Hoppa till textinnehållet

Bohusbloggen

Välkommen till bloggen för norra Bohusläns bästa. Här blandas allvar med skämt och intressanta nyheter varvas med roliga tankar. Bloggen kommer att gästas av några av norra Bohusläns bästa profiler. Allt från företagare och föreningseldsjälar till anställda här på banken. Varje gästbloggare föreslår nästa så det är NI som bestämmer innehållet. Trevlig läsning!

En smålänning i förskingringen

Bild på en vacker dekorerad skylt som det står Fåglekärr på

Leif Karlsson skrev, i förra bloggen, om hur en inföding upplever sin hembygd, i hans fall Bottna. Jag däremot är sedan 10 år en inflyttad smålänning och bor nu permanent i en by som heter Fåglekärr, en kilometer från Grindmotet, längs ut i Tanums kommun och bara någon kilometer från Munkedals kommun. På avstånd kan vi se sex vindkraftverk och höra bruset från E6:an, livsnerven mellan Göteborg och Oslo.

 

Jag är inte helt obekant med den här bygden och jag räknar mig inte som badgäst. Min sambo I-L är född och uppvuxen i byn. Sedan slutet av 1960-talet har jag besökt Kvillebygden på loven. Ja, jag har varit lärare under mitt yrkesverksamma liv. När jag utbildade mig som lärare på Lärarhögskolan i Göteborg var det tre skäl som lockade; juni, juli och augusti. Så det har blivit en hel del besök här.

Här i byn har flera bönder drivit sina små jordbruk. Gårdarna har varit i bruk i hundratals år. Med ålderns rätt har bönderna lagt ner jordbruken och markerna har arrenderats ut. De senaste åren har det skett en ordentlig föryngring här, dock inte så mycket för att vi har flyttat hit. Fyra unga familjer har bosatt sig här. De har renoverat och rustat upp gårdar, två av dem har tillhört deras mor- eller farföräldrar, och ett par har byggt nytt. Det finns sju barn i åldrarna 1 till 5 år. En ljus framtid för byn.

Plansch på Karl XII

Det skojas om att öppna en friskola. Det finns redan två passionerade … förlåt … skall vara pensionerade lärare i byn. Allt är klart, det finns ett ledigt hus, där en gång i tiden en affär var inrymd. Det är bara att plocka fram griffeltavlorna och hartassarna. Jag har några gamla skolplanscher på vinden. Karl XII:s likfärd kan passa bra på någon historielektion.

Karl XII lär har ridit genom landskapet på sin väg till Fredrikshald. Många hembygdsföreningar kan med stolthet visa skrevor och klyftor där han ridit fram. Sant eller falskt? Likfärden lär dock ha gått genom våra bygder till Uddevalla.

Fåglekärr har också en internationell prägel. Ett danskt par har sedan många år ett fritidshus. De har verkligen hittat sitt smultronställe. De är ofta här och har utforskat markerna runt omkring och vet var de riktiga svampställena är och var blåbären växer. Vi brukar inte hitta något när vi är i skogen, men det kan bero på att vi inte har de rätta glasögonen på oss. Lingon, däremot, har vi hittat på Kynnefäll. De går inte att missa! Av någon konstig anledning brukar sången ”På lingonröda tuvor på och på villande mo, där furuskogen …” dyka upp i huvudet.

Den första tiden jag var här och berättade att jag kom från Vetlanda så kommenterade personerna vad de kände till:
- Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk. Han hade drygt 200 000 stenkakor i sin skivsamling.
- Bandy, Vetlanda BK var framgångsrika och vann ett par SM-guld på 1980-talet.
- Speedway, speedwaylaget hade blivit svenska mästare några gånger.

Idag är Lena Ph Philipsson stadens stora namn.
(Några av de tidigaste Åsa-Nissefilmerna är inspelade i Vetlanda. Kanske inte så mycket att orda om?)

Bild på Smålandsflaggan

Hur har det gått med acklimatiseringen?
Jo, några språkförbistringar har det blivit. I-L har fått agera tolk, ja åt båda hållen.
Jag skulle köpa ”kôksuler” till mina skor. Varpå expediten tittade frågande på mig. Jag upprepade och hon tittade på I-L som översatte och sa att han vill ha ”korksulor”. Inte hade mataffären någon ”kôvkaka” heller. Så det blev ingen ”korvkaka” den helgen.
Bokstavskombinationerna rs och rt är svåra för oss. Vi uppmärksammar det på Smålands nationaldag den ”fössta tossda´n i mass, då vi äter massipantåta”. Den småländska fasadflaggan kommer upp då, liksom vid ostkakans dag i november.

Vi brukar ha gäster från Vetlanda. Då tar vi med dem på utflykter till en natur som är vitt skild från de mörka småländska skogarna med sina smala kurviga grusvägar och sina småsjöar. Här imponeras de av höga berg ofta med spår av inlandsisen. När vi åker i dalgången mellan Sjöröd och Grindmotet möts vi av bördiga åkermarker mellan de omkringliggande bergen. Vi tog med ett par bekanta på vägen in till Bodeland. De har rest runt mycket i världen. ”Det är det vackraste vi sett!”, var deras kommentar.

Hund står i solnedgången och kollar ut över havet på Tjurpannan

Det räcker att packa en kaffekorg och åka och sätta sig på en klippa och titta ut över havet. Tjurpannan är ett av favoritmålen. Ett par önskade att få komma tillbaka på hösten för att uppleva en höststorm. De ändrade sig när de ett par dagar senare, en blåsig och regnig dag, gick i hamnen i Fjällbacka vid Badholmen. Vinden tjöt och linor slog mot masterna. Vi fick gå hopkurade för skydd mot den kraftiga vinden. Regnet piskade i ansiktet. Vi hörde aldrig mer att de ville till Tjurpannan en höstdag.

För den historiskt intresserad så är hällristningarna vid Vitlycke ett måste. Där kan de bli stående en lång stund för att försöka tyda tecknen. Kungsklyftan, känd från Ronja Rövardotter, imponerar på de flesta för att inte tala om den bedårande utsikten från Vettebergets topp. Är det dessutom i solnedgången så är det fulländat. Trapporna upp är verkligen värt besväret
Nordens Ark lockar många av våra gäster, inte bara barnen. En bekant till oss som är civilingenjör var dock inte så intresserad av djuren. Nädå, det som upptog hans stora intresse var byggkonstruktionerna på broar och passager. Tigrarna och pallaskatten tog han pliktskyldigast ett par bilder på.
En biltur utmed kustsamhällena uppskattas verkligen. Att stanna till och köpa fisk i den lokala fiskaffären för att ha till kvällens middag är en upplevelse. Här är det inte bara strömming och torsk, utan utbudet är stort. Man lär bli klok av fisk. Vi äter mer fisk nu än tidigare. Men ännu har jag inte märkt någon effekt, det finns nog undantag?

I Småland var jag engagerad i en hembygdsförening. Här var vi sedan tidigare medlemmar i Kville hembygdsförening. Nu utökades det engagemanget. Vi blev medarbetare i redaktionen för Kvillebygden. En medlemstidning som ges ut en gång om året i anslutning till årsmötet. Sedan några år är vi huvudredaktörer för den. Den ges ut i 650 ex. I samband med det arbetet är vi ute och intervjuar äldre personer. Vi får också in mycket intressant materiel från läsekretsen i form av texter och bilder.

SPF Kvillebygden är en annan förening som vi är engagerade i. Där har vi startat studiecirklar på temat ”Skriv ditt liv”. Många personer bruka säga: ”Varför frågade jag inte de gamla?” Det fanns troligen inget intresse. Och nu är vi äldst! Man ska inte vänta med att fråga. Dagen då det är för sent kommer alltid!
”Skriv ditt liv” är en mycket trevlig, rolig, intressent och givande cirkel. Vi har haft smågrupper, sex deltagare i varje, där vi diskuterar olika ämnen; såsom barndomen, skoltiden, ungdomsåren, yrkeslivet och pensionärslivet. Några deltagare har låtit trycka upp böcker för att ge till barnen och släkten.
Bohuslän ligger nära Norge och flera av deltagarna har berättat hur de upplevde kriget och oron att tyskarna skulle gå in i Sverige och Bohuslän. De hörde kanoner mullra på håll och såg lågflygande tyska flygplan. Fortfarande kan man se stridsvagnshinder utmed vägarna mot norska gränsen. För att inte tala om befästningarna runt Kragenäs station.

Olle Olsson, även kallad ”Olle-Morot” var en välkänd profil i Fjällbacka. På sin gård i Bräcke hade han stora grönsaksodlingar. Under sommarhalvåret stod han på torget och sålde sina alster. Många ungdomar i trakten har arbetat hos honom, dels på torget och även att sköta odlingarna på Bräcke. Min sambo I-L har expedierat badgäster under flera somrar.
Många förknippar Olle med sina kameror på magen. Han har dokumenterat många händelser i Fjällbacka. Åtskilliga bröllop och konfirmationer samt vardagshändelser, som när kungen var på studiebesök på Inventing, har han fotograferat.
På 1960-talet skaffade han en filmkamera för super8 film. För några år sedan fann man i samband med en husförsäljning uppe på vinden en kartong med uppskattningsvis 600 filmer på 3 minuter vardera. Alla förpackade i jordgubbskartonger! Dessa filmer håller på att digitaliseras, hälften är redan gjorda.
Jag håller på att redigera dessa, med andra ord jag sätter ihop dem till kortfilmer och lägger in för- och eftertexter. Alla filmer är ordentligt antecknade av Olle. Jag väntar på att Hembygdsföreningens arkivgrupp ska komma igång i Fjällbacka Service igen efter pandemin. Då kan vi titta igenom dem och sätta namn på flera för mig okända personer. Och det är väldigt många.

