Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Starta eget företag tips

Drömmer du om att starta eget? I den här guiden ger vår företagsrådgivare Magnus Jonasson dig alla de tips och råd du kan behöva inför din företagsstart.

Guide till att starta eget

 1. Idé och Koncept: Hitta din nisch

  Att hitta rätt affärsidé är grundstenen i att starta eget företag. Identifiera en nisch där du kan erbjuda något unikt eller lösa ett problem, fundera över vilka marknadstrender som finns och vad du själv har för kompetens och intressen. En stark affärsidé är en viktig grund för framgång.

 2. Affärsplan: Vägen till framgång

  En välgjord affärsplan är din kompass när du startar eget företag. Den hjälper dig att tydligt hitta vad du ska ha för affärsmodell, vilken målgrupp du ska rikta dig mot och vilken marknadsstrategi du ska använda dig av. Dessutom kan den vara avgörande när du söker finansiering eller partnerskap.

  -        Här på banken är en utförlig affärsplan att föredra när man ska ansöka om ett företagslån, säger Magnus Jonasson.

 3. Budget och Kapitalbehov: Vad kostar det att starta eget?

  Att klargöra dina ekonomiska förutsättningar är kritiskt. Räkna ut vad det kommer kosta att starta och driva företaget, vilka intäkter du kan förvänta dig och gör en noggrann budget. Överväg om du behöver finansiering, antingen genom eget kapital, lån eller investerare.

  -        Många undrar vad det kostar att starta eget företag. En fråga det inte finns något generellt svar på utan det beror helt på vilket typ av företag du ska starta. Vissa företag som har stora inköpskostnader kanske behöver ett större startkapital än ett företag som inte är beroende av så mycket inköp, säger Magnus.

 4. Registrering och Tillstånd: Vad ska man tänka på när man startar eget?

  Att starta eget företag involverar olika juridiska steg. Du måste registrera ditt företag, välja rätt företagsform och säkerställa att du har rätt tillstånd och licenser. Juridisk rådgivning kan vara ovärderlig i denna fas. Ska du till exempel starta företag tillsammans med någon annan är det bra om ni skriver ett kompanjonavtal innan ni startar företaget. Detsamma gäller om du är gift och inte vill att företaget ska ingå i en eventuell bodelning, då är det bra att skriva ett äktenskapsförord.

 5. Marknadsföring och Kundanskaffning: Vilken strategi ska man använda sig av?

  En effektiv marknadsföringsstrategi är avgörande för att locka kunder till ditt företag. Utveckla en stark online- och offline-närvaro baserat på vart din målgrupp finns.

  -        När det kommer till sociala medier är det bättre att välja en kanal och göra den riktigt bra istället för att göra lite på många kanaler och sociala medier, säger Henrik Carlsson, marknadschef på Sparbanken Tanum.

 6. Kompetens och Samarbetspartners: Bygg ditt team!

  Att omge dig med rätt människor är nyckeln till framgång. Det är mycket att ha koll på när man driver företag och vissa saker kan kännas svåra att göra själv. Rekrytera därför kompetenta medarbetare eller anlita från andra företag.

  -        Ett vanligt exempel är att man anställer eller anlitar en redovisningskonsult som kan ta hand om bokföringen så att du kan fokusera på kärnverksamheten. I vissa fall kan det även finnas behov av en revisor, säger Magnus Jonasson.

 7. Kvalitet och Innovation: Utveckla din produkt eller tjänst

  Fokusera på att leverera en högkvalitativ produkt eller tjänst som möter kundernas behov. Var beredd att lyssna på feedback och vara öppen för innovation och förbättringar. På så vis kommer ditt företag växa!

Magnus Jonasson, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum

Vem gör vad?

 • Skatteverket: Hanterar deklarationer, momsredovisningar och arbetsgivaravgifter. Här registrerar du ditt företag för moms. Till Skatteverket.
 • Bolagsverket: Registrerar företag, godkänner företagsnamn och tar emot årsredovisningar. Här registrerar du ditt företag och skickar in ditt företagsnamn. Till Bolagsverket.
 • Almi.se: Erbjuder lån och affärsutveckling till nystartade företag som har chans att växa. Till Almi.
 • Tullverket: Hanterar frågor kring import och export av varor och tjänster. Till Tullverket.
Johan Söreklint, kundstöd företag på Sparbanken Tanum

Starta eget bidrag

Drömmer du om att starta eget företag men är osäker på hur du ska finansiera det? Ett starta eget-bidrag kan vara nyckeln till din entreprenörsresa.

Centrum i Fjällbacka

Företagsformer

Ska du bli egenföretagare och funderar på vilken företagsform du ska välja? Vi listar alla företagsformer oc dess för- och nackdelar.

Företagsavdelningen på Sparbanken Tanum

Bli företagskund

Vill du bli kund med ditt företag i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.