boulebanor och lekplatsen ska både renoveras och bli större. Vi måste också ha fler stugor. Vi har 9 stycken idag och det har varit en jättebrist på stugor i sommar. Eftersom vi redan har kö på säsongsplatserna kommer vi att utöka med några ”säsongare” annars är vi nöjda med storleken på campingen. Andra idéer är att köpa ett spabad och att bygga en bastuflotte. Men vi gör en sak i taget och känner in vad gästerna vill ha”, fortsätter Jill.

Ser ni någon ny campingtrend?
”Vi har haft väldigt många vandrare som kommer med tält. Många tyskar och holländare. När vi visar dem ner till tältplatserna som ligger 5-10 meter från sjön blir de helt begeistrade. Vissa frågar till och med om man får bada. Det har ju inget sånt här i sina hemländer så de tycker att det är helt fantastiskt”, berättar Jill vidare.

Varför har ni valt Sparbanken Tanum som er bank? 🧡
”I höstas bokade vi ett möte på banken för att spåna läget och fick ett mycket gott intryck. När vi gick därifrån sa vi att vi skulle byta bank oavsett. Personalen är serviceminded och har verkligen visat ett intresse för oss. Vi har aldrig fått ett sånt bemötande av någon bank tidigare”, avslutar Peter och Jill.

2021-09-06

 

 

Rekordsommar på Gårviks badkiosk!

Kiosken på Gårvik

Efter en sommarmånad med ett fantastiskt semesterväder var vi nyfikna på hur våra kunder på Gårviks kiosk har haft det i sommarvärmen. Vi gjorde ett besök hos far och döttrar, Johan, Iselinn och Irma, som är trion bakom badkiosken.

Hej på er! Hur har sommaren varit så här långt?
”Den har varit grymt bra! Vi har nog aldrig sett så mycket människor här som under de varmaste och soligaste dagarna i juli. Kön till kiosken har stundtals ringlat sig lång. Inte minst till grillen där våra hamburgare har blivit en storsäljare. Vi hade som mål att sälja 1000 stycken på hela sommaren vilket vi har gjort”, berättar Johan som med sin bakgrund som kock är given bakom grillen.

”Gårviks Simskola kunde inte ha tajmat in bättre väder. Förra året sålde vi massor med varm choklad med grädde till frusna simskolebarn. I år har de köpt glass istället”, skrattar Irma och Iselinn.

Hur kommer det sig att ni driver kiosken här på Gårvik?
”När vi var här på stranden och badade 2018 - som också var en kanonsommar - var kiosken stängd. Vi började prata på att det hade varit kul att driva kiosken. Året därpå tog vi över driften och det gick ju galant. Så vi bestämde oss för att köra ett år till och nu är vi inne på vår tredje sommar”, förklarar trion.

Vad säljer ni i kiosken?
”Vi har glass, chips, godis, kaffe och fika men också lite mat som hamburgare, korv med bröd och mos”, berättar Iselinn som efter sommaren som egenföretagare ska fortsätta sin utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Uddevalla gymnasieskola.

Hur ser era öppettider ut?
”Vi öppnade kiosken vid midsommar och siktar på att ha öppet till vecka 32. Vi har öppet från 11.00 till 18.00 alla dagar. Vid hällregn kan vi dock stänga lite tidigare och vid riktigt fina kvällar kan vi ha öppet längre”, förklarar 16-åriga Irma som till hösten ska börja första året på Djurvårdsprogrammet på Dinglegymnasiet.

Hur är det att driva ett företag som sommarjobb?
”Det är kul att få jobba med familjen. Vi har också fått mycket hjälp av farmor och faster denna sommar. Våra kompisar tror att det är soft att jobba i kiosk men fina dagar är det ofta stressigt”, berättar Irma och Iselinn.

”För mig är detta bland det bästa jobb jag har haft. Att jobba med tjejerna funkar väldigt bra och jag är verkligen stolt över resan som de har gjort här i kiosken. De tar ett stort ansvar vilket gör mig både stolt och imponerad”, fortsätter Johan som förutom att driva kiosken med sina döttrar även jobbar som sjöman och som mattläggare på Solas Söner Golv. Dessutom är han en välkänd eldsjäl i Munkedals IF där han tidigare varit ungdomsledare och idag är lagledare för damlaget.

Berätta lite om Gårviks badplats och varför ni tror att den är så populär?
”Stranden sköts av Munkedals kommun som verkligen håller fin ordning. Det är bra botten, bra vatten och fina bryggor. Det är nog även många som gillar att det finns gräs att ligga på, samtidigt som det finns sandstrand och klippor. Dessutom finns det bra parkering, toaletter, kiosk och omklädningsrum. Att det är en bra badplats sprider sig nog med mun-till-mun-metoden. De flesta som är här kommer så klart från kommunen men det är även besökare från hela Sverige och utomlands ifrån. I sommarstugorna bor det många norrmän, men även en amerikan”, förklarar gänget glatt.

Så till sista frågan, varför har ni valt just Sparbanken Tanum som er bank?
”Det började med att jag blev kund privat efter tips från flera vänner. Det bästa med Sparbanken Tanum är servicen. Att det bara är ett samtal bort för att få hjälp. Det är också trevligt att man kan komma in på kontoret”, avslutar Johan.

Från banken tackar vi för en mysig intervju på en helt magisk plats.

2021-08-24

 

 

Miniäventyr i världens vackraste skärgård!

Jonas Nilsson, Miniäventyr
Jonas Nilsson, Miniäventyr

Miniäventyr är ett nystartat turistföretag med ett unikt fokus på barn. Med guidade dagsutflykter vill Jonas Nilsson, som startat Miniäventyr, att Bohusläns turister ska få uppleva havet, skärgården och den unika miljön – på riktigt! Miljö- och kunskapsturism av bästa sort om ni frågar oss på Sparbanken Tanum. Men Miniäventyr är inte bara för barn och barnfamiljer. Två kvällar i veckan erbjuds vandringssugna vuxna så kallade ”Boatwalks” där man får uppleva Bohusläns natur och historia till både båt och till fots. För att höra mer om Miniäventyr och de olika dagsutflykterna stämde vi träff med Jonas som fick följande frågor att besvara...

Hej Jonas! Varför startade du Miniäventyr?
”Det är så många som besöker kusten utan att riktigt uppleva vårt fantastiska Bohuslän. Jag vill att fler ska få komma ut i skärgården och känna, smaka och ta del av allt som finns här. Jag vill förmedla den glädje jag känner för Bohuslän och havet”, berättar Jonas som utöver yrket som ungdomsvägledare även är utbildad fritidspedagog, gränsguide i skyddade naturområden vid den norska gränsen samt har en examen i fiskekologi vid Göteborgs universitet.

Vi har förstått att miljö och klimat är viktigt för dig?
”Ja, absolut! Ambitionen är att Miniäventyr skall ha så lite miljöpåverkan som möjligt och att vi alltid ska lämna de öar vi besöker i bättre skick än när vi kom. Det gör vi bland annat genom att skräpa upp lite av den marina nedskräpning som (på grund av havets strömmar) driver iland på vår kust”, förklarar Jonas.

