Hoppa till huvudinnehåll

Hypotekslån

Det finns flera olika lån på marknaden idag och du har kanske hört talas om att det finns något som kallas hypotekslån. I den här artikeln förklarar vi vad det är och hur det fungerar.

Blommig buske med hus i gammal stil i bakgrunden

Vad är ett hypotekslån?

Hypotekslån är detsamma som att ta ett lån med säkerhet. Ordet hypotek kommer faktiskt från grekiskans hypotheke som betyder pant. Det allra vanligaste hypotekslånet är ett bolån. Då lånar man med sin bostad som säkerhet men man har fortfarande äganderätt till den och kan renovera, bygga om eller sälja om man vill. Skulle man dock inte betala tillbaka lånet har banken rätt att ta ut säkerheten och sälja bostaden för att få tillbaka de pengar de lånat ut till dig. Andra exempel på hypotekslån där du lånar med en säkerhet är billån eller båtlån.
Motsatsen till hypotekslån är privatlån eller blancolån när du lånar pengar utan säkerhet.

Vad är räntan på ett hypotekslån?

Med tanke på att du lånar pengar med en säkerhet tar banken en lägre risk när de lånar ut pengar till dig, till skillnad från när de lånar ut utan säkerhet. Därför är räntan på hypotekslån lägre än på privatlån och blancolån. Hypotekslån är därför den ”billigaste” typen av lån du kan ta.

Detta påverkar vad du får för ränta på ett hypotekslån:

  • Marknadsräntan
  • Din inkomst och ekonomiska förutsättningar
  • Din belåningsgrad
  • Om du har medlåntagare
  • Om du har tidigare lån
  • Bostadspriserna i ditt område

Vad är skillnaden på hypotekslån och hypotekspension?

Många blandar ihop begreppen hypotekslån och hypotekspension men det är inte samma sak utan två helt olika lån. Hypotekspension är ett lån för personer som är över 60 år där man lånar pengar med sin bostad som säkerhet. Till skillnad från ett bolån behöver man dock inte amortera eller betala ränta på hypotekspension. Istället betalar man av hela lånet + den totala räntan när man vill lösa lånet, vilket oftast kan bli rätt dyrt. Det kallas också för pensionärslån eller seniorlån. På Sparbanken Tanum erbjuder vi inte hypotekspension, seniorlån eller pensionärslån.

Vanliga frågor och svar om hypotekslån