Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Investera i solceller

Bild av solceller på hustak

Allt fler väljer att investera i solceller och det blir vanligare och vanligare att se solpaneler på villatak runt om i Bohuslän. Men hur lönsamt är det egentligen med solceller och vad bör man tänka på om man planerar att skaffa solceller?

Så fungerar solceller

Solenergi innebär att man med hjälp av solpaneler på taket tar vara på energin från solen för att värma upp huset och ha till elförbrukning. Att installera solceller på sitt hustak är en stor investering till en början men brukar visa sig vara lönsamt över tid. 

Hur mycket kostar det att investera i solceller?

Solceller kan kosta allt mellan 70 000 kr och 200 000 kr, beroende på hur stort tak du har och därmed hur många solpaneler du behöver. Utöver det tillkommer kostnad för installation som ska göras av en certifierad elektriker. Du kan också köpa till ett lagringsbatteri om du vill. För att finansiera solpanelerna kan du ta ett sollån, det fungerar som ett vanligt privatlån men med lite bättre ränta. Har du utrymme i ditt bolån kan du dessutom höja ditt bolån för att finansiera solcellerna.

Statligt bidrag för att installera solceller

Från år 2023 kommer det så kallade gröna avdraget för installation av solceller höjas från 15% till 20%. Det innebär att du kan få skattereduktion om 20% på arbets- och materialkostnaderna för en solcellsinstallation.

Är solceller en lönsam investering?

Även om kostnaden för solcellerna och installationen till en början är stor brukar det visa sig vara en bra investering över tid. Med solceller sänker du din elkostnad genom att du till viss del blir självförsörjande på el och kan sälja överskottet tillbaka till elnätet. Du ökar också värdet på din fastighet genom att installera solceller. Enligt Vattenfall är en generell avkastning på solceller 5-7%, vilket är bättre än att spara pengar på konto på banken.

5 tips att tänka på innan du köper solceller

För att din solcellsaffär ska bli så lönsam som möjligt finns det en del saker som kan vara bra att tänka på.

 1. Har du ”rätt” tak?

  Solpaneler passar för de flesta hustak men det är viktigt att solcellerna sitter i rätt väderstreck och att de inte skuggas av något. Bäst är tak i söderläge men östlig och västlig riktning funkar också. Det enda du ska undvika är att sätta solpanelerna i nordlig riktning. Tänk också på att solpanelerna ska sitta på taket ett tag då de i många fall håller i upp till 30 år. Är ditt tak i dåligt skick kan det därför vara idé att lägga om det innan du sätter på panelerna.

 2. Behöver du bygglov?

  Oftast inte men om ditt hus eller området det ligger i är K-märkt, du har ett platt tak eller planerar att skaffa takintegrerade solceller så kan det vara bra att dubbelkolla med din kommun om du behöver bygglov.

 3. Jämför offerter från olika solcellsleverantörer

  En solcellsanläggning är ett stort inköp och då är det alltid bra att ta in flera offerter för att jämföra. Några saker som ska vara med på offerten är pris per watt på anläggningen, leveranstid, installationsdatum, prestanda och garanti.

 4. Kolla ditt elavtal

  Kolla så elavtalet du köper din el av idag också kan tänka sig att köpa din överproduktion av el. Erbjuder de inte ett bra pris för din el kan det vara bra att kolla på vad andra elbolag erbjuder och jämföra. Tänk på att vissa elbolag endast vill köpa din el om du i utbyte köper el tillbaka av dem.

 5. Kolla din hemförsäkring

  Eftersom solceller är relativt nytt är det inte alla hemförsäkringar som täcker skador på solceller. Kolla därför med ditt försäkringsbolag om dina solceller kommer täckas av hemförsäkringen eller om du kan försäkra dem på annat sätt.

Solceller

Sollån

Behöver du låna pengar för att installera solpaneler? Vårt Sollån är som ett Privatlån fast med lite lägre ränta.

Emma Andersson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Låna upp på huset

Låna minst 100 000 kr och upp till 85 % av din bostads värde för att finansiera din renovering.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.