Du har ju flera olika dagsutflykter, först och främst, berätta lite om dina miniäventyr?
”Miniäventyren vänder sig till barnfamiljer med barn i skolåldern. Vi åker ut med båt och besöker öarna i skärgården från både toppen och botten. Med ett barnperspektiv upplever vi allt från storslagna vyer till roliga smådjur vid strandkanten. Tillsammans utforskar vi öarna och smakar på morgondagens mat - som till exempel havstryffel och strandsnäcka. Kanske fångar vi egna räkor eller en sjöstjärna att smaka på också!”, fortsätter Jonas.

Berätta mer om dina ö-vandringar?
”Ö-vandring - som också går under namnet ”Boatwaks” - är vandringar i världens vackraste skärgård. Till båt och fots upplever vi en unik naturvandring över kipporna i Hamburgsunds skärgård. Under tiden berättar jag om Bohusläns historia och hur sill, sten och sjöfart har präglat bygden. Med lite tur får vi också njuta av en vacker solnedgång. Vandringen tar ungefär tre timmar och riktar sig till vuxna med vandringserfarenhet eftersom terrängen är ganska kuperad på sina ställen”, berättar Jonas.

Berätta lite om dina fiskeutflykter?
”I april håller jag även utflykter, för stora och små, som vill testa havsöringsfiske av högsta klass. Att fiska havsöring är en jättebra friluftsaktivitet för familjen”, tipsar Jonas som var med och startade Öringsakademien som syftar till att vårda havsöringens lekområden i Tanums kommun.

Varför väljer du Sparbanken Tanum som bank till Miniäventyr?
”Ur ett företagsperspektiv har jag fått en bra starthjälp med massor av tips. Det känns verkligen som att man vill mig väl på Sparbanken Tanum”, säger Jonas.

Sist men inte minst... vilken är din häftigaste naturupplevelse?
”Höstens stormvandringar på Valön Naturreservat, då förstår man sin litenhet”, avslutar Jonas med ett leende.

Tips: På miniaventyr.se kan du läsa mer om de olika utflykterna och se lediga tider!

2021-07-22

 

 

Smögens Tvålbruk – Mer än bara tvål

Maria och Carl-Johan från Smögens tvålbruk står på en brygga och visar upp sina tvålar
Maria Arnborg och Carl-Johan Söderbom, Smögens tvålbruk

Vi har varit ute och intervjuat ännu en av alla våra fantastiska företagskunder och den här gången hamnade vi på Smögen där Smögens Tvålbruk finns! Bakom företaget står Maria Arnborg och Carl-Johan Söderbom som gillar och är intresserade av allt som har med självhushållning och trädgård att göra. För lite mer än ett år sedan började de göra tvål av tång och det visade sig bli en riktig succé…

Hej på er! Berätta om hur ni startade Smögens Tvålbruk?
”Vi är väldigt intresserade av allt som har med självhushållning att göra. Vi odlar vår egen mat i vår trädgård, har höns och plockar tång, med mera. Så började vi fundera för lite mer än ett år sedan på om vi inte kunde göra något mer, som andra också kan ha glädje av. Hittills var det ju bara vi själva som åt det vi odlade i princip. Då kom vi på idén att göra miljövänlig tvål gjord på tång från havet. Tång har länge använts för sina hudvårdande egenskaper. Så vi provade, gav tvålar till våra vänner som fick testa och insåg snart att det nog finns ett intresse här. Vintern 2020 startade vi företaget, precis innan pandemin drog igång. Det passade bra för då hade vi det här projektet att fylla ut tiden här hemma med och dessutom blev det ju poppis att tvätta händerna helt plötsligt, en bra marknad för en tvåltillverkare”, säger Maria och Carl-Johan. 

Hur har det gått under året och vad har ni fått för respons?
”Det har gått jättebra och vi har fått jättemycket fin respons. Det är så kul när vi möter människor som berättar hur mycket de tycker om vår tvål och vi blir glada varje gång någon skriver till oss på sociala medier från andra delar av landet att de har vår tvål och gillar den. Vissa tycker det är en fin och rolig present att ge bort och andra har blivit riktiga stammisar och köper tvålen regelbundet för sitt vardagliga bruk. Vi har även fått kontakt med andra ”tång-älskare” bland företag som jobbar med tång och det är en härlig stämning där alla peppar varandra.”

Hur går det till när ni tillverkar tvålen?
”Det börjar med att vi är ute och plockar tången här utanför Smögen. Vi använder enbart arten sockertång och den växer fint här. Sedan torkar vi den och maler ner den till ett pulver. Sedan kokar vi det tillsammans med kallpressad rapsolja från Bärby Östergård utanför Dingle. Vi tillsätter även kokosolja, bivax, lut och doftoljor. Alla ingredienser är ekologiska, till och med limmet vi använder till etiketterna. Vi försöker att på alla sätt använda så mycket närproducerat som möjligt i allt från ingredienserna till designen på förpackningen som är gjord av Mattias Schläger som är en grafisk formgivare här på Smögen. Vi är måna om att inte använda plast så därför kommer vi till exempel inte göra någon flytande tvål i plastflaska”.

Vad för sorter har ni och vart kan man köpa dem?
”Vi har hårdtvålar. En med doft av lavendel, en med doft av granskott och dessutom en kallbadstvål med doft av kaprifol som man kan använda när man badar i hav och sjöar. Vi gjorde även ett par jultvålar i julas, en som doftade pepparkaka och en med doft av rökelse och myrra. Kanske återkommer de nästa jul. Vi säljer inte tvålarna själva utan de säljs i olika butiker runt om i Bohuslän och på lite andra platser i Sverige. Ja, till och med på östkusten och på Gotland. Många av våra återförsäljare har varit väldigt positiva och gett våra tvålar en bra plats i butiken, så det har funkat jättebra. För varje såld tvål skänker vi 5 kronor till strandstädning här på kusten så genom att köpa tvålen bidrar man också till något bra. Det är viktigt för oss. Vi har valt att stödja Pelagiska som effektivt städar öar och skär och som vi har stort förtroende för.”

Hur ser framtiden ut för Smögens Tvålbruk? Har ni några nya planer?
”Vi vill försöka hålla det på den nivån som det är nu, så att det kan fortsätta kännas roligt med allt vi gör från att plocka tång till att skära upp tvål och inte som ett ”måste”. Vi kommer fortsätta göra samarbeten med olika butiker i närområdet och vi har även planer på nya tvålsorter med ännu fler närodlade ingredienser. Dessutom kommer vi att hålla kurser i tvåltillverkning i samarbete med ett studieförbund.”

Till sist, varför valde ni Sparbanken Tanum som er bank till Smögens Tvålbruk?
”Vi valde Sparbanken Tanum för det engagemanget som finns för både för lokala företagare och för föreningslivet. Sedan tyckte vi det var bra att vi fick träffa och prata med en riktig person och inte en kundtjänst med lång väntetid som vi var vana vid sen tidigare. Det var ovanligt men väldigt bra.”

Tack så mycket till Smögens Tvålbruk för att vi fick hälsa på och lära oss mer om tvåltillverkning och ert företag. Vi önskar er STORT LYCKA TILL i framtiden! 

2021-06-21

 

 

6 nya padelbanor i Tanumshede!

