Pantbrev - Vad är pantbrev?
Pantbrev är det juridiska beviset på att banken har din fastighet i säkerhet för lånet. Läs mer om vad pantbrev är här!
När du köper en fastighet eller tar ut ett nytt pantbrev behöver du betala en avgift till staten – det är den så kallade stämpelskatten. Det är en kostnad som ofta tillkommer utöver köpeskillingen och andra avgifter i samband med ett bostadsköp.
Du betalar stämpelskatt i två vanliga fall:
Det är Lantmäteriet som hanterar betalningen och ser till att skatten registreras korrekt.
"Stämpelskatten är något många missar att räkna med i sin budget när de köper hus, men den är viktig att ha koll på eftersom den ofta handlar om tiotusentals kronor", säger Anna Halvordsson, rådgivare på Sparbanken Tanum.
Hur mycket du betalar beror på om du köper som privatperson eller som företag.
Om du till exempel köper ett hus för 3 000 000 kr betalar du:
3 000 000 x 1,5 % = 45 000 kr i stämpelskatt + 825 kr i avgift.
Inte riktigt. Det finns några undantag där stämpelskatt inte behöver betalas:
Det är viktigt att kolla exakt vad som gäller i ditt fall, eftersom vissa överlåtelser kan se ut som gåvor men ändå leda till skatteplikt.
Många blandar ihop begreppen, så här kommer en kort sammanfattning:
Det är köparen – alltså du som förvärvar fastigheten – som ansvarar för att betala stämpelskatten. Banken hjälper ofta till med att skicka in ansökan till Lantmäteriet, men det är du som står för kostnaden.
"Vi brukar gå igenom stämpelskatt i samband med bolånekalkylen, så att kunden får en rättvis bild av hela bostadsaffären", berättar Anna Halvordsson.
Lantmäteriet hanterar ärendet, och utan betalning kan du inte få din lagfart registrerad. Det betyder att du formellt inte blir fastighetsägare, vilket i sin tur kan påverka möjligheten att ta bolån eller genomföra andra juridiska transaktioner.