För vårt arbete i Kville hembygdsförening och SPF Kvillebygden tilldelades vi Tanum kommuns ledarpris för 2020. Det förvånande oss, att två pensionärer får ledarpriset. Det brukar gå till yngre förmågor. Prisutdelningen har inte varit ännu. Pandemin satte stopp för den. Men det blir väl någon gång? Den lär vara festlig!


I-L har återvänt till sin hembygd efter 37 år i Vetlanda. Nu ska jag bo här i 37 år. Sen får vi se vart vi flyttar!

Håkan Vikstål

2021-12-02

 

 

En inföding minns

Utsikt från bergsklyfta Bottna
Utsikten från bergsklyftan i Bottna

Överskriften kan för många anses konstig, men det är precis som det är. Jag är född hemma i kammaren på Bergfall, i Bottna socken för 68 år sedan. Åren har gått men jag går fortfarande kvar i mina barndomsmarker, förutom ett halvår då jag bodde i Hällevadsholm. Aldrig har jag haft en längtan att komma ut i stora världen, har trivts utmärkt där jag är.

Mina föräldrar brukade ett litet torp, där vi odlade mat för dagen. Det var de små utgifterna som man fick leva av – inte de stora inkomsterna. Tidigt fick man hjälpa till med de sysslor som behövdes för att dagen skulle fungera. Som vuxen har jag hela livet sysslat med snickeri både som arbete och hobby, men innerst inne finns ett bondehjärta som noterar årstidernas växlingar. Vad som skall göras på ett jordbruk. Fortfarande kan jag minnas känslan av när sista lasset med säd var inkörd i ladan eller att se en nyplöjd åker som legat för fäfot, nu är påväg att brukas igen…

Idag kan ju det mesta köpas och de ekonomiska möjligheterna är mycket större än i min barndom. Minns särskilt ett år då det var en mycket regnig höst, så vetet blev stående på stör läge och det började gro i nekarna. Hur som helst, vetet blev bärgat, kom in i ladan och till slut tröskades det, med dålig kvalitét som följd. När sedan mamma skulle baka ville inte brödet jäsa som det skulle. Det blev ingen höjd på brödet. När gräddningen var klar och brödet skulle skäras upp hade det bildats en ”stålrand” ett par millimeter ovanför botten, helt oätlig. Men ovanför var det några centimeter med ätbart bröd. Det blev till att skära bort ”stålranden” och äta det som gick. Att kasta bort mjölet och köpa nytt var otänkbart, man fick använda det som gick.

Mina fyra första år i skolan gick jag i Bottna, sedan två år i Hogane och de två sista åren i Fjällbacka. Den första skoldagen minns jag ännu. Bara det att åka buss ensam till skolan var stort. Jag kände ingen av de andra eleverna. Jag visste var skolan var, hade väl passerat där några gånger. Allt var stort och främmande. Första dagen var det bara upprop och snart var lektionen över. Mamma hade skickat med mig matsäck i all välmening, hon trodde säkert att vi skulle vara borta hela dagen. Jag satte mig på en långbänk och började äta, men då ropade någon att bussen kommer. Jag fick fort rafsa ihop mat och mjölkflaska och ställa mig i kön, för att gå på bussen och åka hem igen.

Skolåren passerade och snart var det dags att börja arbeta. Min bror arbetade på snickerifabriken i Bovall och den femte maj 1969 började jag också där. I hela 49 år var det min arbetsplats och än idag ringer de mig, när de vill ha hjälp i produktionen. Jag åker gärna ut och hjälper till. Nu bestämmer jag själv min arbetstid och går och kommer som jag vill.

Första hälften på nittiotalet läste jag in grundskolan och gymnasium på KomVux. En intressant tid och lärde känna många nya vänner.

Min militärtjänstgöring var i flottan. Låg ”inne” elva månader. Många minnen från den tiden särskilt då vi med stabsfartyget Marieholm kolliderade med en dansk fiskebåt i Öresund och jag stod till rors. Inte många i Bottna har varit på sjöförklaring, om jag nu skall skryta. När jag inte snickrar, tar olika föreningar upp min tid liksom att hålla i ordning vandringsleder här i Bottna, skriva lite dikter och kåserier.

Hembygdstankar.
De höga berg som reser sig i öster
Sig sträcker grönskande mot himlens höjd
Känn doften utav hö som nyss slagits
Hör trastens sång, han drillar glad och nöjd
Här har jag levt som barn för länge sedan
Här är mitt hem, här är mitt barndomsland.
Den lilla fläcken som knappt syns på kartan
Den vill jag hålla hårt uti min hand.

Leif i Bottna

2021-11-17

 

 

Reflektioner från en Scenstudio i Gerlesborg

Eva Dal Norlind
Hus

Livet och portarna börjar öppnas igen, efter pandemistängningen. Det är som om vi kryper ut ur en grotta, isolerade sedan mars 2020. Ja kanske lite överdrivet, vi har ju inte haft nedsläckt hus precis, men begränsningar på människoflöde. 

Men nu spirar det i kulturlivet som aldrig förr, det är som att alla längtar! Jag har varit tre gånger på Vitlycke Performing Art, där det varit dansfestival i veckorna tre! Tänk att mitt i ”ingenstans” kunna se internationella föreställningar! Ännu en konst- och kulturhärd i kommunen!

Vad är det i jordmånen som gör att så många vågat satsa på konsten och kulturen i denna del av Sverige? Allt sedan Arne Isaksson kom cyklandes (det sägs så) till Gerlesborg och startade upp kurser i det gamla pensionatet, har det bara fortsatt...

Hällristning i Tanum
Person som gör dansrörelse på stol
Person som gör dansrörelse på stol
Personer som dansar

Kulturen som en kraft, som en kreativ våg efter sill och sten…

Skolor, kurser, kulturella produktionsplatser samt ett världsarv gör kommunen rik på energi och ett ständigt flöde av människor i olika åldrar. Några stannar, andra kan berätta om vart de varit och upplevelsen...

Idag var jag på invigningen (kom visserligen något sent) av det nya boendet på KKV, träffade folk från regionen och vi (några locals) berättade om hur Sparbanken Tanum gjort det möjligt för alla byggsatsningar i Gerlesborg/Bottna!

Är vi i periferin eller är detta centrum…!?

Hälsningar Eva Dal Norlind

2021-10-11

 

 

Linet och omställningens tid

Svartvit bild av människor som skördar lin i Kville 1921
Upphängt lin i Kville, Bohuslän
Människor som plockar lin i Kville, Bohuslän
Robert Kalmar på linfält i Kville

Se på bilderna. Det är nästan på dagen 100 år som passerat mellan de togs.

Båda fotona är tagna i augusti i Kville, Tanum, samma växt är det som de på bilderna arbetar med. Lin (”Linum usitatissimum” som Linne kallade det ”det högst nyttiga”) och som odlats i minst 10 000 år ända sedan människan slog sig ner som bofasta och jordbrukare.

I Kville 1921, var arbetet en del av den då nödvändiga och slitsamma självförsörjningen, och alla som kunde deltog, inklusive barnen. Fibrerna i linstråna bereddes till kläder, lakan och andra textilier som behövdes på gården och i socknen.

Det är allas vårt samma kära Bohuslän, med dess till synes eviga klippor. Men mellan bilderna är det även 100 år av väldiga samhällsförändringar. 100 år som innebar en enorm ökad användning av fossila bränslen med gigantiska koldioxidutsläpp som följd. Klimatsmarta och miljövänliga textilmaterial som lin och hampa ersattes av bomull och syntetmaterial vars odling och framställning kräver mängder av olja och annan energi.

Nu, i samma Kville fast 2021, syns det på bilderna hur vi rycker linet och hänger upp det på tork inför rötning och vidare beredning. Nu är inte odlingen för husbehov, vi odlar linet i föreningen Bohuslin, som driver ett arbetslivsmuseum och butik kring linet i Kville.
När linet som bruksföremål försvunnit från våra hus och hem och inte längre kläder våra kroppar, när det i mycket liten omfattning odlas i vårt land, så vill vi med odlingen och beredning av linet hålla kunskapen omkring det vid liv.

Det är inte bara en fråga om att driva ett museum kring linets roll i historien. I denna omställningens tid behöver vi miljövänliga material i alla led i vår tillvaro, så även textilier. Vi vill medverka till att linet återfår sin rättmätiga roll och plats i design, hantverk och till husbehov för var och en.

Det är lätt att bli missmodig när en tänker på planetens och dess invånares framtid som helhet.
Men hav förtröstan. Du och vi är viktiga. Det är trots allt summan av varje enskild handling som tillsammans utgör och avgör det som händer här i världen. Det är ofta i det praktiska görandet tillsammans med andra som en får kraft, motivation, inspiration - som är det som skapar mening. Låt oss uppmuntra och engagera oss i tillsammansodlingar, småhusbyar, folkkök, integrationscaféer eller vad det månde vara för projekt som passar i just allas våra omgivningar.

