Våra företagstjänster

Amortering företagslån

Att ta ett företagslån kan vara ett viktigt steg för att växa och utveckla ditt företag. Men det innebär också en del skyldigheter. Här får du en enkel genomgång av hur amortering på företagslån fungerar, de olika amorteringstyper som finns och vad du behöver veta om amorteringskraven för företagslån.

Vad är amortering?

Amortering innebär att du betalar av på ditt lån genom regelbundna betalningar. Dessa betalningar minskar din skuld över tid och kan hjälpa dig att hålla räntekostnaderna nere. För företagslån är det viktigt att ha en klar bild av hur amorteringen kommer att påverka företagets kassaflöde.

Amorteringskrav för företagslån

Det finns inga lagstadgade amorteringskrav för företagslån, så som det finns för till exempel bolån till privatpersoner. Däremot har varje bank och långivare egna regler och krav på amortering. Kravet på amortering innebär vanligtvis att du måste betala av en viss del av lånet varje månad eller kvartal. Dessa krav kan påverka företagets likviditet, så det är viktigt att ha en plan för hur dessa betalningar ska hanteras.

Ett av våra råd är att alltid diskutera amorteringskraven noggrant med din rådgivare innan du tar ett lån. "Det är viktigt att företagare förstår sina krav på amortering och planerar sina betalningar därefter för att undvika likviditetsproblem," säger Magnus Jonasson, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum.

Olika typer av amortering

Det finns flera olika sätt att betala av på ditt lån, och här är några av dem:

  • Rak amortering: Du betalar samma summa på lånet varje månad. Räntekostnaderna minskar eftersom lånebeloppet blir mindre. Skillnaden här är att dina totala månatliga betalningar minskar över tid eftersom räntan beräknas på det kvarvarande lånebeloppet. Till exempel, om du lånar 1 000 000 kronor med rak amortering och en ränta på 5 %, kommer din första betalning vara högre än den sista eftersom räntan minskar när skulden minskar. Detta är den absolut vanligaste amorteringstypen för företagslån.
  • Annuitetslån: Du betalar samma totala belopp varje månad, men fördelningen mellan ränta och amortering ändras. I början betalar du mer i ränta och mindre på själva lånet, men med tiden ökar amorteringsdelen och räntan minskar. Skillnaden här är att dina månatliga betalningar är lika stora hela tiden, vilket kan göra det lättare att planera ekonomin. Till exempel, om du har ett annuitetslån på 1 000 000 kronor med en ränta på 5 % över 10 år, blir dina månatliga betalningar lika stora, men andelen som går till ränta minskar och andelen som går till amortering ökar. Denna amorteringstyp används mest vid leasing och finanskontrakt.
  • Serieamortering: Betalningarna ökar med tiden. Detta kan vara bra om du tror att företagets inkomster kommer att öka. Skillnaden här är att du börjar med att betala mindre och betalar mer efterhand som tiden går. Till exempel, om ditt företag är nytt och inte tjänar så mycket pengar i början, kan du börja med lägre betalningar som ökar i takt med att företagets intäkter ökar. Denna amorteringstyp är ovanlig och används inte så mycket idag.

När du lägger upp en amorteringsplan är det viktigt att ta hänsyn till företagets kassaflöde och framtida inkomster. En bra amorteringsplan kan hjälpa ditt företag att undvika ekonomiska problem och se till att ni har en stabil ekonomisk framtid.

"Att ha en tydlig amorteringsplan kan ge företagare den nödvändiga andningspausen de behöver under tuffare perioder," tillägger Magnus Jonasson, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum.

Genom att välja rätt typ av amortering och ha en tydlig plan för hur du ska uppfylla amorteringskraven, kan du se till att ditt företag har de bästa förutsättningarna för att växa och utvecklas. Diskutera alltid dina alternativ med en rådgivare för att hitta den bästa lösningen för ditt företag.

Magnus Jonasson, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum
Magnus Jonasson, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum
Sjöbodar i ett vintrigt Fjällbacka

Ränta företagslån

Vad kostar det egentligen att låna pengar till företaget? Att navigera i världen av företagslån kan vara överväldigande. Här får du reda på vilka faktorer som påverkar räntan på företagslån och vilka olika räntetyper det finns.

Tre kollegor på en arbetsplats framför en dator

Företagslån och finansiera företag

Vi har företagslån och företagsfinansiering, till såväl investeringar som löpande verksamhet.

Företagsavdelningen på Sparbanken Tanum

Bli företagskund

Vill du bli kund med ditt företag i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.