Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Lågkonjunktur – vad är det?

Vad innebär det egentligen när ett land går in i en lågkonjunktur och hur påverkas vi av det? I den här artikeln förklarar vi allt om vad lågkonjunktur är och vad det innebär för oss privatpersoner.

Vad är lågkonjunktur?

Konjunktur är ett begrepp som beskriver det ekonomiska tillståndet i ett land. När ekonomin blomstrar, företagen producerar mer och arbetslösheten sjunker har vi högkonjunktur. Motsatsen är lågkonjunktur, när konsumtionen minskar, företagen producerar mindre och arbetslösheten som följd ökar. Perioden mellan topparna och dalarna i hög- och lågkonjunktur kallas för konjunkturcykel och brukar vara i 5-8 år. 

Vilka faktorer påverkar att det blir lågkonjunktur?

Förändringar i konjunkturen brukar bero på flera, samverkande faktorer som oftast står utanför ett lands kontroll. Krig, pandemier och handelsrelationer är några av dem. Högt ränteläge och en svajande bostadsmarknad kan också påverka. Hög inflation brukar leda till lågkonjunktur. I Sverige har Riksbanken uppdraget att stabilisera konjunktursvängningar genom att hålla inflationen på 2% och genom att justera styrräntan.

Vad händer när det blir lågkonjunktur?

Det som händer vid lågkonjunktur är att efterfrågan på varor och tjänster minskar vilket gör att företag säger upp anställda på grund av för lite intäkter. Det i sin tur leder till att hushållen får det sämre ställt och konsumerar mindre vilket i sin tur leder till att staten får in mindre skatt. Det blir som ett negativt kretslopp i ekonomin där det ena påverkar det andra.

Hur påverkar en lågkonjunktur mig?

En lågkonjunktur påverkar också börsen eftersom företagen går sämre. Det påverkar dig som har ditt sparande i fonder eller aktier då värdet kan sjunka. Många känner sig orolig över detta och trycker på sälj-knappen. Behöver du inte pengarna brukar det löna sig att ”sitta lugnt i båten”. Om du säljer i en nedgång är risken att du gör en förlust på ditt sparande. Om du har möjlighet, håll ut till en börsuppgång innan du plockar ut ditt fond- eller aktiesparande, eller placera om dina pengar i mer stabila marknader. Det kan du få hjälp med av en rådgivare här på banken.

Det är högst individuellt hur din personliga ekonomi påverkas av lågkonjunktur men generellt sätt brukar hushåll få det sämre ställt i en lågkonjunktur. Se därför till att spara ihop till en buffert i bättre tider så det finns pengar att ta av i sämre tider.

Hur länge pågår en lågkonjunktur?

I genomsnitt pågår en lågkonjunktur i cirka ett år men det varierar beroende på hur allvarlig lågkonjunktur det är. En djup lågkonjunktur som håller i många år brukar kallas för depression. Det är dock mycket ovanligt. Ibland är lågkonjunkturer så milda att de stora flertalet inte märker av den.

Femtio- och tjogolapp i uv-ljus.

Vad är inflation?

Vad är inflation och vad händer i samhället när den uppstår? Läs om hur inflation uppstår och hur den påverkar din plånbok.

Liv Sjödin, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Spara till buffert

Se till att ha en peng över för oförutsedda händelser. Börja spara till buffert nu.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.