För vi står oundvikligen i omställningens tid. Det enda framtidsscenario som är rimligt och vettigt att se är att vi lokalt liksom globalt lär oss leva hållbart, i samklang med allt annat levande. Nu.

Se på bilderna igen. Vi har mer än vad vi kanske tror att lära oss av bilden från linberedningen i Kville i augusti 1921.

Jag heter Robert Kalmár men kallas för det mesta för Boban. Är född och uppvuxen i Göteborg och är sedan snart 10 år boendes i Bottna. Förutom Bohuslin är jag även lokalt engagerad i Bottnafjordens inköpsförening. På gården Hala i Bottna odlar vi en del skogsträdgårdsväxter, frukt och bär och grönsaker.

 

2021-09-03

 

 

I huvudet på en idrottsnörd

Gruppbild på personer som tränar Friidrott och Yoga i Hamburgsund

Bertil Ljungqvist, 67 år.
Lokal anknytning, från Gerlesborg.
Egen företagare i Sportbranschen.
Friidrottstränare sedan 1972, med senaste projekten Uddevalla Highjump Academy sedan 2010 och Friidrott & Yoga i Hamburgsund sedan 2019.

Ett genuint intresse för idrott/träning ligger i botten. Jag är uppväxt med idrott i dess allra finaste former. I min ungdom lärde jag mig vad en eldsjäl var, vad det innebär att ge av sin kunskap och sin allmänna förmåga. Jag växte upp med ledare som Anders Hedström, Karl-Rune Pettersson och Vilgot Gren. Vi pratar Kärrets IF, Kvillebyns SK och Dingle IF. Dessa fantastiska människor lade all sin tid och en massa pengar på att vi ungdomar skulle ha möjlighet att idrotta. Redan då bestämde jag mig för att jag skulle försöka ge tillbaka något till idrotten, något av det som jag fått lära mig av dessa eldsjälar.

Jag har aldrig tagit på mig vuxenrollen som innebar att man, när man skaffat familj och hus, skulle ta på sig blåbyxor och snickra/måla/tapetsera/meka med bilen så fort man kom hem från jobbet. Nej, blåste det blev det windsurfing, annars kunde det bli tennis, skidåkning, handboll, friidrott eller annan träning. Min mamma sa alltid: ”Du blir aldrig vuxen Bertil”.... och nej, det blev jag nog aldrig..
Dock tog jag idrotten på ett vuxet allvar. Redan i 20-årsåldern gick jag de tränarutbildningar som fanns i Sverige och jag hade en enorm nytta av detta i min egen friidrottssatsning. Jag lärde mig att förstå min egen träning, vilket var helt nödvändigt, eftersom vi, på den tiden, inte hade några tränare i klubbarna. Vi aktiva hjälpte varandra över alla grengränser med träningen. Roland Joelsson och Hasse Forsberg var mina viktigaste stöttepelare bland friidrottarna.
Den tidiga utbildningen har jag enorm nytta av idag, utbildning + 45 års praktisk erfarenhet gör väldigt gott.

Nästan hela mitt liv har jag tränat/idrottat för att jag har tyckt detta varit roligt. Har tävlat aktivt i 10-12 olika sporter och därför har det inte funnits några motivationsproblem. Dock kom jag in i en del av livet, nånstans i 45-55 års åldern, där arbetet tog för mycket tid och träningen var det som fick stryka på foten. Helt felaktigt började jag acceptera att jag hade ont i knäna, att jag var stel i ryggen, att konditionen blev sämre och att jag gick upp i vikt.
Att det är viktigt att träna när man blir äldre har jag alltid vetat, men kanske inte tagit på allvar förrän jag var där själv. När jag bestämde mig för att ta tag i detta, så var det naturligt att använda min kunskap från friidrotten, och lika naturligt var det att förmedla detta till andra.

Resten är nästan historia, där vi idag håller igång 90 personer 40-77 år gamla med friidrott och yoga i Hamburgsund. Det började som en liten test i augusti 2019. Det kom 9 st första gången, som ni ser på bilden. En av dem, Ulrika Döbeln, värvade jag direkt till kompanjon eftersom hon är yogalärare och det kändes som en viktig beståndsdel för att uppnå det jag ville . Utvecklingen har varit helt enastående på alla och inte minst på oss själva.
Pga Corona så kunde vi inte träna inomhus i vinter. Oktober-November körde vi i hallen men sedan stängdes allt ner. Vi ställde oss frågan, strax innan jul, om vi skulle vara tvungna att lägga ner vår träning eftersom vi inte kunde vara inne och helst inte vara fler än 8 st samtidigt ute.
Vi ansåg dock detta så viktigt, så vi delade upp våra grupper ytterligare en gång och bestämde oss för att köra 4 träningar/vecka och då kunde vi hålla grupperna små. Det blev en logistikutmaning att fördela våra aktiva på dessa 4 tider så vi inte blev för många, men detta löstes väldigt bra tack vare att alla var förstående för situationen.
Skall dock sägas att det var en ganska tuff period för mig, januari-april med träningspass, 15 ungdomar, i Uddevalla måndag och onsdag, träning i Hamburgsund 2 pass på torsdag och 2 pass på söndag. Dessutom skulle jag hinna med att träna själv, och självklart också sköta mitt heltidsjobb. Men det som är kul går alltid att genomföra.

Från 7 januari har vi tränat ute i snö, slask, regn och flera minusgrader. Är så imponerad av alla som troget kom till träningarna.
Att se glöden i ögonen på personer man tränar, att se glädjen när de plötsligt klarar av att göra 3 push-ups, att se den nöjda blicken när de berättar att det onda i knät har försvunnit....det är en stor belöning.
Att se ungdomar utvecklas i sin idrott, att få stå bredvid som coach när de slår personligt rekord, eller när någon tar en höjd i sista försöket och på det fixar en SM-medalj....det är en stor belöning.

Att förmedla träningskunskapen, kunskapen om lämplig kost, kunskapen om rätt utrustning känns nästan som en skyldighet. När vi då dessutom fått så lyhörda människor i vår grupp som vi har, så är det ju extra motiverande. Det är också viktigt att förstå gruppens betydelse för motivationen. En totalt inkluderande träning där ALLA kan vara med, oavsett kunskaper och fysiska kvalitéer är nyckeln till detta projekt, där de 2 beståndsdelarna Friidrott och Yoga gör det hela till en härlig mix.

En väldigt fin bekräftelse fick vi när vi tilldelades Tanums Kommuns Folkhälsopris 2020, för det är precis vad det handlar om.....FOLKHÄLSA.

Tack till Ulrika Döbeln som skickade vidare stafettpinnen till mig!

2021-05-17

 

 

Att ta igen sig

Ulrika Döbeln, foto av Magnus Länje
Ulrika Döbeln, foto av Magnus Länje

Jag ska ”ta igen mig”, så sa de äldre i min släkt när jag var liten. Vilket betydde någon form av paus. Det kan vara en av de viktigaste sakerna för oss i detta tidevarv att lära oss, tror jag. Vi dras med i allt som finns runt oss, det är så mycket och går så snabbt allting idag.

Att sitta still, själv. Utan mål och mening. Gärna på morgonen. Varför? Jo, för att vänta in vad vi har lust med, vad vi vill prioritera. Hämta kraft. Ta igen sig själv.

Det fanns en tid när jag hade lååånga listor med saker jag skulle göra på en dag, nu för tiden har jag högst tre. Jag tror vi mår mycket bättre av att sitta still, med oss själva. Då kommer det upp, det som är viktigast, FÅ SAKER och resten kan vi strunta i för det var ändå inte så viktigt. Sen behöver vi ju jobba och ta hand om familjen och sånt, men det är ju självklarheter.

Om jag håller mig till mitt närområde, så finns det en massa människor som hittar på bra saker för sig själv och andra. Men jag tror också att det finns fler därute som har bra ideer och jag är så nyfiken på vad!? Gamla och unga med idéer i smått och stort.

Vad vill jag? Vad behöver jag? Det är frågan, som ingen annan än du kan ta reda på. Den som övar, sitter still med sig själv och väntar in lusten och dessutom manifesterar (gör slag i saken) blir ju självklart en väldigt nöjd människa. Motsaten är en människa som typ vaknat på superfel sida…en som är helt ”ifrån sig”... Skönt ändå att tänka, att han eller hon inte har tagit igen sig, eller inte vet inte vad den behöver. Det är bara att låta passera, handlar inte om mig. Punkt. Lättare sagt än gjort men det är iallafall en sanning.

Varför är det så bra att sitta still, själv, just på MORGONEN!? Jo, då är du ju som ett oskrivet blad. Det är svårare att få fatt i vad som är viktigt för dig om du till exempel varit på jobbet en dag och har alla andras behov på näthinnan, men det går det också. Allt går.

Jag har glömt en ganska viktig sak, kom jag på, du skall ANDAS också… Det gör vi ju hela tiden utan att tänka. Men hur andas du? För att ”ta igen dig” behöver du andas genom näsan. Fylla magen med luft långt ner som en stor ballong. Är det inte käckt att du blir gladare och friskare som grädde på moset också!? Det finns forskning och mycket att läsa om det, för den som är intresserad, googla!

