Fastighetsavgift och fastighetsskatt – Så fungerar det

Fastighetsavgift och fastighetsskatt är årliga kostnader för fastighetsägare och baseras på fastighetens taxeringsvärde. Här får du en tydlig översikt över vad som gäller för olika typer av fastigheter, hur skatten och avgiften beräknas, samt vilka regler som är viktiga att känna till.

Vad är fastighetsavgift och fastighetsskatt?

Fastighetsavgift är en kommunal avgift som främst gäller för bostäder, såsom småhus och bostadsrätter. Fastighetsskatt är en statlig skatt som tillämpas på andra typer av fastigheter, exempelvis industrifastigheter och obebyggda tomter.

Hur beräknas fastighetsavgiften och fastighetsskatten?

För småhus är fastighetsavgiften 0,75 % av taxeringsvärdet, men den kan aldrig överstiga ett årligt takbelopp. För inkomståret 2025 är detta takbelopp 10 074 kronor. Nybyggda småhus är befriade från fastighetsavgift under de första 15 åren. Statlig fastighetsskatt på andra fastighetstyper, så som industrifastigheter eller obebyggda tomter, beräknas olika beroende vilken fastighetstyp det är. På Skatteverkets hemsida finns information om fastighetsskatt för varje fastighetstyp. Fastighetsavgift och fastighetsskatt (skatteverket.se).

Vad gäller för bostadsrätter?

Om du bor i en bostadsrätt ska du inte betala fastighetsskatt utan det är bostadsrättsföreningens ansvar att betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt för hela fastigheten.

Vem ska betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt?

Den som äger fastigheten den 1 januari är skyldig att betala fastighetsavgiften eller fastighetsskatten för hela inkomståret. Om fastigheten har flera delägare, delar de på kostnaden i proportion till sitt ägande.

Hur påverkar taxeringsvärdet fastighetsavgiften och fastighetsskatten?

Taxeringsvärdet, som fastställs av Skatteverket, utgör grunden för beräkningen av både fastighetsavgift och fastighetsskatt. Ett högre taxeringsvärde leder till en högre avgift eller skatt, inom ramen för eventuella takbelopp.

Vad gäller vid försäljning av fastighet?

Vid försäljning är det den person som äger fastigheten den 1 januari som ansvarar för att betala fastighetsavgiften eller fastighetsskatten för det året, oavsett om fastigheten säljs senare under året.

Hur betalas fastighetsavgiften och fastighetsskatten?

Underlaget för fastighetsavgiften eller fastighetsskatten är förtryckt i din inkomstdeklaration och ingår i den slutliga skatteberäkningen. Beloppet betalas tillsammans med övriga skatter och avgifter enligt ditt slutskattebesked.

Nyheter och förändringar

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om förändringar i lagstiftningen gällande fastighetsavgift och fastighetsskatt, då regler och belopp kan justeras över tid. För aktuell information, besök Skatteverkets hemsida.

Läs mer:

Hus i gammal stil i Fjällbacka

Om du gör vinst på din bostadsförsäljning ska du betala 22% i skatt på vinsten. Läs mer om hur du räknar ut skatten här.

Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Taxeringsvärde för hus – Hur det beräknas och vad det betyder

Taxeringsvärdet motsvarar 75% av det faktiska marknadsvärdet av boendet. Läs mer om hur taxeringsvärde av hus fungerar!
Caroline Zeedigh, kundrådgivare på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.