En av de nya padelbanorna på Tanum Padel
En av de nya padelbanorna på Tanum Padel

Den 21 maj öppnade Tanum Padel upp för bokningar av de sprillans nya padelbanorna vid Tanum Shoppingcenter. Ett projekt som vi på Sparbanken Tanum är väldigt glada över att få vara med och finansiera. På Brehogsvägen 8 har sex banor byggts. Vi har träffat Espen Maelum, som är projektledare för Orvelins stora satsning på padel, för att bombardera honom med frågor...

Hej Espen! Berätta lite om banorna här i Tanum!? 
”Absolut! Det är två banor inomhus och fyra utomhus. En av banorna utomhus är en singelbana - resten är dubbelbanor. Banorna inomhus har 10 meter i fri takhöjd och är så kallade panorama-banor viket betyder att det enbart är glas på kortsidorna och inga stolpar. Mattan kommer från Mondo och är den officiella mattan för World Padel Tour. Tillsammans med JUBO PADEL testar vi att sätta belysning på 7 meter (vilket är lite högre än normalt) för att förhoppningsvis få ännu bättre ljus”, förklarar Espen och tillägger att banorna är klassade för tävlingsspel.

För alla som inte har provat padel ännu - vad är tjusningen? 
”Det bästa är att det är väldigt socialt! Padel är ett fantastiskt sätt att träffa nya kompisar och ha kul. Det går också väldigt fort att komma igång med padel! Det är lätt att få spel även om man inte är så duktig eller om lagen är ojämna”, berättar Espen som själv blivit en biten padel-spelare.

Hur ser ni på Tanum Padel på lite sikt?
”Om detta blir succé är tanken att utveckla och bygga fler banor. När pandemin tillåter vill vi få igång både seriespel och möjligheten att boka lektioner med vår padel-coach Peter Sjövall. Vi skulle också vilja komma igång med både ungdomsverksamhet och vuxengrupper. Dessutom skulle vi vilja göra padel lite mer publikvänligt genom att exempelvis livesända matcher. Det vore kul att låta 1:an i Strömstad göra upp med 1:an i Tanum under en livesänd match,” fortsätter Espen.

Vad kommer det att kosta att spela på banorna och hur bokar man?
”Tider bokas via appen MATCHi, alternativt på matchi.se. Priset är inte 100% klart ännu men vi kommer, precis som på Strömstad Padel, att hålla bra priser. För oss är det viktigt att padel ska vara en sport för alla!”, säger Espen.

Varför valde ni att jobba med Sparbanken Tanum i detta projektet?
”Det är kul att jobba med en lokal bank! Vi gillar också idén av att jobba med lokala aktörer och på så sätt hjälpa varandra!”, avslutar Espen med ett leende.

Tack för intervjun och lycka till med allt önskar vi på banken!

2021-05-19

 

 

Butiken i Fjällbacka firar 5 år!

Angela på Butiken i Fjällbacka
Angela på Butiken i Fjällbacka

Tänk att det redan är 5 år sedan vi intervjuade Angela om hennes sprillans nya året-runt-affär. Nu har det gått 5 år och vi har träffat henne igen för att höra hur hon ska fira Butiken i Fjällbackas 5-årsjubileum.

Hej Angela! Det har redan gått 5 år sedan du öppnade Butiken i Fjällbacka för första gången. Om vi blickar bakåt lite, vad har hänt under årens lopp?

"Ja det är galet att det redan har gått 5 år. Under åren har jag utökat till mer än det dubbla i yta och sortimentet har utökats enormt mycket. När jag öppnade för 5 år sedan tyckte jag att jag hade en stor butik men innehållet har växt mer och mer för varje år. Under åren har man fått bra överblick över leverantörer och fler står på önskelistan om att få ta plats i hyllorna. Så roligt att skapa nya kontakter och på så sätt få ny butik varje årstid."

Hur kommer 5-årsjubileet att firas?

"Det kommer vara extra öppet med bra erbjudande. På grund av pandemin kommer firandet att vara i flera dagar. Helst skulle jag vilja bjuda alla på något gott att dricka och äta men tyvärr så sätter pandemi stopp för det. Så det får bli flera dagars firande med olika erbjudanden mm. I butiken kommer det att vara max 6 kunder åt gången som får sprita händer före och efter besöket. Naturligtvis håller vi avstånd och god städning där i mellan. Vill man boka egen tid gör man det utan extra kostnad."

Berätta om Butiken, vad är det för typ av affär?

"Butiken i Fjällbacka är en butik med något för alla och allas plånbok. Något som är viktigt för mig är att alla skall känna sig välkomna och bekväma när de kommer in till oss. Vi har ett brett sortiment på kläder med storlek mellan 34 och 56 på dammode. Till detta har vi matchande accessoarer så som väskor och scarfs samt underbara fårskinnstofflor för både ute och inne. På inredningssidan hittar ni allt från lakan, handdukar och dukar till det vackra porslinet från PotteryJo. Dessutom finns en uppsjö av gå-bort-presenter som servetter, ljus, kryddor osv. Självklart har vi även en hörna för våra små som är fylld med rit, skriv och lek."

Vad händer nu? Vi hoppas att siktet är inställt på 5 nya år!

"Jag har lite olika planer men tyvärr inget som jag kan gå ut med ännu. Men jag kommer att satsa på minst 5 år till och utveckla Butiken i Fjällbacka ännu mer tillsammans med mina kunder. Lyssnar man inte på deras behov och ser om dem så kan man lika gärna stänga. Kunderna har varit fantastiska och har stöttat oss i alla lägen. Är så tacksam för det!

Sist men inte minst är vi givetvis nyfikna på att höra varför du väljer Sparbanken Tanum som bank till Butiken i Fjällbacka?

"Det är ett självklart val med en lokal bank som hjälper till i alla lägen. Superbra och proffsig personal som servar snabbt och bra. Me like! Har varit kund sen födseln och det är inget jag kommer att ändra på. Så nöjd!"

Vi tackar Angela för intervjun och önskar ett stort LYCKA TILL med 5-årsjubileet!

2021-04-19

 

 

Certifierad knopmakare och styrman från Strömstad

Nina Naess, knopmakare från Strömstad
Nina Naess, knopmakare från Strömstad

I dag vill vi berätta om vår kund, Nina Naess, som är en av de häftigaste och mest kreativa personer som vi någonsin träffat. Nina bor i Strömstad och driver företaget Knop & Knåp där hon tillverkar allt som går (och lite till) med rep – allt från servettringar och lampor till trappräcken och örhängen. Kunderna är allt från privatpersoner till muséer som Ostindiefararen Götheborg och Vasamuseet. Nina är också den enda kvinnan i hela Europa som både är certifierad knopmakare och styrman. När hon var 50 år tog hon nämligen styrmansexamen vid Chalmers University of Technology. Vi har träffat Nina för en liten intervju...

