Från plugg till jobb – tänk på det här
Att gå från studentliv till vuxenliv är något många längtar efter – men vad ska man tänka på?
En stor fråga bland studenter är hur mycket man får tjäna när man får studiemedel. Här får du koll på hur du kan tänka.
Studiemedlet är uppdelat i en bidragsdel och en lånedel. Det är bara lånedelen som påverkas av dina inkomster. Lånedelen påverkas också av hur mycket du pluggar, det vill säga om du läser på hel- eller deltid, hur gammal du är, om du har barn och om du pluggar utomlands.
Hur stor lånedelen och bidragsdelen är ändras år från och år, och också vad den övre gränsen är för hur mycket man får tjäna utan att bli återbetalningsskyldig.
För att ha koll kan du gå in på CSN och kolla på deras uppdaterade siffror. Det som kan vara krångligt är att man räknar med inkomster över terminer. Under sommaren jobbar man kanske mer, eller under jullovet, och då behöver man ha koll på när lönen betalas ut, för det är det som avgör vilken termin det räknas till.
Skulle man råka tjäna för mycket pengar under en termin, påverkar det hur mycket studiemedel du får ut nästa termin. Och det kan ju bli en negativ överraskning om medlen sänks för att man hamnade över inkomstgränsen terminen innan.
Övriga saker som räknas till inkomst är om man säljer aktier eller fonder i sitt eget namn – vilket kanske inte är ovanligt för att dryga ut kassan – och gör en vinst på det, eller om man gör en vinst vid en bostadsförsäljning, om bostaden står i ens eget namn, samt även a-kassa.
Till exempel: Du säljer din bostad under studietiden, gör en vinst och sen börjar du jobba. Då blir du återbetalningsskyldig året därpå.
Det man kan tänka på är att om man äger en bostad under studietiden och man funderar på att sälja den, så kan man vänta ett extra år med försäljningen, tills CSN-året är över, om man beräknar göra en vinst vid försäljningen. Under tiden kan man exempelvis hyra ut den. Om lägenheten som säljs står i föräldrarnas namn, påverkas man dock inte av en eventuell vinst vid försäljning.
Det man också ska tänka på avseende inkomst är att det är bruttolönen som räknas, det vill säga lönen före skatt, så det går inte att titta på summan som kommer in på ditt konto.
Att dryga ut studiemedlen med att jobba under studietiden är perfekt för att få studentbudgeten att gå ihop. Håll bara koll på vilka summor som gäller, så att du slipper få en obehaglig överraskning terminen efter.
Källa: CSN
Detta och mycket mer ingår helt kostnadsfritt:
Om du inte jobbar heltid utan endast en del av året kan det hända att du betalar för mycket skatt. Men det kan också bli för lite om du har flera arbetsgivare. Med en skattejämkning betalar du rätt skatt från början.
Tjänar du under 22.208 kronor behöver du inte betala någon skatt alls (2023). Läs mer på Skatteverket.