Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Samboavtal - vad är det?

Visste du att om du och din sambo separerar så delar ni lika på ert gemensamma boende och bohag, oavsett vem som betalat mer eller står på kontraktet? Det är för att vi har en lag i Sverige, sambolagen, som innebär att sambor som separerar ska dela lika på allt de gemensamt äger. Om du och din sambo vill ha ett annat upplägg behöver ni skriva ett avtal om det, ett samboavtal.

Vad är ett samboavtal och varför ska man skriva ett?

Ett samboavtal är ett juridiskt bindande avtal mellan dig och din sambo om vad ni ska dela på vid separation eller dödsfall. Med bostad och bohag menas en bostad som är köpt i syfte att ni ska bo ihop i den som sambos och de saker eller möbler ni införskaffar för gemensamt bruk under tiden ni bor ihop. Saker och möbler som införskaffats innan ni flyttade ihop omfattas inte av samboavtalet utan är var och ens personliga egendomar. Likaså gäller det som inte har en naturlig anknytning till bostaden så som bilar och bankkonton, det räknas också som personliga egendomar.

Om ni inte vill att ert gemensamma boende och bohag ska delas lika enligt sambolagen är det viktigt att skriva ett avtal om det. Det kan till exempel bli aktuellt om en av er köper en bostad för sina egna pengar men som ni båda bor i. Eller om ni hyr en bostad och en av er betalar mer vid köp av möbler och andra saker som ska användas för gemensamt bruk. Utan ett avtal delas bostaden och bohaget lika mellan er vid en separation eller bodelning vilket kan innebära en ekonomisk förlust för den parten som köpt bostaden eller lagt mer pengar på bohaget. Därför är det viktigt att ha ett samboavtal på plats, för att undvika ekonomiska förluster och onödigt tjafs.

När behöver man ett samboavtal?

Ett samboavtal behövs när du och/eller din sambo...

  • ... köper en bostadsrätt eller hus.
  • ... hyr en bostad och köper möbler och andra saker för gemensamt bruk till bostaden.

-        Ett par som bor i en möblerad andra hands-lägenhet och inte köper några saker för gemensamt bruk är till exempel inte i behov av ett samboavtal för skulle de separera har de inga gemensamma egendomar som kan påverkas av sambolagen eller ett samboavtal. Ett par som bor tillsammans i en hyresrätt, där båda står på hyreskontraktet och ni köper möbler och andra saker för gemensamt bruk i lägenheten, kan däremot behöva ett samboavtal. Speciellt om en av er har lagt ner mer pengar än den andre. Köper du och din sambo en bostad är det ännu viktigare att avtala om vad som händer med bostaden vid eventuell separation eller bodelning. Flyttar däremot en av er in i en bostad som den andra ägde innan ni blev tillsammans behöver ni inte ett samboavtal eftersom bostaden då inte är samboegendom, säger Katrin Nord, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.

Vad ska stå i samboavtalet?

I samboavtalet ska det stå hur ni vill dela upp er bostad och era gemensamma saker vid en eventuell separation eller bodelning. Ni kan inte avtala om saker som införskaffats innan ni flyttade ihop eller om personliga egendomar så som bankkonton eller bilar.

Hur gör man om man har gemensam ekonomi?

Värdet på eventuella gemensamma bankkonton kan inte avtalas i ett samboavtal utan delas lika enligt sambolagen. Det är därför viktigt att ni båda står som kontohavare på de konton ni använder gemensamt. Sparar ni till exempel på ett konto där bara den ene är kontohavare är den andra partnern inte berättigad till pengarna vid en eventuell separation eller bodelning.

Vad går inte att åstadkomma genom ett samboavtal?

Eftersom samboavtalet endast omfattar den gemensamma bostaden och bohaget kan du inte avtala om andra tillgångar. För det krävs att man är gift och har ett äktenskapsförord. Du kan heller inte skriva in i avtalet vad som ska hända med dina personliga egendomar om du går bort. För det behövs ett testamente. Sambor ärver inte varandra så som gifta gör. Är du inte gift och vill att dina personliga egendomar ska gå till din sambo om du går bort behöver du därför skriva ett testamente. Har du inget testamente gäller arvsrätten. Det innebär att om du har barn så ärver de dina personliga tillgångar och egendomar. Har du inte barn ärver dina föräldrar eller syskon dig. 

Hur skriver man ett korrekt samboavtal?