Jag var 24 år och pluggade till frisörlärare i Stockholm när jag för första gången klev in i en yogastudio. New Age, året var 1994. Murriga textilier på väggarna i den stora källarlokalen med tidstypiska valv, stenväggar ackompanjerat med doft av rökelse och människor i haremsbyxor, en annan värld. Jag tror att det är bra att röra sig i olika ”världar” med olika människor. Min uppfattning är att det minskar dömandet av andra. Visst gick jag en o annan yogakurs men det skulle ta 24 år till innan det var dags att studera till yogalärare. Ibland tar det lång tid innan det är rätt läge för djupdykning.

Apropå dömande. Min upplevelse är att när vi dömer eller bedömer andra, så handlar det ofta om att vi är frustrerade över att vi inte hittat ”vår EGEN grej”. Vad vill jag göra? Hur skulle jag vilja att det var? Det får jag starta själv, för det var ju jag som kom på det, ingen annan vet, eller hur!?

Det jag i huvudsak har skrivit om nu kallas meditation, på ett sätt gillar jag ”sitta still själv” och ”ta igen sig” bättre, det blir lite mer för alla och inte bara för de redan invigda. Inkluderande helt enkelt. Vi människor är så lika, vi har bara lite olika goda idéer och intressen, precis som det ska vara och jag önskar att var och en i större utsträckning skulle följa vad de brinner för!

Så, det jag tror att jag försöker säga är: Börja pausa, följ din lust och gör din grej! Inspireras av vad andra utvecklar, peppa varann och kanske viktigast av allt: SLÄPP RESTEN! Detta är även en påminnelse till mig själv.

Och glöm inte, livet händer inte i det förflutna eller i framtiden: NU ÄR NU.

Ulrika Döbeln

2021-05-04

 

 

Min livsresa hem till Kalvö

Åsa Hardin på Kalvö med hunden Nilla
Åsa Hardin på Kalvö med hunden Nilla

- Din man ligger och dör på golvet!
- Nej det gör han väl inte?
- Du fattar inte Åsa, han är död!

Det är den 9 juni 2008 och klockan är tjugo i ett. Där och då förändrades mitt och min familjs liv totalt.

Anders skulle åka till frisören innan vi skulle åka på minisemester till Malmö. Då ringer det och den meningen jag fick i örat kommer jag aldrig att glömma. Ett stort koncentrerat lugn faller över mig, jag liksom kliver ur min kropp och börjar agera. In med hunden, lägg ut nycklarna till barnen, handväska, migräntabletter och bilnycklar. Resan tar max 5 minuter. Utanför frisersalongen står två ambulanser och folk kikar nyfiket in. Jag fickparkerar (bättre än jag någonsin gjort) och går genom hela folkhopen och där går det upp för mig att det är på riktigt! Han ligger ju där med hjärtstartare och ambulanspersonal. På stolarna sitter kvinnor med hårfärg i håret, halvklippta karlar och personalen sitter och gråter på utsidan.

Ambulans till Östra sjukhuset, jag fick åka i en egen. Sedan flögs Anders till Sahlgrenska för att de inte kunde rädda honom på Östra. De fick igång hjärtat i ambulansen. På Sahlgrenska läggs Anders i respirator på nevrointensiven, ingen vet hur stora hans hjärnskador blivit. Operation... det är ett anevrysm i hjärnan. Total hjärnblödning. 7 strokes och så fortsatte det.

Jag tänker tillbaka på den sommaren som sommaren då jag inte plockade blommor, det var ingen ide för de stod bättre på ängen. Jag satt ju ändå alltid och vakade hos Anders. Efter tre veckor väcktes han och kopplades ur respiratorn. Då blev det Borås REHAB. Dag efter dag åkte jag dit och undrade om han visste vem jag var? Huvudskakning.

Jag gjorde ett fotoalbum om vårt liv, hans arbete på Skandia, våra barn och vårt älskade Kalvö. Spelade in 80-tals musik och pluggade in hörlurar i hans öron och, ja faktiskt, han viftade lite med tårna i takt till Alphaville. Efter tre veckor på REHAB svarade han äntligen på frågan om han visste vem jag var:
- Japp långvarig samarbetspartner!

...och det hade han ju helt rätt i.

Denna berättelse kan bli hur lång som helst men det blir den inte. Två år på sjukhus och två operationer senare kommer “Anders“ hem. Inget minne, inget språk. Jag fick börja med att lära honom vad till exempel senap är, hur man brer smör på mackan, ja listan kan bli lång. Med bara 25% syn ser hans värld annorlunda ut mot vår fullseende värld.

Här börjar vår nya resa.
En fantastisk resa!

Vi säljer vårt hus i Lerum och flyttar till vårt hus på Kalvö. Mitt hjärta har längtat hit hela mitt liv och var skulle vi kunna läka om inte här på ön? Anders kämpar och envis som en åsna blir han bättre och bättre. Vissa delar av hjärnan är död och går inte att läka men det kompenserar vi med annat!

I familjen har vi sedan 1600-talet en ostronbank utanför Kalvö som skördades av våra förfäder för länge sedan. Då föll alla pusselbitar på plats. Havet, ostronen, båtkörning. Jag var äntligen hemma!

Så nu 13 år senare har jag med mitt driv och Anders med sin envishet att tacka för att vi fått igång vårt Kalvö Ostron. Ett företag som vi själva byggt upp och som vi kan stå för till 100% Våra gäster kommer från när och fjärran för att få plocka sina egna ostron, lära sig allt om både Edulis och Gigas. Mysa i vår sjöbod när ostronen intas. Dessa ostron som smakar så friskt av Skageraks strömmande vatten.

Jag känner en enorm ödmjukhet och tacksamhet över mitt liv på Kalvö med Anders, med våra vuxna barn och inte minst vår älskade Berner Senner-tik Nilla. Mina syskon finns omkring oss och de vänner som visade sig vara riktiga vänner finns, mina gamla seglar- och partykompisar i Fjällbacka finns och alla underbara människor i Hamburgsund som vi lärt känna finns.

Anders läker långsamt och blir förstås aldrig den man han en gång var. Minne och språk är svårt men han är glad och positiv. Så det blir aldrig som förr, det blir på ett annat sätt, ett bra sätt!

Ge aldrig upp tro på dina ideer och strunta i vad andra tycker och tror. Det är ditt liv! Ingen lever det åt dig!

Salta Kramar från Åsa Hardin på Kalvö.
Tack Åsa Bräck för att du gav mig stafettpinnen.

2021-04-01

 

 

Brinner för utmaningar

Åsa Bräcke justerar en bröllopsklänning på en brud
Åsa Bräck justerar en bröllopsklänning på en brud

Jag heter Åsa Bräck. Många av er som gift sig, varit på bröllop eller på någon annan härlig festlighet eller alla ni studenter som behövt en balklänning, ni kanske vet vem jag är. Om du är uppvuxen i Tanums kommun så kanske du mötte mig redan i syslöjden. De flesta förknippar mig med sömnad och någon typ av skapande verksamhet inom textil.

Jag har sysslat med sömnad från det att jag nådde ner till symaskinspedalen och mamma och mormor var mina stora inspiratörer. Jag trodde nog inte att man kunde utbilda sig och jobba med detta intresse men efter ett år i USA, där jag skaffade mig en symaskin istället för att fortsätta som aupair, åkte jag hem och utbildade mig inom skrädderi. Efter utbildningen startade jag snabbt ett företag, en tygaffär och syateljé i Tanumshede. Under småbarnsperioden valde jag att ha en syateljé i Fjällbacka, och då kombinerade jag det genom att jobba som textillärare på alla skolor i kommunen.

I syateljén blev det många typer av beställningar, allt från sömnad och design av danskläder till att inreda hela hotell. Men efter hand blev det väldigt stor efterfrågan på brudklänningar och balklänningar. Under våren och under de mest hektiska perioderna så räckte dygnet inte riktigt till, så för att kunna hantera efterfrågan började jag komplettera med klänningar från färdiga kollektioner. Jag märkte snabbt att efterfrågan bara växte och dessutom från ett allt större upptagningsområde. Målgruppen visade sig också vara åldersmässigt varierad, från 16-åringar som skall gå på avslutningsmiddag till mormor och morfar som skall på barnbarnets bröllop.

Just i denna övergång flyttade jag från syateljén i Fjällbacka till en större bröllopsbutik med syateljé i Grebbestad. Butiken växte snabbt och vi har nu ett brett utbud till både dam, herr, barn, skor och accessoarer inom brud, fest och bal.
Även om det är den typ av butik som du inte har ett behov av att besöka så ofta, så är det inga problem att ha den i en mindre ort som Grebbestad. När vi ställer ut på bröllopsmässor och möter de blivande brudparen och presenterar att vår butik ligger i Grebbestad så har brudparen, med tärnor och många gånger även föräldrar, ofta inga problem att åka hit och besöka oss året om. Eftersom vi har kunder från hela Sverige och halva Norge så innebär det att vi måste ha ett brett utbud när kunden åker så långt. Dessutom vill vi erbjuda professionell, personlig service och ta hand om kunden, i allt ifrån provning till den färdiga outfiten för den stora dagen.

