Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Anstånd deklaration företag

Att vara företagare innebär att hantera en mängd olika uppgifter, och ibland kan det hända att tiden inte räcker till för att uppfylla alla skyldigheter i tid. En sådan skyldighet är att lämna in deklarationen till Skatteverket. Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd hos Skatteverket. Här är allt du behöver veta om hur du ansöker om anstånd för företagets deklaration.

Vad är anstånd för deklaration?

Anstånd för deklaration innebär att Skatteverket ger dig en förlängd tid att lämna in din deklaration för företaget. Det kan vara tillfällen då du har drabbats av oväntade händelser eller har andra giltiga skäl som hindrar dig från att lämna in deklarationen i tid.

Hur ansöker man om anstånd?

För att ansöka om anstånd hos Skatteverket behöver du fylla i en ansökningsblankett som du hittar på deras webbplats. I ansökan ska du ange ditt organisationsnummer, en beskrivning av varför du behöver anstånd samt den period du önskar anstånd för. Det är viktigt att vara tydlig och specifik i din ansökan för att öka chanserna att få anstånd beviljat. Du behöver skicka in ansökan om anstånd innan den 2 maj.

Hur länge kan man få anstånd?

Tiden du kan få anstånd för varierar beroende på din situation och skälen till att du ansöker om anstånd. Normalt sett kan anstånd beviljas för upp till tre månader, men i vissa fall kan det vara längre. Det är viktigt att notera att anstånd inte är en permanent lösning, och det är ditt ansvar att se till att deklarationen lämnas in inom den beviljade tidsramen.

Vad krävs för att få anstånd?

För att få anstånd beviljat krävs det att du kan visa på giltiga skäl för varför du behöver anstånd. Det kan vara allt från sjukdom eller personliga svårigheter till tekniska problem eller andra extraordinära omständigheter som hindrar dig från att lämna in deklarationen i tid. Ju mer dokumentation eller underlag du kan bifoga din ansökan desto bättre.

Viktiga att tänka på:

 • Tidig ansökan: Ansök om anstånd så snart som möjligt om du inser att du inte kommer att kunna lämna in deklarationen i tid.
 • Kontakta Skatteverket: Om du har frågor eller behöver hjälp med din ansökan, tveka inte att kontakta Skatteverket för vägledning och rådgivning.
 • Planera framåt: Anstånd är en tillfällig lösning, så se till att planera framåt och organisera dina ekonomiska rutiner för att undvika framtida förseningar.

Vanliga frågor och svar om anstånd för deklaration

 • Vilka företagsformer kan ansöka om anstånd hos Skatteverket?
  Aktiebolag, handelsbolag/kommanditbolag och föreningar kan inte ansöka om att skjuta upp sin deklaration, däremot kan enskilda firmor göra det.
 • Vilka är de viktigaste datumen att ha koll på när man ansöker om anstånd?
  Det är viktigt att ansöka om anstånd i god tid innan förfallodatumet för deklarationen, den 2 maj 2024. Du bör ansöka om anstånd innan förfallodagen för att undvika förseningsavgifter.
 • Kan redovisningsbyråer ansöka om anstånd för sina kunder?
  Ja, redovisningsbyråer kan ansöka om anstånd för sina kunder om de har behov av extra tid för att färdigställa och lämna in deklarationen.
 • Vad händer om man inte ansöker om anstånd och missar förfallodatumet för deklarationen?
  Om du inte ansöker om anstånd och missar förfallodatumet för deklarationen kan du bli skyldig att betala förseningsavgifter och eventuellt andra påföljder. Det är därför viktigt att agera i tid om du inte kan lämna in din deklaration i tid.
Working meeting in front of a computer

Deklaration för företag

I denna guide kommer vi gå igenom vad du behöver veta för att deklarera för ditt företag och ge dig viktiga datum att hålla koll på under deklarationssäsongen 2024.

Two people working in front of the computer together

Momsredovisning

Utforska vad momsredovisning innebär, hur du gör det och vilka viktiga datum du behöver ha koll på.

Företagsavdelningen på Sparbanken Tanum

Bli företagskund

Vill du bli kund med ditt företag i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.