Till skillnad från ett äktenskapsförord behöver inte ett samboavtal bevittnas eller registreras, det räcker att du och din sambo skriver under det. Det är dock en del formalia som ska till för att samboavtalet ska räknas som giltigt, därför är det bäst att ta hjälp av en jurist så avtalet blir rätt. Hos vår samarbetspartner Lexly kan ni skriva samboavtalet online och få ett juridiskt korrekt avtal på 15 minuter.

Samboavtalet gäller från den dagen ni flyttar in i ert gemensamma boende eller om ni redan bor ihop, från den dagen ni skriver under avtalet. Om ni under förhållandets gång vill ändra på avtalet kan ni bara skriva ett nytt som börjar gälla från den dagen ni skriver under det nya avtalet.

-        Det är aldrig försent att skriva ett samboavtal. Det går utmärkt att skriva ett även om ni redan bott ihop ett tag. Det är bättre att reda ut hur ni vill ha det om ni går isär medan ni fortfarande har det bra, istället för att bråka om det när ni har det dåligt, säger Katrin Nord som ett avslutande råd.

Katrin Nord, privatrådgivare på Sparbanken Tanum
- Det är aldrig försent att skriva ett samboavtal. Det går utmärkt att skriva ett även om ni redan bott ihop ett tag. Det är bättre att reda ut hur ni vill ha det om ni går isär medan ni fortfarande har det bra, istället för att bråka om det när ni har det dåligt, säger Katrin Nord, privatrådgivare på Sparbanken Tanum
Ungt kärleksfullt par som flyttar in i en ny bostad

Skriv samboavtal online på 15 minuter

Hos vår samarbetspartner Lexly kan du skriva avtal online med hjälp av en jurist. Skriv samboavtalet hemma i soffan i lugn och ro. Snabbt, enkelt och smidigt. 

5 tips inför ihopflytt

  • Prata ihop er innan. Att skriva ner vad ni sagt kan vara ett bra stöd för minnet.
  • Har ni samma syn på ekonomi? Vad ska vara gemensamma kostnader? Ska ni betala lika mycket eller utifrån lön?
  • Om ni köper bostad tillsammans, ska ni betala lika mycket? Om inte, hur löser ni det? Ta gärna hjälp av en jurist för att diskutera.
  • Om någon flyttar in i den andres bostadsrätt eller villa. Ska hen köpa in sig hos den andre, för att dela på kostnader och en eventuell framtida vinst? Även detta är bra att diskutera igenom med jurist.
  • Skriv samboavtal om ni är i en relation. Det löser problem om ni senare skulle gå skilda vägar. Ta hjälp av jurist för att diskutera igenom vad det innebär och upprätta avtal.

Skillnaden på samboavtal och äktenskapsförord

Samboavtal

  • Bostad och bohag som införskaffats för att använda gemensamt ska delas enligt sambolagen lika vid en separation, om någon av er kräver bodelning. Vill ni inte att det ska delas lika behöver ni skriva ett samboavtal.
  • Det spelar ingen roll om ni har betalat olika mycket, till exempel om den ena har betalat en större del av den gemensamma bostaden, vid en separation delas tillgången lika om samboavtal saknas.
  • Sådant som köpts innan ni flyttade ihop inkluderas inte i en bodelning. Det gör inte heller ägodelar som inte har någon direkt koppling till boendet, till exempel sparande eller en bil. Det går till den som står som ägare.
  • Samboavtalet behöver inte registreras eller bevittnas, det räcker med att båda parter skriver under.

Äktenskapsförord

  • Till skillnad från sambos delas allt även sådant man hade innan äktenskapet lika vid en separation. Vill ni inte att det ska delas lika behöver ni skriva ett äktenskapsförord.
  • Ett äktenskapsförord måste vara skriftligt och kan skrivas antingen innan eller under äktenskapet.
  • Äktenskapsförordet ska vara daterat och underskrivet av båda parter. Inga vittnen behövs.
  • I äktenskapsförordet ska det framgå de tillgångar som ska vara "enskild egendom" och alltså undantas från bodelningen.
  • Det färdiga äktenskapsförordet ska registreras hos Skatteverket.
  • Vill man ändra eller upphäva ett äktenskapsförord behöver man skriva ett nytt och registrera det hos Skatteverket.
Pappa med bebis i bärsele visar mamman något på datorn

Juridiska tjänster

Hos oss kan du få hjälp med allt som rör familjejuridiken, oavsett om du blir sambo, skaffar barn, gifter dig eller har en anhörig som gått bort.

Därför har kvinnor ofta lägre pension än män

Om man lever tillsammans med någon och tjänar olika mycket kan det också vara klokt att resonera tillsammans med sin partner om att inkludera pensionen i den gemensamma ekonomin.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.