Hej Nina! Hur kommer det sig att du startade din knop- & knåpverkstad?
- Jag växte praktiskt taget upp i mina föräldrars skeppshandel och har lärt mig att göra knopar av min pappa och farfar. När jag var 10 år fick jag göra mina första jobb - att splitsa förtöjningslinor till båtar. För pengarna jag tjänade köpte jag mitt livs första par jeans på Petersons Kläder här i Strömstad. Sedan har jag lärt mig vidare själv. Det finns en hel del böcker, som till exempel ”knoparnas bibel” med 3600 olika knopar i, förklarar Nina vars farfars far flydde till Sverige med familjen efter att ha röstat ja till att behålla unionen mellan Norge och Sverige i den norska folkomröstningen 1905.

Vad tillverkar du för något i din knop- & knåpverkstad?
- Jag gör allt som går att göra med rep - allt från örhängen till trappräcken. Roligast är att få specialbeställningar, när man får tänka lite. Det är väldigt roligt. Det mesta udda jag har gjort är en begravningsurna. Det var en syster till en avliden sjöman som beställde den, berättar Nina.

Vem/vilka är dina kunder? 
- Jag får beställningar av privatpersoner och väldigt många olika museum. Jag har också en grossist i Stockholm. Jag har som en egen grej att varje museum har sin egen etikett. Etiketterna görs på Nordbloms Trycksaker AB i Hamburgsund som är helt fantastiska!, fortsätter Nina.

Hur kommer det sig att du tog styrmansexamen vid 50 års ålder?
- När jag var liten ville jag ut på sjön och bli kapten precis som min morbror. Men livet på sjön var stenhårt på den tiden och mina föräldrar sa nej. Lagom till att jag fyllt 18 år och fick bestämma själv hade jag ändrat mig. Därför blev det som en revansch att ta styrmansexamen vid 50 års ålder. Det var jag och 10 killar som gick utbildningen vid Chalmers University of Technology och det var jättekul! förklarar Nina.

Så måste vi ju också fråga... varför har du valt Sparbanken Tanum som din bank? 
- För att det är en förbannat trevlig personal. Man kan ringa och ställa dumma frågor och får aldrig några korta svar. Sparbanken Tanum måste ha en noga handplockad personal, avslutar Nina med ett leende.

2021-03-09

 

 

C.G. Karlssons Stenhuggeri - Moderna och anrika på samma gång

C.G Karlssons stenhuggeri

C.G. Karlssons Stenhuggeri i Sannäs är ett av Bohusläns äldsta företag. Bolaget startades 1894 av sjömannen August Karlsson som bestämt sig för att mönstra av för gott och istället försörja sig som stenhuggare. Under denna tiden expanderade stenindustrin kraftigt och bara i Sannäs arbetade, under 1900-talets början, flera hundra personer i stenhuggerinäringen. Direkt eller indirekt. Mycket har hänt sedan dess och idag är C.G. Karlssons Stenhuggeri det enda stenhuggeriet kvar i Sannäs.

C.G. Karlssons Stenhuggeri är med andra ord ett anrikt företag med lång historia. Samtidigt är det ett modernt och miljömedvetet stenhuggeri med fokus på framtiden. På bara ett och ett halvt år har företaget bytt ut hela sin gamla maskinpark vilket har ökat kapaciteten och rustat för framtiden. För att värna om miljön har stenhuggeriet, sedan en lång tid tillbaka, ett cirkulerande vattensystem som minimerar förbrukningen av färskvatten. Och maskinerna, de drivs av grön el från lokalt tillverkad vindkraft.

Vi har träffat stenhuggeriets ägare, Lars Mogren, för en intervju om vad de gör på stenhuggeriet idag.

Hej Lars. Vad exakt är det ni tillverkar här på stenhuggeriet och vad gör er unika i branschen?
”Vi gör bänkskivor till kök och badrum men vi gör också plattor i sten för väggar och golv. Det som är unikt för oss är vår kvalité. Vi har en erfaren och engagerad personal som verkligen kan hantverket. Samtidigt sitter det i väggarna här att vi inte släpper iväg något som vi inte är nöjda med. En annan sak som gör oss unika är att våra stenskivor är underhållsfria.”

Berätta mer - hur får ni era bänkskivor underhållsfria?
”Alla våra stenskivor behandlas med en impregnering som tränger ner i stenen och skyddar ytan från fläckar. Impregneringen påverkar inte stenens utseende eller känsla och kunden behöver aldrig upprepa behandlingen - den är permanent.”

Vad jobbar ni med för sten och var kommer den ifrån?
”Vi har natursten som granit, kalksten och marmor men vi jobbar också med komposit som är en sorts tillverkad sten. Mycket av stenen som vi jobbar med kommer härifrån Bohuslän. Bohusgraniten tar vi från 3 olika stenbrott som ligger i Tossene/Kungshamn i Sotenäs kommun, Hallinden i Lysekils kommun och Rabbalshede i Tanums kommun. Vi jobbar också med den klassisk Carrara marmor från Italien och sten från bland annat Norge, Afrika och Indien. All vår sten är spårbar ända till stenbrottet.”

Vilka är era kunder?
”Vi levererar till privatpersoner, köksåterförsäljare, inredningsfabrikanter, köksfabrikanter och olika byggföretag. Vi är rikstäckande och levererar till hela Sverige, men vårt fokus ligger på de södra och västra delarna av landet”.

Sist men inte minst... varför väljer ni Sparbanken Tanum som er bank?
”För att ni är flexibla, har korta beslutsvägar och tar hand om era kunder!” 

2021-02-15

 

 

Peppiga praliner från Tanumshede

Hanna Hjelm, Peppiga Praliner

Hanna Hjelm går sista året på Handelsprogrammet vid Strömstad Gymnasium. I somras var hon med i UngDrive och påbörjade arbetet med att starta Peppiga Praliner – ett företag som tillverkar och säljer handgjorda praliner med peppiga citat och ord. En kanonidé tycker vi på Sparbanken Tanum!

När skolan började igen efter sommarlovet fortsatte Hanna arbetet med Peppiga Praliner som sitt UF-företag. (UF står för Ung företagsamhet och är en utbildning i företagande och entreprenörskap. Under sista året på gymnasiet får eleverna starta, driva och avveckla ett företag med en helt egen affärsidé.) Vi har träffat Hanna för att höra mer om Peppiga Praliner UF.

Hej Hanna! Hur kom du på att du skulle göra peppiga praliner?
”Att göra praliner har varit ett intresse som jag har haft i flera år så jag bestämde mig ganska tidigt för att jag skulle göra praliner i mitt UF. Det svåra var bara att komma på hur jag skulle göra det unikt. När jag spånade tillsammans med en lärare kom vi på att jag kunde göra praliner med peppiga citat.”

Berätta om din produkt?
”Min produkt är en ask med 4 lyxiga praliner och ett kort med peppande ord. Man kan välja på smakerna salt karamell samt mörk choklad & havssalt. Till jul har jag också en julpralin som har ett mörkt chokladskal fyllt med pepparkakskola och en len chokladganache.”

Det låter galet gott! Vad har du fått för respons så här långt?
”Det har varit väldigt uppskattat. Det är roligt när människor ser jobbet som ligger bakom. Det är många steg innan pralinerna är färdiga. Allt från att rengöra och färglägga formarna till att temperera choklad och göra fyllning. Totalt tar pralinerna 2 dagar att tillverka.”

