Hoppa till huvudinnehåll

Skatteåterbäring - alla datum & tips

Femtio- och tjogolapp i uv-ljus.

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Undvik kostnadsränta på kvarskatten

Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast den 13 mars. Om din ”kvarskatt” är över 30 000 kronor behöver pengarna finnas på skatteverkets konto senast den 13 februari om du vill undvika kostnadsränta. Är kvarskatten mindre än 30 000 kronor räcker det med att Skatteverket fått pengarna senast den 4 maj. Om du betalar via Swish (upp till 40 000 kronor per dygn) bokförs inbetalning på ditt skattekonto samma dag som du gör Swish-betalningen. När du betalar via bankgiro bokförs betalningen på ditt skattekonto tidigast följande bankdag. Kostnadsräntan är inte avdragsgill och även om räntan inte är så hög kan det kännas skönt att ha betalat in det överskjutande beloppet. Det finns ju roligare saker att göra för de pengarna än att betala onödig ränta.

Så får du din deklaration digitalt istället för på papper

Om du redan har eller skaffar en digital brevlåda innan slutet av februari får du din deklaration i början av mars. På skatteverket.se ser du vilka digitala brevlådor du kan använda. Om du inte har en digital brevlåda får du istället deklarationen med posten till din folkbokföringsadress senast den 6 april. Har du e-legitimation kan du dock logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration och deklarera innan den 29 mars, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.

Skatteåterbäring redan efter påsk

Om du deklarerar digitalt senast den 29 mars kan du få eventuell skatteåterbäring redan i början av april. Men då får du inte göra några ändringar eller tillägg i deklarationen. Som ändring räknas till exempel om du vill göra avdrag för resor till och från arbetet eller ska redovisa att du sålt din bostad.

Alla viktiga datum inför deklarationen 2023

 • Sista dagen att betala kvarskatt över 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta. Kostnadsränta (1,25 procent) börjar räknas på kvarskatt över 30 000 kronor efter den 13 februari.

 • Du ska senast ha lämnat in din fastighetsdeklaration för 2023 års särskilda fastighetstaxering den 6 mars.

 • Fick du kvarskatt enligt slutskattebesked som kom i december 2022 så ska den i sin helhet vara inbetald på ditt skattekonto senaste den 13 mars.

 • Du kan börja deklarera i appen och e-tjänsten. Har du e-legitimation kan du börja deklarera även om du inte har fått din pappersdeklaration.

 • Sista dagen att godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst för att få möjlighet till skatteåterbäring i april om du inte ändrar eller lägger till något.

 • Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring till dig som godkände din deklaration digitalt senast den 29 mars, utan att ändra eller lägga till något. Saknar du digital brevlåda får du slutskattebeskedet med posten 1–3 veckor senare. Skatteåterbäringen betalas ut senast den 6 april även till dig.

 • Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten senast den 15 april.

 • Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration för inkomståret 2022.

 • Sista dagen att betala kvarskatt under 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta. Ränta på belopp under 30 000 kr börjar räknas från och med 4 maj.

 • Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring till dig som deklarerat innan den 2 maj digitalt eller på papper, har pengar att få tillbaka och som inte redan fått pengarna i april. Har du inte digital brevlåda får du slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare. Återbäringen betalas ut även till dig senast den 9 juni.

 • Omkring 15 juni skickas de första besluten om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har en digital brevlåda. Du som inte är ansluten till en digital brevlåda får beslutet med posten omkring den 30 juni.

 • Runt den 30 juni skickas beslut om fastighetstaxering ut via posten till fastighetsägare som inte har digital brevlåda.

För att få din skatteåterbäring utbetald automatiskt behöver du ha anmält ett konto till Skatteverket, det kan ta några bankdagar att få det registrerat. Om du inte anmält konto står pengarna kvar på ditt skattekonto.

Får du mindre än 100 kronor tillbaka i skatteåterbäring betalas pengarna inte ut. I stället finns pengarna kvar på ditt skattekonto.

Läs mer om alla viktiga datum på skatteverket.se
Du kan även ringa Skatteupplysningen 0771–567 567 (utlandet: + 46 8 564 851 60)

Tips inför deklarationen

 • Betala in kvarskatt på belopp över 30 000 kronor senast den 13 februari för att inte behöva betala ränta. För belopp under 30 000 kronor ska du ha betalat in kvarskatten senast den 4 maj.
 • Skaffa en digital brevlåda så kan du se din deklaration i början av mars. På skatteverket.se ser du vilka du kan använda.
 • Skaffa e-legitimation, till exempel Mobilt BankID, så att du kan se deklarationen och deklarera i Skatteverkets app och e-tjänst.