-        Det finns många privatpersoner som säljer unika varor eller tjänster, online eller i din närhet, som kanske inte går att få tag på den traditionella marknaden. För dig som är företagare kan det därför visa sig vara smart och till och med kostnadseffektivt att köpa av privatperson men det finns en del saker att tänka på, säger Monica Thelin.

Fördelar med att köpa av privatperson som företag

  • Du sparar pengar. Ofta kan du hitta billigare alternativ hos privatpersoner än hos andra företag. Detta kan göra att du sparar mycket pengar och förbättrar lönsamheten i företaget.
  • Du hittar unika varor och tjänster. Om du vill differentiera dig och erbjuda dina kunder något speciellt är det inte alltid man hittar det på den traditionella marknaden, då kan köp av privatpersoner hjälpa dig.
  • Du kan göra en snabb och flexibel affär. Det går ofta snabbt och enkelt att göra affärer med privatpersoner jämfört med andra företag eller större organisationer.

Att tänka på när du köper av privatperson som företag

Det finns några saker att tänka på när du ska köpa av privatperson som företag. Här är några av dem:

  • Moms och skatter. Privatpersoner är inte momsregistrerade vilket innebär att ditt företag oftast inte ska redovisa moms på köpet. Kolla därför upp vad som gäller med moms och skatter innan du gör ett inköp och hur du ska bokföra detta. Du kan till exempel prata med Skatteverket eller din redovisningskonsult.
  • Köpeavtal. Se till att skriv köpeavtal, kontrakt eller kvitton som skyddar både dig och personen du handlar från. Det är också viktigt för bokföringen att på något sätt kunna visa upp att köpet gjorts.
  • Konsumenträttigheter. Tänk på att du oftast inte har samma konsumenträttigheter när du köper av en privatperson, jämfört med ett annat företag, till exempel ångerrätt eller öppet köp. Kolla upp det med din jurist innan du ger dig in i en affär med en privatperson.

-        Tänk på att om du köper en tjänst av en privatperson kan du i vissa fall bli arbetsgivare till personen och behöva betala sociala avgifter. När du ska köpa en tjänst av en privatperson är det därför extra viktigt att skriva korrekta avtal där det framgår hur privatpersonen ska anlitas och inom vilka former, säger Monica Thelin.