Personligen tycker jag att syateljén är den viktigaste faktorn i en sådan här butik. Du kan köpa hur snyggt och dyrt som helst, men är plagget inte anpassat efter dig så bär du inte upp det vackert ändå och det gäller både dam och herr. Därför är det också viktigt att ha utbildad personal inom både dam- och herrskrädderi.

Att hitta personal med rätt utbildning är inte så lätt, men vi har haft tur. I Uddevalla ligger Nordiska skräddarskolan som har blivit en viktig rekryteringsbas för oss. Nu är Martina hos oss, som har sin utbildning därifrån, och för tre år sedan flyttade hon hit från Blekinge och började jobba hos oss. Nu lever hon tillsammans med Mikael Landgren, som jag verkligen tycker är en grymt driven företagare, och som gav mig stafettpinnen så jag fick möjlighet att presentera mig här.

Visst är det så att jag själv inte hinner sy hela plagg från början längre, men kanske är det inte just sömnaden som driver mig utan själva skapandet och utmaningen. Nu blir varje kund som ett eget projekt och utmaningen blir att hitta rätt stil till rätt personlighet och kroppsform för att kunden ska känna sig både bekväm och vacker. Man kan vara bekväm i ett plagg på många sätt, men att till exempel hitta en brudklänning över budget är för de flesta inte bekvämt. Hos Åsa Design försöker vi ha brudklänningar i alla prisklasser, och till slut är det många gånger inte alltid den dyraste som blir den vackraste.

För att hitta alla klänningar, kostymer, skor och accessoarer med mera och för att få inspiration så åker vi på de stora bröllopsmässorna i mellersta och södra Europa. Något annat som ger mig mycket inspiration är att jobba som stylist, vilket jag gör med bland annat Bröllopsmagasinet som är ett magasin i Norden med fokus på bröllopsinspiration.

Att Åsa Design är en av Sveriges största bröllopsbutiker och blev "Årets bästa bröllopsbutik” 2016 är väl också en av utmaningarna, tror jag?

Den nya utmaningen nu är självklart pandemin. I våras när alla bröllop, baler och fester ställdes in, och inga gäster behövde klänningar och kostymer, så kändes det som om någon låste dörren på butiken. Men som jag tidigare skrev så har jag även gjort massor med inredningsuppdrag under alla år. Det senaste och största projektet var Hotell Laholmen, med ny sömnad för 170 hotelrum, mötesrum, restaurang och barer. Detta innebär att vi nu under pandemin har fått mycket inredningsuppdrag istället. Vi inreder, syr gardiner och monterar upp måttbeställt hos kund, både privat och i offentlig miljö.

Visst är det lite färre bröllop som genomförs nu, men många planerar sina bröllop som kommer senare i år så självklart säljer vi fortfarande klänningar och har en del att sy. Men det är ändå svårt att veta hur man skall planera framåt. Jag som älskar att slänga upp ”bollar i luften” och springa på dem känner trots allt att det bara är att fortsätta med det, och hoppas att det snart är dags att börja ta emot ”dem” när allt vänder.

Fortsätt var rädda om er! Vi syns!

Åsa

2021-03-04

 

 

Med nya utmaningar i vardagen...

Micke Landgren håller i en katt
Micke Landgren med katten Loke

Jag fick rekommendationen från Åke i Remne att ta över stafettpinnen. Som den arbetsmyra man är var första tanken: ”Ojj, nej det där är inget för mig”, men efter några sekunders eftertanke så drog min inre tjurskalle igång och tankarna gick istället åt: ”Varför skulle inte jag kunna göra ett inlägg?”. Så tack Åke för att du ger mig en ny utmaning i vardagen.

Jag heter Micke Landgren och är född, uppvuxen och bosatt i Grebbestad. Jag lever i en bostadsrätt tillsammans med min sambo Martina och våra två ”små” kissar. Katterna är av rasen Maine Coon som är en av de största tamraserna. De är syskon och i maj fyller dom två år. Honan heter Zelda och väger strax över 8 kg, hennes favoritleksak är en vippa med gummiband och fjädrar i änden som vi får låsa in nattetid för annars vill hon att vi ska leka med henne hela natten lång. Loke heter hanen och han väger nu 8,6 kg och är han som stoltserar med mig på bilden. Han älskar att sova på rygg och favoritleksaken är en laserpekare som han kan jaga ända tills han somnar.

Som nyutbildad bilmek efter gymnasiet 2009 tog jag ett sommarjobb i båtbranschen och där blev jag kvar. Nu 12 år senare driver jag varvet i Grebbestad tillsammans med min kollega Per. Vårt huvudfokus är service, rekond och vinterförvaring. Men vi försöker utvecklas och driva företaget framåt, såklart!

För 3 år sedan utökade vi vårt lager och byggde om det till en båtbutik. Vi har mycket servicedelar och båt-tillbehör. Året därefter byggde vi om butiken igen och dubblade ytan. De två första åren slog våra förväntningar med hästlängder. Hela sommarsäsongerna var de ett sjukt tryck från båtglada människor.

I fjol hade vi däremot en väldigt dålig butikssäsong på grund av Corona. Men vi hade i alla fall att göra i verkstan med service och reparationer så vi kunde hålla igång vår personal och slapp permittera eller säga upp någon. Detta är jag väldigt tacksam för och ser oss väldigt lyckligt lottade i en väldigt utmanande tid för många branscher och företag.

För att återgå till butiken så har vi nya planer för sommaren där vi skall ändra om och utöka för att få till ett ännu bättre sortiment. På servicesidan har vi alldeles nyss slutit avtal med Suzuki utombordare för service och försäljning så där har vi mycket spännande saker på gång som här i närtiden kommer synas.

Jag själv driver även ett till företag där jag har jobbat med lite blandade projekt, allt från fordonsservice till specialbyggen. Då jag jobbar fulltid på varvet så har jag numera valt att bara ta på mig projekt som jag tycker är roliga och spännande. Allt från bilbyggen, motorbyggen till svetsning och specialtillverkning.

Jag har en stor bilhobby där jag älskar att bygga och konstruera. Jag gillar att hitta nya sätt att lösa saker och problem på och ser byggnationen med själva skapandet som ett väldigt roligt moment.

Jag håller även på med en motorsport som heter drifting där det handlar om att köra bilen på en bana med kontrollerad sladd. Där bestämmer domare hur och var på banan man ska drifta och sedan bedömer hur väl man lyckas följa deras anvisningar.

Utöver bilhobbyn så älskar jag att bygga, utveckla och förverkliga idéer och projekt. Det kan vara allt ifrån renovering av hemmet, renovering av en båt eller motor, till att bygga ett nytt soffbord helt från scratch i material och byggnadssätt som jag aldrig provat innan.

Det sistnämna blev en liten rolig historia i hur en liten idé om en julklapp till min sambo övergick till ett mardrömsprojekt där allt krånglade och bråkade, vilken gjorde att soffbordet tog all vaken tid utanför jobbet för att testa, och prova sig fram för att få till det som min vision var. Dessutom väldigt frustrerande att komma hem på kvällen utan att kunna ventilera framsteg och motgångar för att det då hade förstört julklappen. Men resultatet närmar sig nu, det blev ju något försenat men då jag hellre vill ha ett bra resultat, än att de blir klart i tid så väntar sambon fortsatt ivrigt på sin julklapp.

För framtiden får tiden visa vad för projekt och nya utmaningar som dyker upp. Att bygga sig sitt eget hus hade varit häftigt.
Ambitionen är ju såklart att driva varvet framåt och försöka utveckla verksamheten framåt till att bli bättre, smidigare och mer allsidig. Utöver det är jag alltid öppen för nya utmaningar !

Må väl och ta hand om er!

/Micke Landgren

2021-01-18

Med kärlek för att bygga

Åke Johansson i Bullaren
Åke i Remne

Hej på er!
Jag heter Åke Johansson från Remne i Bullaren (kanske mer känd som Åke i Remne). Först och främst vill jag tacka Roland Andersson för att han skickade vidare stafettpinnen till mig.

Det är sällan man sätter sig så här och tänker tillbaka på livet, jag är nog mer den som vill se framåt med nya projekt.

Jag gillar att bygga. Ja, det började nog som liten när jag byggde med lego, då kunde jag bygga i timmar. När det sedan var klart och inte var roligt längre, då var det bara att riva på 5 sekunder och börja på nästa projekt. Förstod nog inte riktigt när jag var liten varför man skulle behöva gå i skola när man kunde vara hemma och bygga (leka) med lego. Tog mig igenom grundskolan med en förstående mamma som lät mig vara hemma ibland och jobba på gården.

Bygga gokart var en dröm för mig men jag hade varken material eller svets, men mamma hade ju en bäddsoffa som nästan ingen använde med en rejäl stomme i järn som jag siktade in mig på. Till slut gav hon med sig… Jag skrotade ner soffan och fick låna en svets av grannen och snart stod gokarten klar, kanske inte den finaste men jag hade byggt den själv. Sedan ockuperade jag pappas garage i några år och sparade ihop pengar till egna verkstadsmaskiner. Men han var rätt trött på det, att inte ha ett garage så efter år av tjat gav han med sig och lät mig bygga en egen gårdsverkstad på hissnande 150 m2 (pappa fick vara med som delägare för jag var för ung tyckte Sparbanken). Då blev jag egenföretagare som 17-åring.

