Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Sparkvot - vad är det?

I diskussioner om hur man sparar till ekonomisk frihet brukar man prata om sparkvot. Men vad är egentligen sparkvot, hur räknar man ut den och vad är en bra sparkvot?

Vad är sparkvot?

Sparkvot innebär hur stor del av din inkomst du sparar, i procent. Om du till exempel har en inkomst på 20 000 kr och sparar 2000 kr varje månad, då är din sparkvot 10 %. Man brukar prata om sparkvot, snarare än belopp, när man pratar om långsiktigt sparande och hur man snabbast kan spara ihop till ekonomisk frihet. Bankernas rekommendation är oftast att privatpersoner ska ha en sparkvot på minst 10 %. 

Hur räknar man ut sin sparkvot?

För att räkna ut din sparkvot tar du din disponibla inkomst delat med beloppet du sparar. I inkomst ingår inte bara lön, utan även pension, bidrag eller CSN exempelvis. I sparandet ingår både långsiktigt sparande i aktier eller fonder och kortsiktigt sparande på konto, till buffert eller resor. Vissa räknar även med amortering på bolån i sitt sparande. I tabellen nedan kan du se exempel på hur man räknar ut olika sparkvoter.

Disponibel Inkomst Sparande Sparkvot
20 000 kr 2000 kr 10 %
25 000 kr 7 500 kr 30 %
30 000 kr 15 000 kr 50 %

Vad är en bra sparkvot?

Vad som är en bra sparkvot beror helt på vad målet med ditt sparande är. Om ditt mål är att nå ekonomisk frihet vid pensionsålder brukar en sparkvot på 10% vara lagom om du börjar i 20-årsåldern. Vill du däremot nå ekonomisk frihet tidigare än pensionsålder brukar man prata om en sparkvot kring 40-50%. Med en sådan sparkvot behöver du förmodligen gå ner i levnadsstandard under ett antal år men många antar utmaningen och tycker det kan vara värt det för att tidigare i livet nå ekonomisk frihet.

Hur höjer man sin sparkvot?

Det finns endast ett sätt att öka sin sparkvot på, att höja sitt sparande.  

Hur mycket ska jag spara om jag vill bli ekonomiskt oberoende?

Att vara ekonomiskt oberoende innebär att du har tillräckligt mycket passiva inkomster för att täcka dina månadskostnader. Passiva inkomster är pengar du har i exempelvis fonder, fastigheter eller på konto, där du inte är beroende av ett arbete för att ha tillgång till dem. Det finns en tydlig gräns för när du uppnått ekonomiskt oberoende och det är när du har ett kapital som är 25 gånger dina totala utgifter. Om du vill uppnå ekonomisk frihet tidigare än pensionsålder behöver du alltså spara betydligt mer än 10 % av din inkomst och du behöver få avkastning på det du sparar så inte inflationen äter upp ditt kapital. 

Anna Ahlbom, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Ränta på ränta-kalkylator

I aktier och fonder ökar din ränta för varje år du sparar. Det kallas för ränta på ränta-effekten.

Liv Sjödin, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Börja månadsspara

Genom att automatiskt överföra ett litet belopp varje månad till ditt sparande märker du inte ens av att du sparar pengar.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.