Hur är det att driva ett UF-företag? Vad är roligast/svårast?
”Det är jättekul men också mycket att tänka på. Eftersom jag jobbar med livsmedel har jag fått registrera Peppiga Praliner UF hos Tanums kommun. Det mesta har varit roligt men allra roligast har nog affärsplanen varit. Det svåraste har varit att våga komma igång och kontakta massa personer - som till exempel banken och kommunen.”

Ja, du har ju varit på möte här på Sparbanken Tanum, hur var det?
”Det var riktigt kul! Jag fick ett bra bemötande och bra hjälp med att, bland annat, öppna ett företagskonto och koppla företags-Swish.”

Tack för intervjun och lycka till med fortsättningen av Peppiga Praliner UF! På banken är vi jätteimponerade!

2021-01-18

 

 

Höstmys och julfirande på Hunnebostrands Vandrarhem!

Johan Romberg och Jeanette Åberg, Hunnebostrands Vandrarhem

Mitt i Hunnebo ligger Hunnebostrands Vandrarhem. Här har det bedrivits vandrarhem sedan 70-talet men historien sträcker sig mycket längre tillbaka än så. Vandrarhemmets huvudbyggnad, ”Gammelgården”, härstammar nämligen från 1800-talet och har en stor portion gammaldags charm! I våras tog Johan Romberg och Jeanette Åberg över driften av vandrarhemmet och sedan dess har det hänt mycket roligt här. Över en fika i Gammelgårdens fantastiska miljöer pratade vi om hur säsongen har varit, den nya bigården, vad de har på gång framåt och mycket mer.

Hej på er! Hur kommer det sig att ni tog över vandrarhemmet här i Hunnebo?
”Det började med att en kompis till mig såg att Sotenäs kommun sökte nya personer som ville driva Hunnebostrands Vandrahem och frågade om jag kunde hjälpa henne att skriva ett anbud i den offentliga upphandlingen. Samtidigt växte mitt intresse för vandrarhemmet och vi bestämde oss därför för att göra det tillsammans. Under våren och sommaren har jag och Jeanette, som är min sambo, varit här jättemycket för att fixa och ordna. Vi blev mer och mer kära i stället och efter några månader köpte Jeanette ut min kollega och vandrarhemmet blev ett familjeföretag”, berättar Johan med ett leende.

Berätta om vandrarhemmet?
”Det är ett klassiskt vandrarhem med lite enklare rum samt dusch, toaletter och pentry i korridoren. Vi har 26 rum med 76 bäddar fördelat på 4 hus. För dem som vill laga mat och sköta sig själva finns det, i ett av husen, kök och matsal. I Gammelgården finns reception, café och matsal med frukostbuffé för den som vill köpa till det”, fortsätter Jeanette och Johan.

Här kommer en ledande fråga... visst erbjuder ni mer än boende här på vandrarhemmet?
”Absolut! Den som vill kan hyra lokaler för fester och liknande för upp till 30 personer. Vill man rodda allt själv kan man hyra kök och lokal i vandrarhemmet och i Gammelgården kan man boka med mat. Vi har också en liten bigård här på tomten samt en liten shop där vi säljer våra egna biprodukter – som honung, bivaxsalvor och hemmagjord müsli. Dessa produkter säljer vi också via vår helt nya webshop bivaxco.se”, förklarar Jeanette.

Ni slog upp dörrarna vid påsk, mitt i pandemins utbrott, hur har säsongen varit?
”Inför öppningen var påsken helt fullbokad, främst av norrmän. Vi hade också 5 bröllop planerade under vår och sommar. När pandemin slog till bokade alla av och när vi öppnade till påsk var det helt tomt här. Det är klart att man blev ledsen och orolig. Vi missade många veckor under försäsongen men både högsäsongen och eftersäsongen har varit bra. Speciellt eftersäsongen då vi har haft många vandrare och cyklister här. Vi har fortfarande efterfrågan på rummen och har bestämt att vi ska ha några rum tillgängliga året ut”, berättar Johan och Jeanette vidare.

Vad har ni för planer framåt?
”Vi kommer att fortsätta med höstens söndagsmys, med sopplunch och fika, som vi har fått så himla go respons på. Vi planerar också för en jul på vandrarhemmet. Ju mer vi tänker på det ju mer känner vi att det här huset måste öppnas upp till jul. Julen här måste ju vara magisk! Allt är inte spikat ännu men låt oss säga att det kommer att bli julaktiviteter med olika inslag här på vandrarhemmet.”

Ni är ju nya kunder hos oss på Sparbanken Tanum, får vi fråga varför ni har valt oss som er bank?
”Vi blev tipsade att snacka med Sparbanken Tanum eftersom det skulle vara en personlig bank. Vår rådgivare, Magnus Jonasson, har verkligen vågat kliva ur den klassiska bankkostymen och har hela tiden varit nära och brytt sig. På riktigt! Bara en sån sak som att han ringer och frågar hur vi har det och om banken kan hjälpa på något vis - det är stort. Med den servicen spelar det ingen roll om räntan skulle vara lite högre.”

På banken tackar vi för de fina orden och önskar fortsatt lycka till. En jul på vandrarhemmet låter magiskt tycker vi!

2020-12-03

 

 

Emil kom 3:a på SM i hamburgare!

Gastro Box, Lysekil

Tidigare i september gick SM i Hamburgare (arrangerat av Mugwort's BBQ Shack) av stapeln i Gråbo i Lerums Kommun. I startfältet fanns vår kund Emil Larsson som till vardags driver foodtrucken The Gastro Box. I kategorin ”Folkets röst” kammade Emil hem en tredjeplacering med sin chili- och vitlöksmarinerade portabelloburgare med aioli och lök. Vi har träffat pristagaren hemma på Vitveten, för att prata mer om tävlingen och om The Gastro Box

Grattis till den fina placeringen i SM! Hur kändes det att ta hem en pallplats i en så stor tävling?
”Det var kul och inte alls väntat. Det var väldigt många duktiga deltagare från Umeå i norr till Malmö i söder. Det är roligt att man kan tävla i mat och kul att min hamburgare uppskattades”

Berätta om tävlingen dess regler?
”Huvudingrediensen i burgaren ska vara nötkött men får ha inslag och tillbehör av fläskkött. Eftersom det är ett SM krävs att laget är hemmahörande i Sverige och att lagledaren är folkbokförd här. I tävlingen fanns professionella kockar men också amatörer som kändes luriga med sina klotgrillar och familjerecept. I Hamburger SM finns 2 tävlings-kategorier där vinnarna utses av juryn respektive folkets röst”

Berätta om hamburgaren som du tävlade med?
”Jag har en kantarell-burgare som är uppskattad och som många tyckte att jag skulle tävla med. Jag kände dock att jag ville göra något nytt inför tävlingen. Eftersom det är höst ville jag gärna använda svamp, något som jag också är bra på. Därför blev det en burgare med chili- och vitlöksmarinerad portabello med aioli, lök. Och ett bra bröd på det”

Berätta om The Gastro Box?
”Jag köpte foodtrucken för 3 år sedan och började så smått med lite helger och några event. Att Sparbanken Tanum hjälpte till att få ner kostnaderna gjorde att jag vågade säga upp mig och satsa helt på The Gastro Box för ungefär 1,5 år sedan. I foodtrucken gör jag hamburgare med riktigt bra och närproducerade råvaror. Köttet kommer idag från Kustcharken men jag har en önskan att komplettera det med att köpa kött direkt från bönderna här i Lysekils kommun. Utöver lunchserveringen i Lysekil har jag också en del catering - både privat och till företag”

