Det finns både för- och nackdelar med alla typer av finansiering av en renovering. Att höja ditt bolån eller att ansöka om ett byggnadslån, vilket innebär att du lånar pengar med din bostad som säkerhet, gör att du får en lägre ränta men också att amorteringskravet ökar och att du behöver amortera mer. Det kan också innebära att du behöver komplettera bostaden med ett nytt pantbrev. Att ta ett privatlån eller medlemslån utan säkerhet däremot gör att du inte påverkar din nuvarande amortering på bolånet. Du behöver heller inte komplettera med ett extra pantbrev för renoveringen. Privatlån och medlemslån har dock högre ränta än bolån och därför kan lånet bli dyrare.
- Har du utrymme över på ditt bolån, alltså att du kan höja det upp till 85 % av värdet, är det vad vi brukar rekommendera. Om du lånat till max på din bostad och behöver en renovering, till exempel om du behöver renovera i samband med husköpet är ett privatlån eller ett medlemslån bra alternativ, säger Emil Berntsson.
Vid mindre renoveringar kan det vara en fördel att betala med kreditkort. Då kan du snabbt betala utan att behöva vänta på besked om lån. Detta kan vara bra om något oförutsett händer, till exempel om tvättmaskinen går sönder. Du ska dock inte betala för stora summor med ditt kreditkort om du inte kan betala tillbaka det inom de närmaste två månaderna, då är det bättre att ta ett lån.
- Vid mindre renoveringar är det bästa att betala med sparade pengar såklart och har man inte tillräckligt kan man alltid betala delar med sitt sparkapital och resten med ett kreditkort. Se dock till att du har möjlighet att betala tillbaka inom de närmaste två månaderna innan du använder kreditkortet, säger Emil.