Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Deklaration för företag

Att deklarera som företagare kan verka överväldigande till en början, men med rätt vägledning och förberedelse kan processen bli smidig och enkel. I denna guide kommer vi gå igenom vad du behöver veta för att deklarera för ditt företag och ge dig viktiga datum att hålla koll på under deklarationssäsongen 2024.

Vad innebär deklaration för företag?

Deklaration för företag innebär att du rapporterar ditt företags ekonomiska aktiviteter till Skatteverket. Det inkluderar vanligtvis att redovisa intäkter, utgifter, och eventuella vinst eller förlust under året. Det är viktigt att vara noggrann och korrekt i sin deklaration för att undvika eventuella problem med myndigheterna.

Viktiga datum för deklaration 2024:

 1. 12 februari 2024: Sista datum för att göra en extra inbetalning om du räknar med ett underskott av slutlig skatt på mer än 30 000 kr, oavsett företagsform.
 2. 19 mars 2024: Inkomstdeklaration öppnar för enskild firma.
 3. 2 maj 2024: Sista inlämningsdag för deklarationen om du är enskild firma.
 4. Augusti-december 2024: Skatteverket skickar ut slutskattebesked. Vilken månad beror på när företagets räkenskapsår är.
 5. September-mars 2024/2025: Beroende på när du fick ditt slutskattebesked ska företagets eventuella kvarskatt betalas under någon av dessa månader.¨

När ska jag deklarera?

För dig som driver aktie-, handels- eller kommanditbolag är det bokslutsdagen som styr när du ska lämna deklarationen.

     Bokslutsdag           Deklarera senast    
    Juli–aug 2023     3 april 2024
    Sep–dec 2023     1 aug 2024
    Jan–april 2024     1 dec 2024
    Maj–juni 2024     15 jan 2025

Hur deklarerar man?

Många väljer att ta hjälp av en redovisningsbyrå för sin företagsdeklaration men du kan även göra det själv. I så fall kan arbetsgången se ut så här:

 1. Samla dina ekonomiska handlingar: Förbered dina ekonomiska dokument, inklusive bokföring, fakturor, kvitton och andra relevanta papper.
 2. Logga in på Skatteverkets e-tjänster: Använd Skatteverkets e-tjänster för att lämna in din deklaration elektroniskt.
 3. Fyll i deklarationsblanketten: Om du inte vill lämna in din deklaration elektroniskt kan du istället fylla i företagets uppgifter på deklarationsblanketten och lämna in den med post.
 4. Verifiera och skicka in: Dubbelkolla din information och skicka in deklarationen i tid för att undvika eventuella böter eller förseningar.

Vanliga frågor och svar:

 • Vad händer om jag missar deklarationsdatumet?
  Om du missar deklarationsdatumet kan du riskera att få en förseningsavgift från Skatteverket. Det är viktigt att lämna in din deklaration i tid för att undvika detta.
 • Hur räknar jag ut min slutliga skatteskuld?
  Din slutliga skatteskuld beräknas genom att ta hänsyn till din preliminära skatt, eventuella avdrag och eventuell restskatt från föregående år.
 • Vad ska jag göra om jag upptäcker ett fel i min deklaration efter att den har skickats in?
  Om du upptäcker ett fel i din deklaration efter att den har skickats in kan du korrigera det genom att lämna in en så kallad "ändrings- eller kompletteringsdeklaration" till Skatteverket.

Som alltid, om du är osäker på något eller behöver ytterligare hjälp, tveka inte att kontakta en skatteexpert eller redovisningsbyrå för vägledning och stöd.

Annelie Hedemyr, kundstöd företag på Sparbanken Tanum

Moms företag

Utforska vad momsavdrag innebär och hur du kan dra nytta av det för att hålla dina affärskostnader nere.

A group of people having a business meeting

Så fungerar årsredovisning

I årsredovisningen redovisas bland annat företagets kassaflöden. Läs mer om hur en årsredovisning fungerar och vilka regler ditt företag omfattas av.

Företagsavdelningen på Sparbanken Tanum

Bli företagskund

Vill du bli kund med ditt företag i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.