Sedan gick det några år med att bygga och konstruera maskiner varvat med jobb ute. Träffade Annica och bildade familj. Fick 2 pojkar Björn och Magnus (som idag snart är hälftenägare till Kranman AB). Försökte givetvis få dom intresserade av lego, detta fantastiska material. När dom var 6 och 8 år byggde jag en mini-skogskran med vagn som dom hängde efter en gammal gräsklippartraktor med hydraulik. Den skulle visa sig ha en avgörande betydelse för framtiden.

Där fick jag idén om att bygga en griplastarkran som var anpassad för fyrhjulingar. 2001 på Elmia Wood var året och platsen med 40 000 besökare som jag visade upp världens första griplastarvagn för fyrhjulig motorcykel. Det blev en fantastisk succé med flera kranar i order. Kom hem och då började det gå upp för mig att hur skulle jag få igång en produktion av 10 st kranar? Jag hade ju ingen erfarenhet, inga pengar och inga referenser mot nya leverantörer.

Nu var det dags att bygga igen, fast ingen maskin utan varumärket Kranman. Jag ringde runt till alla tänkbara journalister och fick dom att bli intresserade av kran-nyheten, körde runt med min gamla Mercedes med släp runt hela Sverige på alla tänkbara skogsdagar och marknader. Lite svårt att förstå idag är det, att då hade knappt mina kunder en dator hemma. Vi hade en hemsida med knappt några bilder med kvalité för att kunder med modem (alltså före ADSL kom) kunde gå in och titta (bara ca 18 år sedan). På samma gång försökte jag få igång en serieproduktion på kranar hemma på gårdsverkstaden. Åren rullade på, byggde större gårdsverkstad och Kranman AB växte hela tiden och intresset för små maskiner i skogen blev bara större och större.

Insåg rätt snart att vi blev mer och mer beroende av bättre uppkoppling utan ständiga avbrott och störningar i det gamla kopparnätet. Då läste jag om landsbygdsfiber och att man kunde bilda fiberförening, detta var år 2011. Ringde runt till några som jag trodde skulle vara intresserade av att försöka starta en fiberförening i södra Bullaren, tror nog alla hade hört eller läst om fiber och insåg att det var helt avgörande för Bullarens framtid. Vi samlades hemma i uterummet och bildade Sundsult fiber.

Nu var det dags igen att börja bygga fibernät. Som tur var förstod vi inte hur mycket jobb det kom att bli för oss. Först försöka övertala så många som möjligt att bli medlemmar, sedan övertala alla markägare att låta fiberföreningen gå fram på åkermarker utan ersättning. Måste ge markägare en guldstjärna för utan deras generositet hade vi inte haft någon fiber. Sen hade vi 16 mil grävda fiber i södra och mellersta Bullaren. Jag är helt säker på att fibern har varit helt avgörande för Bullaren, inte minst för Kranman AB med 33 anställda. Vi hade inte kunnat vara kvar utan fiberuppkoppling och inte alla andra glesbygder heller, inte minst nu när vi har Covid-19 runt hörnet som gör att vi skall arbeta hemifrån med bra uppkoppling.

2014 var bristen på lägenheter ett stort problem i Bullaren. Man hörde ideligen om att ungdomar och äldre fick söka sig till andra orter i kommunen för att hitta någon lägenhet. För en Bulling som jag, så kändes det ju inte så bra. Fick reda på att det fanns 7 obebyggda tomter längs väg 165 på Östad med en gammal detaljplan från 1963. Började skissa på olika typer av hus och presenterade min plan för Sparbanken Tanum, Magnus Widengård var positiv som vanligt: "Klart du skall bygga Åke". Byggde upp ett nytt företag, Bullarens Fastigheter AB och satsade en del sparpengar och sedan var vi igång med byggandet av 12 st lägenheter 2015. Det har varit en fantastisk resa med alla positiva kommentarer om att jag satsar och bygger i Bullaren. Idag har vi en kö på att vilja hyra lägenhet på över 30 st i stort sätt bara Bullingar som vill bo kvar i bygden eller som vill tillbaka. Senaste året har vi byggt ytterligare 2 hus men planen är att vi vill bygga ytterligare hus, framförallt för ungdomar. Där ligger framtiden för att Bullaren skall utvecklas och fortsätta att växa. Då kanske det finns underlag för både Café, Pizzeria och varför inte ett Gym. Drömmen är ju att det jag har gjort kan sporra andra att satsa i Bullaren också. Min största förhoppning är ju så klart att Bullaren snart är Tanums kommuns centralort!

Med varma hälsningar
Åke i Remne

2020-11-03

Vägen hem till havet

Lotta Klemming, Klemmings Ostron
Lotta Klemming, Klemmings ostron

Jag fick den fina äran av Monica Lind att ta över stafettpinnen till detta fina initiativ som Sparbanken Tanum driver. Monica är en mycket fin vän och gav mig inspiration till vad jag tänkte skriva om i detta inlägg för även hon och hennes dotter Ida har varit en stor del av min resa.

Jag tänkte faktiskt inte berätta så mycket om vem jag är eller vad jag gör utan berätta om vikten av att ha människor runt sig som tror på en och den betydelsen de har haft i mitt liv.
Min skolgång var påfrestande på många sätt, precis som för så många andra barn och ungdomar. Det var tufft med både vänner och lärare och ibland kändes skolan mer som något man skulle överleva snarare än att leva. Hade det inte varit för gymnastikläraren Rolf Larsson på Tanumskolan som hejade på mig i både idrott och samhällskunskap, hade hela grundskolan känts som ett enda misslyckande. Det kanske inte var någon slump att jag fick högsta betyg i de klasserna jag hade Rolf i och även fast i vart fall idrottande alltid har varit ett stort intresse, skulle idrott i skolan kunna vara precis motsatsen med allt vad det innebär. Rolf trodde på mig och han var den första och kanske enda läraren som såg mig. Tack Rolf.

Sju år senare skulle en överläkare på en mottagning någonstans i landet berätta något som skulle kunna uppfattas som de värsta orden en ung människa i den situationen jag då befann mig i få höra, faktiskt rädda mitt liv. I efterhand har jag förstått att hon visste mycket väl vad hon gav sin inpå och hon trodde på mig. Hon trodde jag kunde förändra det lilla livet jag hade till ett riktigt liv. Hon trodde på mig och det räddade mitt liv.

När jag fyra år senare tog mitt pick och pack och flyttade till Göteborg träffade jag två väldigt speciella tjejer som tog in mig i deras liv och de drömde för mig. De gav mig en känsla av att jag kunde göra vad som helst, de ville mig väl och de ville att jag skulle vidare i livet. Systrarna heter Denise och Erica Oliviera Nacimento och jag kommer vara evigt tacksam för att ni hjälpte mig med min självbild och gav mig ett rikare liv.

Pojkvänner kommer och går men Sander har bestått. Sander är min Holländare som har älskat mig från första dagen han såg mig och trots de ologiska förhållandena vi har haft, är vi fortfarande i ett förhållande. Det hade dock inte varit långlivat om det inte vore för att han sen vårt första samtal har trott på mig mer än han trott på något annat han gett sig in i och den mannen har gett sig in i mycket. Sen har vi givetvis min mamma, mamma har stått vid min sida i med och motgångar och varit mitt största stöd i livet.

Mitt namn är Lotta Klemming och jag är född och uppvuxen i Grebbestad. Jag hade aldrig blivit den jag blev utan alla de människor som inte trott på mig för de har drivit mig till att vilja bevisa motsatsen. Men jag hade aldrig genomfört mina livsval om det inte vore för de människor som har trott på mig och gett mig en självkänsla att fatta livsviktiga beslut.

Vi kan alla vara en Rolf, en Denise, Erica, Sander, mamma eller Monica och du behöver en, inte minst när du växer upp. Det behöver inte vara familj eller anhörig, det kan vara någon du träffar varje dag på bussen, din lokala pizzabagare eller grannes barn. Det är den tacksammaste gåvan du kan få men är också en av de viktigaste du kan ge.

För fem år sedan tog jag det absolut största steget att, själv våga tro på mig själv och återvända hem till Grebbestad. Säga upp mig från tryggheten och förväntan och satsa på det som ger mig frid och livsglädje, mitt jobb med vilda ostron. Jag kommer berätta om allt vad det innebär i den bok som jag ger ut med Natur & Kultur i samband med Ostronets dag 2020. Tillsammans och parallellt med min pappas och farbrors företag Klemmings dyk driver jag Klemmings ostron och boken som jag skrivit heter Vildplockade ostron.

Fortsatt fin sommar

Lotta

2020-07-24

 

Från Lurs bygdegård till New Delhi

Monika Lind Melander sittandes i Jaisalmer, Indien, för ca 6 år sedan.
Monika Lind Melander sittandes i Jaisalmer, Indien, för ca 6 år sedan.

Året var 1947 och någonting skulle komma att förändra Sten och Margits liv för evigt i Möre beläget mellan Rabbalshede och Fjällbacka. Inte nog med att Indien blev fritt från England samma år. Margit och Sten blev föräldrar. Vilken lycka tänkte dem men tji fick de. Alla var rörande överens om att jag var helgalen. 

