Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Momsredovisning - tänk på detta

Som företagare är det mycket att tänka på när det kommer till redovisning av momsen. Att förstå processen för momsredovisning är viktigt för att undvika böter och hålla din verksamhet i god ordning. Låt oss därför utforska vad momsredovisning innebär, hur du gör det och vilka viktiga datum du behöver ha koll på.

Vad är momsredovisning?

Momsredovisning är processen där du redovisar och betalar moms till Skatteverket. Moms är en skatt som läggs på försäljningen av varor och tjänster i Sverige. Genom momsredovisning redovisar du den moms du har samlat in från dina kunder och drar av den moms du har betalat för inköp och kostnader.

Hur gör man en momsredovisning?

 1. Samla in momsinformation: Samla in alla fakturor och kvitton som innehåller momsrelaterad information, både från försäljning och inköp.
 2. Beräkna momsen: Beräkna momsbeloppet du har samlat in från försäljning och dra av momsbeloppet du har betalat för inköp och kostnader.
 3. Fyll i momsdeklarationen: Använd Skatteverkets e-tjänst för momsredovisning för att fylla i momsdeklarationen med de beräknade siffrorna.
 4. Betala momsen: Betala momsbeloppet till Skatteverket enligt de angivna betalningsvillkoren.

Viktiga datum för momsredovisning

Du kan deklarera momsen årsvis, kvartalsvis eller månadsvis beroende på din omsättning och företagsform.

 • Årsvis momsdeklaration: Om du deklarerar momsen årsvis ska du deklarera och betala momsen i februari efter inkomståret.
 • Kvartalsvis momsdeklaration: Om du deklarerar momsen kvartalsvis gäller att du ska deklarera och betala momsen senast den 12:e i den andra månaden efter kvartalets slut.
 • Månadsvis momsdeklaration: Samma datum gäller för månadsvis momsdeklaration som för kvartalsvis. Om din beräknade årsomsättning i företaget är över 40 miljoner kronor däremot så ska du deklarera och betala momsen senast den 26:e i månaden efter redovisningsperioden.

För att hjälpa dig att hålla koll på dessa viktiga datum kan du sätta en påminnelse i din kalender. Många företag tar också hjälp av en redovisningsbyrå för att deklarera och betala momsen på rätt sätt.

Vanliga Frågor och Svar om Momsredovisning

 

 • Vilka försäljningar är momspliktiga?
  I princip är alla försäljningar av varor och tjänster momspliktiga om företaget är momsregistrerat.
 • Kan jag dra av momsen på alla mina inköp?
  Du kan normalt sett dra av momsen på inköp som är nödvändiga för din verksamhet och som används för momspliktiga försäljningar.
 • Vad händer om jag missar att lämna in momsdeklarationen i tid?
  Om du inte lämnar in momsdeklarationen i tid kan du få förseningsavgifter och ränta på det obetalda momsbeloppet.
 • Hur påverkar momsredovisningen mitt företags likviditet?
  Momsredovisningen kan påverka ditt företags likviditet genom att det är viktigt att ha tillräckligt med likvida medel för att täcka momsbeloppet som ska betalas.

Genom att följa dessa steg och ha koll på viktiga datum kan du effektivt hantera din momsredovisning och undvika onödiga komplikationer med Skatteverket. Kom ihåg att alltid konsultera med en skatteexpert om du är osäker på hur du ska hantera din momsredovisning.

Annelie Hedemyr, kundstöd företag på Sparbanken Tanum

Moms företag

Utforska vad momsavdrag innebär och hur du kan dra nytta av det för att hålla dina affärskostnader nere.

A group of people having a business meeting

Så fungerar årsredovisning

I årsredovisningen redovisas bland annat företagets kassaflöden. Läs mer om hur en årsredovisning fungerar och vilka regler ditt företag omfattas av.

Företagsavdelningen på Sparbanken Tanum

Bli företagskund

Vill du bli kund med ditt företag i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.