Mån om klimat och miljö?
Vill du leva klimatsmart? Då är det viktigt att veta att ett hållbart sparande är mycket viktigare än bilen, biffen och bostaden – tillsammans!
Hållbart sparande har blivit allt mer populärt bland privatpersoner som vill göra skillnad genom sina investeringar. Genom att välja hållbara fonder kan du både främja en positiv samhällsutveckling och få möjlighet till en god avkastning på ditt sparande. I denna artikel går vi igenom vad hållbart sparande innebär, hur du kommer igång, och vad du bör tänka på när du väljer hållbara fonder.
Hållbart sparande handlar om att investera pengar i fonder eller andra finansiella produkter som tar hänsyn till miljö, sociala faktorer och bolagsstyrning, ofta förkortat till ESG (Environmental, Social, Governance). Det innebär att dina investeringar görs med ett långsiktigt perspektiv och med hänsyn till både planeten och människorna som bor på den. Genom hållbart sparande kan du bidra till en bättre framtid samtidigt som du låter dina pengar växa.
Att komma igång med hållbart sparande är enkelt, men det kräver lite eftertanke och planering. Ett bra första steg är att se över dina nuvarande investeringar och identifiera om de stämmer överens med dina värderingar kring hållbarhet. Om du inte har några investeringar än kan du börja med att sätta upp ett månadssparande i en hållbar fond.
För att göra ett hållbart val behöver du undersöka fondernas innehav och deras hållbarhetsprofil. Många banker och fondförvaltare märker idag ut sina hållbara produkter, vilket gör det lättare för dig att hitta rätt. I Sparbanksappen kan du jämföra olika fonder och filtrera fram fonder baserat på hållbarhet.
Liv Sjödin som är rådgivare på Sparbanken Tanum säger: "Det är viktigt att tänka långsiktigt när du sparar hållbart. Du bidrar inte bara till en bättre värld, utan kan även få en stabil avkastning över tid."
Hållbara fonder är fonder som investerar i företag och projekt som har en positiv påverkan på miljön och samhället. Dessa fonder väljer ofta bort investeringar i sektorer som fossila bränslen, tobak och vapen, och prioriterar istället företag som arbetar aktivt med hållbarhet, exempelvis inom förnybar energi eller socialt ansvarstagande.
Hållbara fonder kan kategoriseras på olika sätt, men vanligtvis används begrepp som ESG-fonder och etiska fonder:
För att hitta rätt hållbara fonder behöver du göra lite efterforskning. Börja med att identifiera vilka hållbarhetsaspekter som är viktigast för dig. Är det miljöpåverkan, socialt ansvar eller kanske en kombination av båda? När du har klart för dig vad som är viktigt kan du använda fondmarknadsplatser och verktyg som Morningstar eller Hållbarhetsprofilen för att filtrera fram fonder som matchar dina kriterier.
Tänk också på att jämföra fondernas historiska avkastning och avgifter. Precis som med alla investeringar är det viktigt att hitta en balans mellan avkastning, risk och kostnad.
Det finns dock också nackdelar att beakta:
Liv Sjödin påpekar: "Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och vara medveten om att hållbara investeringar inte alltid överträffar marknaden på kort sikt, men de har stor potential på lång sikt."