Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Buffertsparande

Varför ska jag ha ett buffertsparande och hur mycket borde jag ha? Det finns många frågor. Vi har samlat alla våra tips kring buffertsparande här!

Vad är ett buffertsparande?

Ett buffertsparande är ett sparande som är till för att täcka kostnader av oförutsedda händelser, som till exempel tandläkarkostnader eller bilreparationer.

Varför är det viktigt att ha ett buffertsparande?

Att ha ett buffertsparande är viktigt för att du ska kunna klara av oförutsedda kostnader utan att det påverkar din ekonomi alltför mycket. Har du en buffert kan du betala bilreparationen eller tandläkarkostnaden utan att behöva ta lån eller ta av din månadslön.

Hur mycket buffertsparande ska man ha?

Ett bra riktmärke brukar vara att du ska ha två månadslöner efter skatt i buffertsparande, men hur stor buffert du behöver beror också på din livssituation. Äger du ett hus och har barn behöver du ha en större buffert än om du till exempel bor i hyresrätt och inte har barn. För att vara förberedd på större oförutsedda händelser så som arbetslöshet, sjukdom eller dödsfall kan det vara bra att komplettera din buffert med en bra försäkring, till exempel arbetslöshetsförsäkring eller livförsäkring. På Sparbanken Tanum hjälper våra rådgivare dig med råd kring din buffert samt rätt försäkringar utifrån din individuella situation.

Emil Berntsson, Kenth Andersson och Olle Kristoffersson på Sparbanken Tanum står och diskuterar

Vill du prata buffertsparande med oss?

Kontakta en av våra privatrådgivare så hjälper vi dig.

Vilken sparform ska jag välja?

Själva grejen med ett buffertsparande är att du ska ha pengar lättillgängliga ifall du behöver dem akut. Därför ska du inte placera ditt buffertsparande i fonder eller aktier, dels för att det tar ett par dagar att få ut pengarna från exempelvis ett investeringssparkonto, men även för att inte riskera att sälja aktierna eller fonderna i ett dåligt läge. Att ha bufferten på ett sparkonto med sparränta och insättningsgaranti gör att du inte utsätter buffertsparandet för några onödiga risker, enkelt kan nå pengarna när du behöver och får lite avkastning även på bufferten genom sparräntan.

Öppna e-sparkonto

Öppna ett e-sparkonto i appen eller internetbanken och börja spara direkt!

Hur kommer man igång?

En grundrekommendation är att spara ungefär 10% av sin lön efter skatt. Börja med att öppna ett e-sparkonto i appen eller internetbanken för att komma igång. Skapa sedan en stående överföring så att 10 % av din lön efter skatt förs över till ditt e-sparkonto direkt när du får din lön. På det sättet märker du knappt av att du sparar. Kan du spara mer är det bara att göra överföringen större. Du kan även göra engångsöverföringar om du till exempel har pengar över i slutet av månaden eller får extra pengar i form av till exempel skatteåterbäring. När du sparat ihop till en tillräckligt stor buffert, kan du börja spara i fonder och aktier eller till ett speciellt mål.

Vad är skillnaden på ett buffertsparande och målsparande?

När du sparat undan pengar till en buffert att ha för oförutsedda händelser kan du börja spara till dina mål, så som den där resan eller huset du alltid drömt om. Det kan såklart kännas lockande att plocka ut sin buffert till de där målen, men tänk på att du då förlorar möjligheten att klara av de där oförutsedda utgifterna som lätt kan dyka upp utan att bli skuldsatt. När du har en buffert är även ditt målsparande mindre sårbart eftersom du då inte behöver ta av ditt målsparande vid oförutsedda händelser. Blanda inte ihop ditt buffertsparande med ditt målsparande utan låt de ligga på två olika sparkonton.

3 snabba tips för ditt buffertsparande

  • Skapa stående överföring

    Skapa en stående överföring från ditt lönekonto till ditt sparkonto i början av varje månad. Då blir sparandet av, utan att du märker det.

  • Spara de extra slantarna

    Ha för vana att föra över det som blir över i slutet av varje månad och gör engångsöverföringar när du får in extra pengar på kontot så som vid skatteåterbäring eller löneförhöjning.

  • Se över fasta utgifter

    Ta tillfället i akt och se över dina fasta utgifter så som elavtal och abonnemang. Finns det något du kan dra in på? Se till att spara lika mycket som de avgifter du gör dig av med. Läs gärna vår artikel om hur du kan spara pengar genom att städa bland dina abonnemang. Städa bland dina abonnemang och spara pengar.

Börja med bufferten

För att klara oplanerade utgifter är det bra att ha en buffert på sparkontot, gärna två månadslöner.

Starta ett månadssparande

När du har en buffert på plats så är det bra att starta ett månadssparande till dina mål eller kanske till pensionen?

Spara till barn

Spara i fonder till ditt barn och ge pengarna möjlighet att växa. Kanske till ett körkort eller bidrag till första bostaden.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.