Hoppa till textinnehållet

Så fungerar Handpenningslån

Vad är en handpenning?

Handpenning är den avgift som du betalar när du skriver på köpekontrakt för en bostad. Syftet med handpenningen, som vanligtvis är 10 procent av köpeskillingen, är att säljaren ska vara säker på att köparen inte drar sig ur. 

Hur fungerar handpenningslånet?

Handpenningslånet är vanligtvis 10 procent av köpesumman. Lånet ska lösas den dag du får tillträde till din bostad eller den dag lånet förfaller, högst sex månader efter att du fått lånet.

För dig som ska bygga hus eller köpa en nyproducerad lägenhet har vi andra alternativ. Kontakta oss så berättar vi mer.

Kan jag låna till kontantinsats?

En del förväxlar begreppen handpenning och kontantinsats.

Handpenning, som oftast är 10 procent, betalas direkt vid kontraktskrivningen till säljaren. Kontantinsatsen, som vanligtvis är 15 procent, är en säkerhet för banken att inte bli av med pengar om värdet på din bostad skulle sjunka.

Hos oss är du välkommen att ta ett handpenningslån, enligt villkoren ovan, men du kan inte låna till kontantinsats.

Pris

Aktuell ränta: 5,25 %

Räkneexempel Handpenningslån

  • Ett handpenningslån för max 10 % av köpeskillingen erbjuds under löptiden om sex månader. Återbetalas i sin helhet senast per tillträdesdagen och inte senare än sex månader från lånets utbetalande. Erbjudandet gäller efter sedvanlig kreditprövning. 
  • Ett lån på 1 000 000 kronor med en exempelränta på 5,25 % (rörlig 2023-03-15)  som betalas tillbaka vid frånträde, aviseringsavgift 0 kronor, uppläggningsavgift 0 kronor, ger en effektiv ränta på 5,25 %. Totalt belopp att betala under lånets löptid: 1 026 250 kronor. Antalet betalningar är en (1).

Så går ett bostadsköp till

När du letar efter en bostad att köpa behöver du först ansöka om ett lånelöfte. Då gör banken en bedömning över hur mycket du kan låna baserat på hur mycket du kan lägga i kontantinsats. Du vet då i vilken prisklass du kan leta i. När du sedan hittat en bostad du vill ha och vunnit budgivningen så behöver du ansöka om ett bolån hos banken. Tänk på att banken i det här skedet har rätt att neka dig ett bolån även om du tidigare fått ett beviljat lånelöfte. Det räcker alltså inte med att ha ett lånelöfte när du skriver på köpekontraktet för en bostad, du måste ha ett beviljat bolån så du med säkerhet vet att du kan betala bostaden.

- Lånelöftet är egentligen endast till för skedet där man letar bostad så man vet i vilken prisklass man ska kolla i. När man ska köpa en bostad är det superviktigt att ha ett bolån beviljat innan man skriver på kontraktet hos mäklaren. Annars kanske man inte kan betala bostaden, säger Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.

När du fått ett bolån beviljat av banken, ska du skriva på köpekontraktet hos mäklaren. I samband med detta betalar du handpenningen. Oftast betalar man handpenningen med sin kontantinsats men ifall man har sin kontantinsats låst i en tidigare bostad som inte blivit såld än kan man ansöka om ett handpenningslån.

- Handpenningslån erbjuder vi till de som sålt sin nuvarande bostad men ännu inte fått ut pengarna från försäljningen. Då betalar banken handpenningen och så amorterar kunden av lånet efter att pengarna från försäljningen kommit in, säger Katarina Henriksson

När du får nycklarna till din nya bostad, vid tillträdesdagen, betalas resterande 90 % av bostadens värde. 85 % betalas då genom ditt bolån och 5 % betalas genom din resterande kontantinsats om du tagit fullt bolån.

Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum
Katarina Henriksson, rådgivare på Sparbanken Tanum

Att kontrollera innan du betalar handpenningen

När du betalar handpenningen och skriver under köpekontraktet visar du säljaren att du kommer genomföra köpet. Se därför till att ha kontrollerat dessa saker innan du betalar handpenningen:

  • Att du har ett godkänt bolån hos banken som kan finansiera bostaden.
  • Att du läst igenom och förstått alla delar och villkor i kontraktet. Be mäklaren om en kopia av kontrakten i förväg så du kan läsa igenom det i lugn och ro.
  • Om det finns några fel i bostaden. Det är du som köpare som har undersökningsplikt av bostaden.
  • Vad för underhåll och reparation som gjorts av bostaden
  • Hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut, om du köper en bostadsrätt.

Handpenningslån