Du har ju en annan lite speciell hamburgare med blåmögelost och pepparkaka. När får vi se den på menyn igen?
”Jag körde den en vecka vid jul förra året och folk frågar fortfarande efter den. Så jag har bestämt mig för att köra den hela december i år. Men jag vägrar att gör den innan det”

Sist men inte minst. Varför väljer du att vara kund i Sparbanken Tanum?
”När vi flyttade hit hörde vi så mycket gott om Sparbanken Tanum att vi kollade upp banken och valde att bli kunder. Det har funkat bra både med företaget och privat. Det är en bank som är lätt att ha att göra med”

Vill du prova Sveriges tredje godaste (och Västsveriges godaste hamburgare) hittar du Emil och The Gastro Box i Lysekil – året om! Ett måste att besöka tycker vi på banken.

29/9 2020

 

 

75-årsjubileum för GBM Marin!

Rolf Hansson, GBM Marin

Det kan ju kännas som att det är mycket som går dåligt och är negativt i dessa tider. Men det finns faktiskt branscher och företag som blomstrar mitt i krisen! Ett exempel på det är båtbranschen. Ett av våra företag i denna bransch är det anrika GBM Marin som ligger placerat i vackra Havstenssund. Just i år firar även GBM Marin 75 år! En högst ovanlig ålder inom båtbranschen. Även om det planerande 75-årsfirandet nu inte blir av så har verksamheten fått lägga in en högre växel i takt med en ökande efterfrågan. Självklart åkte vi ut och tog ett snack med VD Rolf Hansson om detta.

Hej Rolf! Berätta, vad gör ni här på GBM Marin?
”Man kan väl säga att båten är centrum i allt vi gör här. Vi säljer och levererar båtar, servar och förvarar dem under vinterhalvåret. Sedan har vi butiken som säljer allt man kan tänkas behöva för båtlivet samt gästhamnen och sjömacken här utanför som med dess läge mitt i farleden är högt efterfrågade. Vi har 15 året runt-anställda och våra kunder kommer från hela Sverige.”

Grattis till 75-årsjubileumet! Varför tror du ni ”hållt” såhär länge?
”Tack! Jag tror att om man ska hålla länge i båtbranschen behöver man tänka långsiktigt, och det har vi gjort. Sedan tror jag att vi har lyckats bygga upp ett gott rykte och ett starkt varumärke genom alla dessa år.”

Hur ser er historia ut? Hur gick det till när företaget startade?
”Byggnaden här i Havstenssund byggdes 1945 och då var det både ett båtbyggeri och en konservfabrik. I början av 60-talet var GBM det första företaget i Sverige som erbjöd plastbåtar, tidigare hade det ju bara funnits träbåtar. När man sedan på 70-talet tvingades satsa på en bransch istället för två och man stod inför valet mellan att fortsätta vara båtbyggeri eller konservfabrik så föll valet på båtbranschen. Sedan dess har vi varit ett renodlat båtföretag. Företaget har genom alla 75 år funnits i vår familj och idag är det jag och min syster som äger det.” Vill man läsa mer om GBM’s historia finns en hel berättelse på deras hemsida

Hur har Corona-pandemin påverkat er?
”Vi åker alltid och ställer ut på båtmässan i Göteborg och Stockholm. Den i Stockholm blev delvis inställd i år på grund av restriktionerna och då kände vi oss lite osäkra på om vi skulle bli påverkade eller inte. Men allt eftersom våren har gått har vi fått mer och mer att göra. Nu har vi nått All Time High, så det är roligt. I övrigt hade vi lite jippon inplanerade i samband med 75-årsjubileumet men det har vi varit tvungna att ställa in. Sedan börjar det bli svårt att hitta produkter att köpa in med tanke på att hela båtbranschen går bra. Det börjar ta slut på grejer helt enkelt. På den fronten är vi lite kräsna också då vi ur ren kvalitésynpunkt valt att enbart jobba med nordiskt tillverkade produkter.”

Vad är det bästa med att jobba med båtar?
”Det är ett väldigt roligt jobb med tanke på att man säljer något som människor har trevligt av. Och det är kul att får vara en del av.”

Vad är ditt bästa tips till den som ska köpa båt?
”Att man ska satsa på etablerade varumärken, och att man ska köpa av ett företag. En stor fördel med det är att man har garantier och ett bättre konsumentskydd. Då kan man vara säker på att man får något bra och att det kommer bli lättare att sälja i framtiden om man skulle vilja det.” 

Vi önskar GBM Marin all lycka till i kommande säsong och i åren framöver. Vill du läsa mer om företaget? Då kan du läsa mer på GBM Marins hemsida.

22/7 2020

 

 

Full fart i Rabbalshede Krafts nya vindparker!

Arbetare från Rabbalshede Kraft

Just nu bygger Rabbalshede Kraft två nya vindkraftsparker på västkusten. Totalt sett kommer det att bli 6 nya vindkraftverk som tillsammans har en kapacitet att leverera el till ungefär 7400 villor! 

En strålande vacker majdag fick vi möjligheten att åka ner till ”byggena” där det jobbades på för fullt med att gjuta fundament och färdigställa den infrastruktur som krävs för att kunna bygga dessa enorma vindkraftverk. Som exempel behövs det breda och raka vägar där extremt långa transporter kan komma fram. Under vårt besök fick vi faktiskt se en testkörning där det säkerställdes att en vinge kan komma fram. Vingarna är nämligen den längsta delen att transportera eftersom de kommer hela (till skillnad från det övriga vindkraftverket).

Vi ställde massor av frågor till Rabbalshede Krafts projektledare Anton och Tony samt Johan som är teamledare för projektutveckling. På plats från Rabbalshede Kraft var också Tobias för att se på gjutningen och testkörningarna.

Hej på er! Berätta om projektet?
”Vi bygger två vindkraftsparker som ligger bara någon mil från varandra. Den ena i Sköllunga som ligger i Stenungssunds kommun och den andra vid Högen i Lilla Edets kommun. Parkerna kommer att få tre vindkraftverk var.”

Hur stora är vindkraftverken?
”De kommer att bli 180 meter i totalhöjd. Med totalhöjd menas från botten till där rotorbladet står rakt upp. Navhöjden är 111 meter och vingarna är 69 meter långa. Effekten på dessa vindkraftverk är 3,5 MW (megawatt).”

Hur mycket ska det blåsa för att vindkraftverk ska kunna producera energi?
”Lite generaliserat kan man säga att vinden behöver vara mellan 3-4 m/s för att vindkraftverken ska börja omvandla energi. De vindkraftverk vi bygger här kommer att börja omvandla energi vid ungefär 4 m/s.”

Kan det blåsa för mycket?
”Absolut! Vid för kraftig vind blir slitaget på vindkraftverk och fundament för stora. Då stängs de antingen av eller går ner i effekt. Vindkraftverken ”stängs ner” vid ungefär 25 m/s men de kan också slås av innan om mätarna registrerar ett för högt medelvärde samtidigt som turbulensen blir för hög.”

