Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Så fungerar Handpenningslån

Pris

Aktuell ränta: 6 %

Prata bolån med oss

Det är mycket att tänka på när du köper bostad. Ring oss så hjälper vi dig. 

Kund i banken: 0771-22 11 22

För att kontakta oss via telefon behöver du vara ansluten. Anslut dig för att ringa.

Inte kund i banken: 0525-64900

Hitta ditt närmaste kontor

Så går ett bostadsköp till

När du letar efter en bostad att köpa behöver du först ansöka om ett lånelöfte. Då gör banken en bedömning över hur mycket du kan låna baserat på hur mycket du kan lägga i kontantinsats. Du vet då i vilken prisklass du kan leta i. När du sedan hittat en bostad du vill ha och vunnit budgivningen så behöver du ansöka om ett bolån hos banken. Tänk på att banken i det här skedet har rätt att neka dig ett bolån även om du tidigare fått ett beviljat lånelöfte. Det räcker alltså inte med att ha ett lånelöfte när du skriver på köpekontraktet för en bostad, du måste ha ett beviljat bolån så du med säkerhet vet att du kan betala bostaden.

- Lånelöftet är egentligen endast till för skedet där man letar bostad så man vet i vilken prisklass man ska kolla i. När man ska köpa en bostad är det superviktigt att ha ett bolån beviljat innan man skriver på kontraktet hos mäklaren. Annars kanske man inte kan betala bostaden, säger Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.

När du fått ett bolån beviljat av banken, ska du skriva på köpekontraktet hos mäklaren. I samband med detta betalar du handpenningen. Oftast betalar man handpenningen med sin kontantinsats men ifall man har sin kontantinsats låst i en tidigare bostad som inte blivit såld än kan man ansöka om ett handpenningslån.

- Handpenningslån erbjuder vi till de som sålt sin nuvarande bostad men ännu inte fått ut pengarna från försäljningen. Då betalar banken handpenningen och så amorterar kunden av lånet efter att pengarna från försäljningen kommit in, säger Katarina Henriksson

När du får nycklarna till din nya bostad, vid tillträdesdagen, betalas resterande 90 % av bostadens värde. 85 % betalas då genom ditt bolån och 5 % betalas genom din resterande kontantinsats om du tagit fullt bolån.

Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum
Katarina Henriksson, rådgivare på Sparbanken Tanum

Att kontrollera innan du betalar handpenningen

När du betalar handpenningen och skriver under köpekontraktet visar du säljaren att du kommer genomföra köpet. Se därför till att ha kontrollerat dessa saker innan du betalar handpenningen:

  • Att du har ett godkänt bolån hos banken som kan finansiera bostaden.
  • Att du läst igenom och förstått alla delar och villkor i kontraktet. Be mäklaren om en kopia av kontrakten i förväg så du kan läsa igenom det i lugn och ro.
  • Om det finns några fel i bostaden. Det är du som köpare som har undersökningsplikt av bostaden.
  • Vad för underhåll och reparation som gjorts av bostaden
  • Hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut, om du köper en bostadsrätt.