Hoppa till huvudinnehåll

Så kan du få ner elkostnaden

Pappa och två barn är på en butik och tittar på diskmaskiner

Att se över sitt hem för att hitta energitjuvarna är bra både för din plånbok och för miljön. 

  1. Energieffektiva vitvaror

    Bland vitvaror har det störst effekt att byta din gamla kyl och frys. Se också över att de inte är kallare än nödvändigt: fyra grader i kylen och minus 18 grader i frys. Att koka vatten i vattenkokare och på induktionsspis är mest energieffektivt. 

  2. Byt ut dina lampor

    Genom att byta till lågenergilampor kan du får ner kostnaderna. Och tänk på att du inte behöver ha alla lampor tända samtidigt eller ha på tv:n om du inte kollar.

  3. Finns pengar att tjäna även när du duschar

    Att byta till snålspolande munstycke i duschen och duscha kortare är också effektivt. 

  4. Sänk värmen

    Genom att sänka temperaturen inomhus kan du sänka uppvärmningskostnaderna. Ju varmare du har idag desto mer pengar kan du spara om du sänker temperaturen. Välj lägre temperatur och kortare tvättprogram när du använder diskmaskinen. Tvättar du dessutom kläder i 40 grader istället för 60 grader halverar du nästan energianvändningen.*

  5. Håll koll på elkonsumtionen

    Det finns många bra appar som hjälper dig att hålla koll på el-användningen.

För dig som bor i hus 

  1. Se över husets uppvärmningsform

    Uppvärmningen är det som har störst påverkan på hur mycket energi du kan spara. Om ditt hus har direkt- eller vattenverkande el sparar du mycket på att byta till bergvärme, luftvärmepump eller ansluta ditt hus till fjärrvärme om det finns tillgängligt där du bor. Även om installationen kostar en del kan ett byte från direktverkande el till bergvärme ge en besparing på 170 000 kr under pumpens livstid.* Det kan även vara effektivt att se över uppvärmningssystemets styr- och reglersystem, vilket kan spara 10 till 20 procent av anläggningens energiförbrukning.* Bara att installera termostater och injustera värmesystemet kan spara fem procent i energianvändning. Framöver kan det även bli mer aktuellt med efterfrågeflexibilitet, det vill säga att ditt uppvärmningssystem anpassar förbrukningen till när elpriserna är låga.

  2. Se över isolering av vind och fasad

    Många hus har bra fasadisolering, även äldre hus, men många har ”läckande” vindar och en vindsisolering kan ge en besparing på 30 000 kronor med en beräknad livstid på 40 år.*

  3. Förbättra isolering av dörrar och fönster

    Fönster kan isoleras i befintligt skick genom att sätta in ett lågenergiglas på insidan. Att byta fönster är däremot dyrt och lönar sig sällan från ett kostnadsbesparingsperspektiv, men kan vara aktuellt av andra skäl och då kan du passa på att sätta in energieffektiva glas. En fördel med att isolera fönster och dörrar är att när du får bort draget, kan du ofta sänka inomhustemperaturen utan att det känns kallare, vilket leder till energibesparing. Bara genom att sänka inomhustemperaturen en grad kan energianvändningen sänkas med omkring fem procent. Du kan också själv enkelt sätta upp nya tätningslister kring fönster och dörrar.

  4. Se över din varmvattenberedare, så den inte läcker

    Att byta till en ny varmvattenberedare kan spara upp till 40 000 kronor under livstiden på 15 år.*

  5. Installera solceller på taket

    Att skaffa solceller är inte bara ett sätt att investera i hållbar energi. Det är också en möjlighet att sänka elkostnaderna. Då köper du mindre el från elnätet och slipper betala nätavgift och energiskatt för den egenproducerade elen du använder själv. Hur lång tid det tar att betala av en solcellsanläggning beror bland annat på takets lutning och riktning samt hur stor anläggning du väljer, men kan vara omkring 14 år.* Du som är kund hos oss kan ansöka om ett Sollån, ett lån utan säkerhet. En solpanel förväntas producera el i över 25 år.

    Produktionen är störst under sommarhalvåret när solen skiner som mest. Mitt på dagen en solig sommardag kommer solcellerna troligen producera mer el än vad som används i hushållet.

    - Att solpaneler producerar mest el på sommarhalvåret är inget större problem. Överskottselen som du inte använder kan du sälja till ditt elbolag. Sedan kan du använda pengarna till att köpa el när produktionen av solel från panelerna är lägre, säger Erik Wallnér, vd Solcellskollen.

Tips

Energi- och klimatrådgivare

Många kommuner har en energi- och klimatrådgivare som kan komma och titta på ditt hus och ge individuell rådgivning på förbättringar.