Hur mycket energi kan ett vindkraftverk producera?
”Dessa vindkraftverk kommer att ge cirka 74 Gwh per år. Det räcker till ca 7400 villor med ett elbehov av 10.000 kWh (vilket är ett normalt elbehov för en nyproducerad villa.)”

Hur lång tid tar ett sådant här projekt?
”Först har vi en tillståndsprocess. Detta kräver många utredningar (natur, kultur, buller, skugga, människovärdet och inte minst produktion). Sedan har vi i Sverige en överklagandeprocess med flera olika domstolar. Men när ett projekt har vunnit ”laga kraft”, som det heter, betyder inte det att det är ”home-safe” ännu. Projekten måste även genomgå en kritisk ”Due dilligence”-process för att redovisa att man har alla tillstånd, markavtal mm. När man väl har finansiering så kan man börja arbetet med att boka upp entreprenörer för markarbetena, fundament, beställa vindkraftverk, påbörja vägarbeten, montage av vindkraftverk, elinkoppling etc. Denna process tar ofta runt 2 år. Så mellan 7-10 år kan det ta från det man tittar på ett område till att en vindkraftpark är driftsatt och omvandlar energi.”

Vad är de största utmaningarna med ett projekt som detta?
”I just detta projekt så är den största utmaningen att förutse vad Covid-19 kan skapa för problem. Vi har leveransbesked men vi har fortfarande ett risktänk med att ”vad händer om montage-teamet inte kan komma in till Sverige under resning?”. Vi frågar leverantörer varje vecka om deras status och än så länge ser vi inga indikationer på att de är försenade. Men det är en osäker värld vi lever i.”

Hur har pandemin påverkat Rabbalshede Kraft i övrigt?
”Än så länge så har vi varit förskonade från själva viruset. Vi märker dock hur det påverkar kunder, leverantörer och samarbetspartners. Men än så länge pågår vår verksamhet som vanligt, förutom att vi gjort det vi kan för att minska smittspridningen på våra kontor, vindparker och byggarbetsplatser. Vi har också ställt om till mycket digitala möten och följer noga Folkhälsomyndighetens råd och försöker stödja lokalt där vi kan.”

Hur ser ni på framtiden - vad har ni för planer?
”Vi håller på med flera vindkraftsprojekt som är egenutvecklade. Vi har även ett mål att bli en av nordeuropas ledande aktörer inom vindkraft. Då tillkommer inköp av tillståndsgivna projekt och att vi letar efter nya områden för att bedriva projektering på lång sikt. Vi har även startat idéer kring att bedriva solcellsparker inom en snar framtid.”

Tack till Rabbalshede Kraft för att vi fick hälsa på och lycka till med både pågående och framtida projekt! 

27/5 2020

 

 

MedQtech i Grebbestad deltar i utvecklingen av Corona-snabbtester

MedQtech, Grebbestad

Visste du att Tanums kommun har ett företag som jobbar med utvecklingen av snabbtester för coronaviruset? Företaget heter medQtech AB och har sitt kontor i Grebbestad. Deras jobb just nu är att hjälpa företag som utvecklar snabbtester av covid-19 att säkerställa att testerna har tillräcklig hög tillförlitlighet. Spännande va? Vi har pratat med Therese Albinsson på medQtech för att höra mer om detta.

Hej Therese, vad händer hos er på medQtech?
"Vi har fått förfrågningar från Kina att stötta upp produktgodkännande i Europa av snabbtester för Corona. Ett av testen är för hemmabruk och ett annat för vårdcentralen/sjukvården. Med våra kontakter och kunskap kan vi effektivt hjälpa företag att snabbare få produktgodkännande i EU, så att produkter för Corona-test skall kunna säljas på exempelvis Apotek men även finnas tillgängliga i sjukvården."

Vilken är er roll i framtagandet av dessa corona-tester?
"Våran roll är att hjälpa företagen att säkerställa att testerna har tillräcklig hög tillförlitlighet. Vi skriver en hel del dokumentation och vi granskar informationen på produktblad så att det är förståeligt för de personer som skall använda testerna. Vi granskar också att underlagen uppfyller alla krav. Förhoppningsvis kommer det komma fler självtester för Corona som privatpersoner kan använda. Våran roll på medQtech AB är att stötta företag med att skriva dokumentation för produktgodkännande för medicintekniska produkter."

Hur känns det att få vara en del av detta?
"Att kunna hjälpa till och se att det arbete vi lägger ner är till nytta för hela samhället känns otroligt viktigt. Att vi från medQtech nu är med att hjälper till med att få fram snabbtester för Corona-tester till hela samhället känner vi oss extra stolta över."

Har ni tvingats ändra ert arbetssätt på grund av Coronas framfart eller kan ni jobba på som vanligt?
"Vi har egentligen inte ändrat våra arbetssätt, förutom ställt in våra tjänsteresor. Vi jobbar redan mycket på distans med digitala verktyg och har en egen IT-lösning som gör att vi kan arbeta effektivt och på distans tillsammans med kunderna. Vi fortsätter jobba från vårat kontor i Grebbestad. Vi säljer inga produkter, utan hjälper bara andra företag som vill etablera sina produkter på marknaden."

Från banken tackar vi för att vi fick berätta om ert arbete i kampen mot Corona och för den viktiga insats ni gör. Heja er!

31/3 2020

 

 

Västerbygg AB - ett växande byggföretag i Grebbestad

Simon Buhr och Björn Listad på Västerbygg AB

Väster Bygg AB är ett växande byggföretag i Grebbestad som expanderat med 17 anställda på 8 år, imponerande! Vi åkte och träffade Simon Buhr och Björn Listad för att ta ett snack om deras företag och om framtidssynen i byggbranschen.

Hej Björn och Simon! Berätta om ert företag?
”Vi startade 2012. Då var vi egenföretagare och hade varsitt bolag, men bestämde oss då för att slå ihop våra firmor och starta ett AB. Så från början var det bara vi två men det blev mer och mer jobb med åren och idag är vi ett glatt och härligt gäng med både killar och tjejer. 17 anställda är vi idag.”

Imponerande! Vad för tjänster erbjuder ni?
”Vi är en totalentreprenadsfirma så vi gör allt från koja till slott skulle man kunna säga. Mycket ROT-uppdrag. Vi gör även en del jobb åt kommersiella aktörer men privatmarknaden är helt klart störst! Vi har även ett till bolag som heter Västerkonsult som vi startade 2016. Där hyr vi ut verktyg och maskiner, ja allt till bygget. För såväl privatpersoner som proffs.”

Hur ser ni på framtiden?
”Ljust, det ser bra ut. Vi ser en uppåtgående trend, allt fler vill renovera och bygga nytt. Vår styrka ligger i att vi kan vara flexibla i och med att vi är många medarbetare. Det gör att vi kan åka ut relativt snabbt vid mindre jobb och minska väntetiden hos kunden. Annars vill vi fortsätta ha kul tillsammans i framtiden och inbringa fler projekt. Vi vill vara den trygga byggleverantören för kunden.” 

