Ett gemensamt lån fortsätter vara gemensamt även efter en separation. Det innebär att om huvudlåntagaren slutar betala av lånet vänder sig banken till medlåntagaren. Det går inte att dra sig ur eller lämna ifrån sig ansvaret för ett gemensamt lån utan att banken går med på det. Därför är det alltid bäst att komma överens om innan vad som ska hända med gemensamma lån vid en separation, till exempel med ett samboavtal.
- Om det gemensamma lånet är ett bolån för en gemensam bostad och en av personerna vill bo kvar så måste den personen lösa ut den andra personen och ta över bolånet själv. Då gör banken en ny kreditprövning på den personen som vill behålla bolånet och om bedömningen är att den personens ekonomi inte kommer klara lånekostnaderna och hushållets utgifter så kan en låneansökan avslås. En lösning kan då vara att man hittar en annan medlåntagare, säger Emma Schröder.
Om ena partern avlider redovisas den personens del av lånet som en skuld i dödsboet. Om det finns tillgångar i dödsboet kan dessa betala av skulden. Finns det inte det blir det den kvarvarande låntagaren som får ta över hela lånet ensam. Då gör banken en ny kreditprövning på den kvarvarande parten, precis som vid en separation. Bedömer banken att den kvarvarande parterns ekonomi inte klarar av lånet ensam kan man välja att antingen hitta en ny medlåntagare eller låta lånet fortsätta vara gemensamt, då kan dock inte dödsboet avslutas.
- Om man har en livförsäkring med låneskydd tillsammans med sin medlåntagare kan denna täcka en del av lånekostnaderna vid ett dödsfall eller ge möjlighet att lösa in en del av eller hela lånet, säger Emma Schröder.