Hoppa till textinnehållet

Leva

Inspirerande nyheter som ger dig bättre koll ekonomin och förenklar din vardag. Så att livet blir enklare och framtiden roligare. Läs mer om olika frågor och skapa dig en bättre framtid!

Detta händer med din ekonomi när du blir 18

Att fylla arton innebär att man själv för första gången har fullt ansvar för sin egen ekonomi. Här är några saker som är bra att ha koll på för både föräldrar och blivande artonåringar.

Bli din egen, vid sidan om!

Har du en hobby du skulle kunna tjäna lite extra på – eller sitter du på en affärsidé du vill testa innan du satsar stort? Då kanske en hobbyverksamhet vid sidan av kan vara något?

Family picking salad in the garden.

Behöver en närstående hjälp med bankärenden?

Om en närstående blir sjuk och behöver hjälp att utföra olika bankärenden kan det vara bra att veta vad som gäller. Här har vi samlat information om vilka sorters fullmakter som finns och vad du ska tänka på.

Woman in garden

Arv, gåvor och testamente det här gäller

När någon avlider kan det vara skönt att vara lite förberedd på vad som gäller – och inte minst att få veta hur de val som görs medan alla är i livet kan påverka längre fram.

A group of people watching a kids soccer game.

Från plugg till jobb tänk det här

Har du ännu inte flyttat hemifrån kan pengarna räcka riktigt långt, men har du däremot flyttat hemifrån behövs lite mer planering för att få pengarna att räcka till allt de måste.

Two friends looking at the treats at the coffee house counter.

Konsten att klara sig en liten budget

Att det ofta är för mycket månad kvar i slutet av pengarna är det många som känner igen sig i. Samtidigt pratas det om att spara. Hur ska man få det att gå ihop?

A group of adult friends having picknick in the fall.

5 tips till dig som söker extrajobb

Dags att söka extrajobb? Vad gäller egentligen när man har fått ett jobb? Vi listar 5 saker att tänka på.

Gardener harvesting potatoes.