Vilket är ert drömprojekt?
”Vi håller på nu med just ett sådant projekt här i närområdet. Vi får jobba med mycket fina material och lite ovanliga detaljer. Det är ett sådant typ av projekt man bara gör en gång i livet i princip. Det är oerhört roligt att få ta del av, och man känner en glädje och stolthet att kunden vänt sig till just oss för detta.”

Häftigt! Har ni något annat projekt ni är extra stolta över?
”Vi är stolta över alla våra projekt. Alla kunder är lika viktiga. För oss är det lika viktigt att göra ett bra jobb oavsett om vi sätter in ett fönster eller bygger en hel villa.”

Tack så mycket Björn och Simon för intervjun! Vi på Sparbanken Tanum är stolta och imponerade över VästerByggs framgång och expansion de senaste åren och önskar dem all lycka till i framtiden! 

12/3 2020

 

 

UF-företaget Project Socks

Project Socks UF

I dag vill vi skriva några rader om ett gäng killar som i sitt UF-företag erbjuder något helt nytt på den svenska marknaden – nämligen en sockslinga som garanterat sparar tid i tvättstugan!

Hugo Ljunggren, Oscar Landgren, Viktor Gustavsson, Filip Gunnarsson och Gabriel Dräckes går sista året på ekonomiprogrammet vid Strömstad Gymnasium. Tillsammans har de startat UF-företaget Project Socks UF som säljer kvalitetssockar av bambu samt den smarta sockslingan som gör att man slipper udda strumpor och socksortering efter tvätt.

Nyfikna som vi är har vi så klart träffat killarna för att ta reda på lite mer...

Hej, berätta om Project Socks UF?
”Project Socks UF började med att sälja kvalitetssockar i bambu som är väldigt sköna men också ett bra miljöval. Efter att ha sett problemet med socksortering och udda strumpor i tvättstugan började vi söka runt för att se om det fanns något som kunde underlätta detta. Först tittade vi på flera olika sockklämmor innan vi hittade denna som vi döpte till ”Sockslinga”. Först var sockslingan mest tänkt som en kringprodukt men nu tror vi att det är den som kommer att bli den stora grejen!”

Hur fungerar sockslingan?
”Man parar ihop sina smutsiga strumpor och fäster dom i de justerbara öglorna. När sockslingan är full tvättar man hela slingan och hänger upp den direkt på tork vilket gör att man slipper att sortera!”

Vad har ni fått för respons på sockslingan så här långt?
”90% säger att den är smart. Ganska många har frågat om den inte ”slår” i tvättmaskinen och om den färgar av sig på strumporna. Men det gör den inte. Vi har testat och den varken låter eller färgar av sig.”

Hur gör man om man vill köpa antingen sockar eller sockslingan av er?
”Vi finns på Facebook under namnet Project Socks UF och på Instagram under samma namn. Där kan man kan skicka meddelanden till oss. Det går även bra att skicka en beställning till mejladressen eller att besöka oss på någon av de mässor och marknader som vi kommer att vara med på. Dessutom har vi en nätbutik på hemsidan där man kan beställa.”

Hur är det att driva ett eget företag?
”Det är roligt men det är också mycket jobb. Det är en bra erfarenhet samtidigt som det är kul att få tjäna pengar och se att det går att starta ett eget företag. Det är också ganska fritt på så sätt att vi styr vår tid mycket själva. Sedan är det roligt att få jobba tillsammans med kompisar.”

Varför valde ni Sparbanken Tanum som bank till ert UF-företag?
”Vi hade kontakter på banken sedan tidigare. Men det är också skönt att det är en lite mindre bank där man får både lättare och snabbare hjälp!”

PS. Undrar du vad UF-företag betyder? Jo! UF står för Ung Företagsamhet och innebär att eleverna under ett år får starta, driva och avveckla ett företag.

10/12 2019

 

 

Nytt Bed and Breakfast i Hamburgsund

Under året har ett nytt Bed & Breakfast byggts upp i Hamburgsund. Så centralt man kan komma, mitt emot Pipers Glace Hamburgsund och Ica Supermarket Skutan ligger Hamburgsunds Bed & Breakfast med 10 sprillans nya rum, alla med eget badrum och balkong. Med Hamburgsunds Fisk och Skaldjur, Sunnegabet Seafood Restaurant och Gunnars Galleria som närmsta grannar är det svårt att tänka sig ett bättre läge. Bengt-Ove, Stefan och Hans på Gunnar Johansson och CO berättar om projektet: 

”Alla rum på Hamburgsunds Bed and Breakfast har hotellstandard med både badrum och balkong. Även frukost ingår. Totalt har vi 10 rum, varav 4 stycken fyrbäddsrum och 6 stycken dubbelrum. Det är ett B&B med modern känsla där vi har försökt att tänka så lokalt som möjligt. Som exempel har vi valt att köpa alla sängar från Sleeping World som är en lokal sängproducent från Brastad. Frukost serveras under högsäsong på Sunnegabet Seafood Restaurant som ligger en trappa ner. Under lågsäsong fixar Ica Supermarket Skutan en frukostkasse att äta på rummet. Vid större antal bokningar kommer frukost att serveras på Sunnegabet även utanför högsäsong.”

Hur känns det att det äntligen är färdigt?
”Det känns skönt! Vi har haft en vision om hur det ska bli och så har det också blivit, så det är jättekul. Det är också roligt att första helgen blev fullbokad! Trots att vi inte gjorde så mycket väsen av oss har de första bokningarna börjat rulla in, så det känns positivt.”

Vad händer nu? Har ni några planer på gång? 
”Det är många som är nyfikna på hur det har blivit så vi kommer att hålla öppet hus någon lördag framöver. Vi kommer att dela inbjudan på våra sociala medier. Vi har också en plan på att varje rum ska få en tavla med motiv av en båt från Hamburgsund samt att korridorerna ska få tavlor med motiv från vackra platser i omgivningarna som fotats av Jonathan Johansson. Intill bilderna kommer det även att finnas beskrivningar på hur man tar sig till platserna.”

Hur gör man för att boka rum på Hamburgsund Bed and Breakfast? 
”Man kan gå in på vår hemsida. Där kan man läsa mer om oss och boka online. Det går också bra att ringa oss.”

Varför har ni valt Sparbanken Tanum som er bank?
”Vi har följt Sten Andersson som var vår rådgivare sedan många år tillbaka. Han har hjälpt oss jättemycket under åren, inte minst genom att vara ett värdefullt bollplank. Det har också varit till stor nytta att ha ett lokalt bankkontor som hanterar kontanter här i Hamburgsund.”

Från bankens sida är vi jätteglada för Hamburgsunds nya Bed and Breakfast. Så här säger vår numera pensionerade rådgivare Sten som följt projektet på nära håll sedan start:
”Hamburgsund har varit en vit fläck på kartan när det kommer till hotell, vandrarhem och andra korttidsboenden. Att Hamburgsund får ett Bed and Breakfast är en viktig satsning som kommer att ge mycket positivt, inte minst till alla restauranger och butiker. Det ena drar det andra vilket skapar ett mer levande samhälle, året runt.” 

Lycka till! Vi tror att Hamburgsund Bed and Breakfast kommer att bli succé med sina lyxiga rum och fina läge.

29/10 2019