I Kville kyrka, bland annat, hyschades jag för att min röst inte skulle eka upp till det som kallades för Gud. Hadderian hadera var tydligen inte den musiksmak Gud uppskattade. Denna hyschning fick mig istället att sjunga ännu högre och ännu starkare. När tonårstiden kom lockade Lurs bygdegård mer än Kville kyrka och vid 14 års ålder stod jag framför spegeln till en bild av Farah Diba och fixade mig i timvis inför kvällens bravader. De gånger mina föräldrar tveka på att släppa iväg mig till Lur så hann de inte ens att blinka innan jag sprang ner till vägen för att lifta. Kjolarna fladdrade yvigt på dansgolvet i Lur. Fri som en fågel, livet framför mig, redo för att dansa bugg och tryckare i Lur. Höjdpunkten var när Knutbjörk, han som startade Björklövet, som då var arrangör, hade fixat så att den världsberömda Emile Ford kom och spelade. Lyckan var total. Klicka här för att lyssna på låten. Senare brann Lurs bygdegård upp eller ner och nya äventyr väntade.

När jag var barn drömde jag mig bort från verkligheten, som delvis bestod av att gå upp klockan 5 på morgonen för att mjölka korna, genom att läsa i böcker. Mina favoritböcker var böckerna om Cherry Ames och skildrade en sjuksköterska på äventyr. Det var denna verklighetsflykt som inspirerade mig till att senare utbilda mig till sjuksköterska.

8971 är siffran på alla de överarmar, vänster arm, på elever i 12-årsåldern som jag satt vaccinationssprutor i. Det är en hisnande siffra om en tänker efter. 17 942 är siffran på alla föräldrar och vårdnadshavare varje elev har om varje elev snittar på två vårdnadshavare. Det är många människor. Dessa möten har skett, olika liv som passerat runt mig i min roll som skolsköterska på Tanumskolan mellan åren 1979 och 2012. Numera bor jag på ett äldreboende. Jag kommer aldrig ifrån den kommunala förvaltningen. Först var det barnomsorgen, eller nej, först var det äldreomsorgen då jag som 16-åring arbetade som vårdbiträde på gamla Västerby ålderdomshem som likt Lurs bygdegård också brann upp eller ner. Sedan var det barnomsorgen som skolsköterska och nu är det äldreomsorgen igen. What a destiny. Det som har varit spännande på senare år då jag träffat människor via hemtjänsten, på sjukhus och på äldreboenden är att överallt jag kommer så träffar jag personal som är gamla elever eller föräldrar som alla har olika minnen av mig.

En dag för femton år sedan ringde en god vän till mig och frågade om jag inte kunde ta tjänstledigt för att följa med henne till Indien där hon hade ett konstprojekt. Hon behövde en sjuksköterska som kunde arbeta med fattiga kvinnor i Rajasthan beläget i norra Indien. Jag tänkte direkt på Cherry Ames, sjuksköterskan på äventyr och tackade såklart ja till denna invit. Denna gången bestod inte resan av en vinkande tumme i krysset mellan Rabbalshede och Fjällbacka. Nu satt jag istället på ett jetplan, inträngd i översta slafen på ett tåg, sittandes bakom en okänd man på en puttrande moped utan hjälm i rusningstrafik, inga regler, ridandes på en brunstig kamel i Tharöknen. Kulturkrocken var monumental och jag älskade det. Detta var första resan av många resor till Indien.

Jag har rest till främmande länder, åkt 100 mil långfärdsskridskor på en vinter, cyklat från Tanum till Trondheim, gått med en röd ros i munnen med afghanpäls genom Hyde park i London och varit mallig, kedjat fast mig i träd, på broar och på tågrälser, jag har sjungit i rätten för att bevisa min oskuld. Jag var även med och såg till att Tanums kommun inte har en anläggning för förvaring av utbränt kärnbränsle genom att jag satt på vaktarkullen regelbundet i 20 år för att de inte skulle borra i Kynnefjäll. Mitt fysiska tillstånd tillåter mig ej att göra saker som detta längre men genom livlig fantasi, kreativitet och livslust är varje dag ett nytt äventyr. Att resa i sitt inre är ej att förakta.

Sist men inte minst vill jag tacka Linda som väckte minnet om Lurs bygdegård till liv och Alinde som gav stafettpinnen till mig. Jag vill även passa på att tipsa om en låt jag hittade på Youtube häromdagen. Neria heter låten och sjungs här av Oliver Mtukudzi från Zimbabwe.

Med vänliga hälsningar

Monika Lind Melander med hjälp av Ida Melander

2020-05-15

Tillsammans är vi starka

Alinde Foss tillsammans med sin häst
Alinde Foss tillsammans med sin häst

Vilken ära att bli tilldelad stafettpinnen från en av de mest drivna kvinnor jag har stött på under livets gång. Tusen tack Kicki Sjögren! Du är en sann inspiration för många av oss!

Det är förmodligen flera av er som redan vet vem jag är vid namn, men få som känner till mig! Alinde Foss heter jag, bor på vår släktgård utanför Lur. Där lever jag livet med min son, min fantastiska pappa som närmaste granne, mina hästar, hundar och katter. Drömmen är att en dag klura ut något smart där jag kan driva och dela detta älskade lantställe tillsammans med människor för att skapa något större att hjälpa andra.

Att skapa en gemenskap, att stötta varandra till en högre nivå, är just det som driver mig! Att få ta del av nya spännande möten, att se vart ett steg leder till det andra, för att sedan skapa ett större sammanhang, är det som får hela min existens att vara nyfiken på livet och viljan att veta mer om nästa dag.

Vid sidan av mina drömmar om livet på landet, äger jag tillsammans med min älskade mor Tanums Hälsobod AB. Vi har Ringblommans Hälsobod som levt i kommunen över 30 år, samt en webbshop Hälsoboden.se (under uppbyggnad) som idag är kopplad till butiken. För 2 år sedan flyttade vi ner från Affärsvägen i Tanumshede till Tanum Shoppingcenter. Här har min hjärna gått på högvarv och jag är otroligt tacksam över en ledning som låtit mig hitta på roliga event samt startat nya samarbeten med företagare och skolor.

2019 var startåret för ett av alla mina påhitt; Tanums Hälsomässa. Vilken succé det blev med alla 60 fantastiska företag jag lyckades lura hit! Efter mässan gav det ringar på vattnet och vi skapade Tanums Hälsoteam. Teamet erbjuder friskvård till alla i Ringblommans lokaler. Teamet består av 8 väl utbildade terapeuter, här har vi Osteopat, Massörer, Akupunktör, Ortopedingenjör, Skönhetsbehandlingar och Zonterapi/Reflexologi.

2020 var vi igång med Tanums Hälsomässa igen, denna gång var det ett högt tryck bland deltagarna och det kom företag från hela Sverige, hela 80 utställare ville dela med sig av sina företag. Vilken kraft man har tillsammans!

Att inte nämna något om vår gemensamma utmaning i världen vore oansvarigt av mig. COVID-19 är det största hotet mot mänskligheten vilket de flesta av oss aldrig vågat att tro på.
Som företagare, mamma, dotter, syster och vän är det många tankar just nu! Vad kan jag göra för att skydda min familj? Vad kan jag göra för att inte vårt företag skall gå under? Vad kan jag göra för att hjälpa min omgivning? Vad kan jag göra för att bidra till att allt näringsliv i kommunen inte går under?
Hur skall vi tillsammans hjälpa varandra genom denna kris?

Mitt svar är: Jag finns här för mina nära och kära genom att bidra med dagliga ärenden, handla, prata, lugna och stötta. Jag skall med all min makt säkra det företag vi har, samt stötta de jag kan genom samverkan. Jag tar mitt ansvar vid ev. symtom, jag är en del av detta samhälle och här skall inte detta hot ta fäste!

Vad kan du göra för din medmänniska och de företag du önskar att ha kvar efter denna tuffa tid?

Det är utmaningarna som ger oss styrka, låt oss göra detta tillsammans!

Var rädda om er. Vi/Jag finns här!
Alinde

2020-04-02

Ju fler man är desto roligare blir det!

Kicki Sjögren äter en semla
Kikki Sjögren, äter en semla

Tack för fina ord Roland och för stafettpinnen.


Jag heter Kikki Sjögren, är småföretagare och har mitt hjärta i Grebbestad, där jag är född och uppväxt. Många är vi nog som bär på minnen av människor som på ett eller annat sätt påverkat vårt liv med sina ideella krafter och stora engagemang precis som Anna-Lena skrev i det första inlägget av Bohusbloggen. Men hur kommer det sig att vissa människor har lättare för att kliva på det ideella tåget än andra?

Jag själv har alltid skojat och sagt att jag fått det i modersmjölken från min mamma, Kerstin Sjögren. Min mamma har alltid funnits där och verkat som en ideell själ. Antingen i ett företagssyfte, då hon och min pappa drev bageri i många år när Grebbestad bara var i sin linda. Eller i dansklubben Västkustbuggarna som var det jag och min syster ägnade oss åt på vår fritid (vi snackar mitten av 80-talet). Alla dessa tävlingar och resor kors och tvärs över Sverige och faktiskt även utomlands! Det var tajder det. Min mamma var fantastisk med det. Ingenting var för jobbigt eller för arbetsamt att genomföra, alltid en positiv inställning!

