Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Vad tittar banken på vid bolån?

Hus i gammal stil i Fjällbacka

Kollar du på bostad och kommer ansöka om ett bolån inom den närmaste tiden? Då är den här artikeln för dig! Här har vi listat alla saker banken kollar på när du ansöker om ett bolån och vad som avgör att det blir beviljat.

 1. Inkomst och tillgångar

  Först och främst kollar banken så du har tillräckligt med tillgångar för att betala kontantinsatsen som ska vara minst 15 % av bostadens värde. Sedan kollar banken på vad du har för inkomst för att få en uppfattning om du kommer klara av att betala ränta, amortering och driftskostnader under en längre tid. Har du en medlåntagare som du ansöker om lånet tillsammans med räknar banken med båda era inkomster. Man räknar efter en kalkylränta för att vara på den säkra sidan om räntan skulle höjas. Här räknar även banken ut din skuldkvot för att se hur mycket du behöver amortera enligt amorteringskravet.

 2. Bostadens pris och avgifter

  Ett bolån är ett lån med bostaden som säkerhet. Därför behöver banken avgöra om bostaden du tänker köpa är tillräcklig säkerhet för att kunna låna ut pengar till dig. Banken vill veta vad för bostad du tänker köpa, vad den är värderad till och vad för avgifter som tillkommer med den.

 3. Sysselsättning

  För att få en uppfattning om hur säker din ekonomiska situation är kollar även banken på vad du har för sysselsättning som ger dig din inkomst. Till exempel om du har en fast anställning, är egenföretagare eller är föräldraledig.

 4. Andra utgifter och lån

  När banken räknar ut din månadskostnad tar de även med i beräkningen om du har andra utgifter eller lån som du behöver ha pengar över i din månadsbudget för att kunna betala. Exempel på sådana utgifter kan vara om du har barn och har fasta utgifter för dem eller om du har studielån, billån eller andra lån.

 5. Betalningshistorik och kreditvärdighet

  Till sist gör banken en kreditupplysning på dig för att se hur du har skött tidigare betalningar och lån. Betalningsanmärkningar eller att flera andra kreditinstitut tagit kreditupplysningar på dig nyligen kan vara negativt för att få bolånet beviljat.

Vad krävs för att få ett bolån?

Generellt kollar de flesta banker på samma saker men vid varje ansökan görs en individuell bedömning. Det betyder att det kan finnas faktorer som inte står listade här som både kan hjälpa och stjälpa dig vid en bolåneansökan. Ha en öppen och transparent dialog med din bankrådgivare genom hela processen så kommer det gå bra.

Lånelöfte är inte samma sak som bolån

Bara för att du fått ett lånelöfte beviljat betyder inte det att du kommer få ett bolån beviljat. Det är viktigt att du gör saker i rätt ordning när du ska köpa bostad. Du ansöker först om ett lånelöfte när du letar efter bostad. Det är en indikation på hur mycket du kan få låna baserat på din inkomst, sysselsättning och tillgångar. Då vet du hur mycket du kan köpa en bostad för och hur långt du kan sträcka dig i en budgivning. När du sedan hittat en bostad du vill köpa och vunnit budgivningen för, då ska du ansöka om ett bolån hos banken. Då gör banken en bedömning på både din egen ekonomiska situation och bostadens värde. Det kan därför hända att du får ett lånelöfte beviljat men inte ett bolån. Fastighetsmäklare brukar oftast vilja att du har ett lånelöfte för att du ska få vara med i en budgivning och de brukar vilja att du ska ha ett bolån beviljat innan du skriver på köpekontraktet. Skriver du på köpekontraktet innan du har ett bolån beviljat kan det hända att du blir återbetalningsskyldig utan att kunna låna pengar från banken, en situation ingen person vill hamna i.

Vanliga frågor och svar

Emil Berntsson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Ansök om lånelöfte

Det är viktigt att ha ett lånelöfte på plats inför en budgivning. Ansök online och få besked efter 10 minuter.

Kenth Andersson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Bolån

Vi hjälper dig finansiera ditt boende. Ansök om ett kostnadsfritt lånelöfte och få svar på 10 minuter.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.