Nej, jag tycker det är jätteroligt och det ger otroligt mycket energi när man är en skara människor som tillsammans skapar ett evenemang ihop! Vi är ett gäng företagare i Grebbestad som med gemensamma krafter försöker hålla liv i Grebbestads Carnevalen. En snart hundra år gammal tradition, med kortegevagnar, dans och underhållning. Detta är en utmaning då vi sliter med stora kostnader, men det som är riktigt trist är nog det sjunkande intresset för kortegevagnarna. Jag har själv varit med de senaste 3 åren med ett ekipage för Sjögrens i backen och vi har haft fantastiskt roligt ihop med vår personal! Verkligen!

Så en uppmaning för 2020, Vi ses väl i Carnevalståget? Kom igen nu!

Kram å kärlek från mig,

Kikki Sjögren

2020-01-22

Ger du så får du

Roland Andersson spelar gitarr
Roland Andersson med sin gitarr

Med varm hand greppar jag stafettpinnen från Linda och Lena. Jag, det är Roland Andersson, en positiv inföding boende på Rossö, en av de vackraste öarna i norra Bohuslän. Rossö ligger 17 km söder om Strömstad och 25 km norr om Tanumshede. Här har jag bott hela mitt liv med undantag för några år då boendet låg på andra sidan bron, (jajjemen, bro finns!) endast några kilometer undan mitt kära Rossö.

Människor.
Ja just det, människor. Alla dessa på olika sätt fantastiska varelser, det är och har varit mitt liv eftersom jag föddes in i servicenäringen. Mor och far drev camping och kiosker på somrarna här på Rossö, där jag och min tvillingbror Lennart och lillasyster Gunilla fick hjälpa till. Vår mor Ingegerd tog under vår uppväxt hand om ett 20-tal fosterbarn så periodvis var vi många syskon. Kan tro att jag präglades av det och påverkades att bli den jag blev. Att kunna ge och få tillbaka ger en känsla som skapar kraft och styrka för att kunna ge ännu mer. Vara aktiv och känna gemenskapen med de övriga i en förening är också en social grej, för min del är det Överby IF.

Min uppgift är fortfarande att hjälpa andra. Det kan göras på många olika sätt, till exempel laga något som gått sönder, uträtta ärenden eller bara lyssna på någon som behöver prata. Det ger så mycket tillbaka. Tänk, bara en så enkel sak som ett leende kan rädda dagen för någon.

Arbete.
Jag har under mitt liv haft många olika anställningar, egna företag just inom service och så vidare. Men det mest fantastiska jobb jag haft och fortfarande har är jobbet som vaktmästare på Hedegården i Tanum. Kom hit i februari 2008, här har jag utvecklats ytterligare som människa. Jag har även en helt fantastisk tjänst som hemvaktmästare, en tjänst som ska eliminera fallrisker för äldre där jag hjälper till så de slipper klättra. Kuskar runt i hela kommunen och träffar en mängd härliga människor.

Musik.
Vad vore livet utan musik? För de flesta tror jag att det skulle vara annorlunda. Tänk glädjen, gemenskapen och allt som skapas runt den. Jag spelar och sjunger varje onsdag med demens-avdelningarna på Hedegården. Musiken lämnar aldrig sinnet. Det berör mig starkt när någon av deltagarna, vilken jag vet är kraftigt dement, börja sjunga med i en låt helt klockrent. Då får jag en tupp i halsen, musiken triggar i gång, fantastiskt. Jag älskar dessa stunder.

Hobby.
En hobby borde alla ha, jag har kanske för många. Veteranbilar, lanthandelsmuseum, ukulelegrupper, sjung och spel samt Bullarrevyn. Men det ger så otroligt mycket tillbaka. Jag är så tacksam, och som ni säkert förstår så har jag en snäll och förstående fru. Oavsett väder avslutar jag med Evert Taubes rader:
………………….det är en solig morgon i norra Bohuslän

Med ytterst vänliga hälsningar

Roland

2020-01-08

Linda och Lena från Lurs Bygdegård

Bild på Linda och Lena i Lur
Lena Östberg och Linda Bäck

Tacksamma över att få ta emot stafettpinnen från Anna-Lena.


Vi är två inflyttade utbölingar som har hamnat i Lur, en från Bottna och en från Jore. ”Gå med i Sockenföreningen” sa dom, ”Då lär ni träffa och lära känna folket i bygden”. Det sa dom till alla andra nyinflyttade också. Så där satt vi med alla andra som ville lära känna äkta Lurbor. Det var dock inte så många som var från Lur…


Lena har nu varit med i 23 år och Linda i 19 år. Så nu borde vi räknas som Luringar! (tycker i alla fall vi) Vi har under våra år i Lur upptäckt att det är en väldigt trevlig bygd att bo och verka i.

Sedan några år tillbaka tog Sockenföreningen över Lurs Bygdegård och det har gett oss stora möjligheter att skapa en mötesplats och events för stora som små och gammal som ung. Många ställer upp och arbetar när vi har behov av hjälp. Det senaste är ett stort arbete med att installera en ny avloppsanläggning. Vi har dansfika varannan onsdag där ungdomar får vara med och hjälpa till. Det gäller att drilla dem in det ideella tidigt då det är de som ska ta över sedan och det ska ju vara roligt!

Mycket rör sig kring vår Bygdegård: Lurs Backyard Ultra som har satt Lur på kartan inom löparkretsar, mopperally, måndagspingis, skytteföreningen i källaren, dans på onsdagar med Tanums gammeldans-förening. Vi har julmarknad och valborgfirande. Skolan har sin årliga julfest här och vi hyr även ut till privata tillställningar.

Det roliga med att jobba ideellt är att känna gemenskap och jobba för ett gemensamt mål som ger glädje åt många. Vi i föreningen har många roliga idéer och som ”tur är” blir bara några förverkligade. Det är högt i tak. Ibland satsar vi stort och vinner lite. Vi hyrde in kapten Kuling och hade ansiktsmålning. Det kom bara fem barn. Det visade sig att det var två stora barnkalas samma dag...
Vi hade en strålande idé om Skänkis. Kom och ge bort din gamla bröte. Ingen ville ha något. Konstigt…

Föreningen tar gärna emot förslag på nya aktiviteter så ifall du har några kontakta oss gärna eller rättare sagt kontakta Martin Bäck.

Vi är inte ensamma om att fixa allt utan vi vill även hylla våra övriga engagerade eldsjälar, både i och utanför föreningen. Alla drar vi ett (eller många) strån till stacken.

Vi ses i Bygdegården!

Lena Östberg och Linda Bäck

2019-12-03

Vad vore världen utan Eldsjälar?

Anna-Lena i startblocken

Jag är så imponerad av alla dessa eldsjälar som finns runt omkring oss. De är verkligen skillnaden som gör skillnaden. De utmärker sig genom ett stort engagemang, har ett enormt ”driv” och får saker och ting gjorda antingen själva eller med hjälp av andra. Man hittar dem framför allt inom föreningslivet men de finns även på andra ställen och alla känner vi en eldsjäl.

Hur skulle föreningslivet se ut om de inte fanns? De jobbar ofta helt ideellt och bjuder frikostigt på sin tid för att andra skall trivas och ha det bra. Man undrar vad det är som gör att de här personerna tar ett kliv fram när andra ”bara” följer strömmen.

Jag minns första gången som jag träffade en eldsjäl, det var 1972, jag var sju år och skulle börja träna friidrott i idrottshallen i Tanumshede. Det var flera ledare som tog hand om träningen, men jag minns speciellt en och han var alltid där, det var Karl-Erik Axelsson. Tyvärr lever inte Karl-Erik längre och jag fick aldrig möjlighet att tacka honom för allt det arbete han lade ned på mig och alla andra som var aktiva inom friidrotten på den tiden. Men jag vill så här postumt tacka honom för att han gav oss en meningsfull fritid, att han ”peppade” oss att träna, att han tog med oss ut på tävlingar. Men han gjorde även något annat, något som jag ofta tycker saknas idag, han ställde krav. Krav på närvaro, krav på att vi hade med våra grejer och krav på att vi hela tiden skulle försöka förbättra oss utifrån vår egna förmåga.

Sedan 1972 har jag i olika sammanhang mött många eldsjälar och jag är lika imponerad av dem alla. I mitt arbete ser jag att eldsjälarna inte bara gör skillnad för enskilda individer utan de gör även skillnad för hela samhället. Det är så otroligt viktigt att det finns något meningsfullt att göra, inte bara för våra barn och ungdomar utan för människor i alla åldrar. Det bidrar till trivsel, samhörighet, ger sociala nätverk och motverkar utanförskap.

Trivs man så vill man bo kvar eller flytta hit vilket skapar arbetstillfällen och ger underlag för skola och omsorg, det ger skatteintäkter och bidrar till den lokala tillväxten.

Som VD för Sparbanken Tanum är det extra roligt att allt detta sammanfaller med bankens vision och affärsidé. Det ligger även i vårt intresse att det finns en lokal tillväxt, det är därför som vi låter en del av vinsten gå tillbaka till olika ideella föreningar och projekt.

Med vänliga hälsningar från världens bästa plats – Norra Bohuslän!

Anna-Lena

2019-11-13