Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Vad är E-krona?

Femtio- och tjogolapp i uv-ljus.

Riksbanken har ett pågående projekt om att införa e-krona i Sverige, en slags digital krona inom svensk valuta. Det finns inget beslut om e-krona kommer införas i Sverige än men i den här artikeln kan du läsa mer om projektet och vad det skulle innebära för dig som privatperson om e-krona infördes i Sverige.

I takt med att kontanthanteringen minskar och de digitala betalningsalternativen ökar i världen är det flera centralbanker som kollar på möjligheten att införa ett digitalt alternativ till kontanter inom sin valuta, så även i Sverige. Anledningen är att centralbanker världen över förlorar allt mer inflytande över sitt lands penningpolitik och betalningssystem när kontanthanteringen minskar och fler privata aktörer styr betalningsalternativen. I Sverige har Riksbanken startat ett e-kronaprojekt som kollar på möjligheten att i framtiden införa en digital krona. En e-krona skulle vara lika mycket värd som 1 krona och fungera som ett komplement till kontanter och digitala pengar på konto.

Hur kommer e-krona fungera?

I det nuvarande stadiet av e-kronaprojektet pratar man om att man kommer kunna ha och handla med e-kronor i en digital plånbok eller app. När man handlat med en e-krona är den förbrukad och det går inte att ”köpa” till sig fler e-kronor. E-kronor kommer produceras av Riksbanken på samma sätt och med samma reglering som kontanter idag. Det kommer fungera på ungefär samma sätt som andra digitala valutor fungerar idag men kommer att vara ett säkrare betalningsalternativ då det är Riksbanken som sköter och reglerar utgivningen av e-krona. E-kronan är ett pågående projekt och hur den kommer att fungera kan ändras.

Vad är då skillnaden på e-krona och en vanlig krona?

Om vi inför e-krona i Sverige kommer 1 krona vara lika mycket värd som 1 e-krona. Riksbanken kommer ge ut pengar på två olika sätt, i kontanter samt i e-krona och varje valör kommer vara värd lika mycket. Den enda skillnaden kommer vara hur du förvarar och betalar med kronorna. Du kommer ha pengar på bankkonton, i plånboken och i den digitala plånbok eller app som kommer lanseras tillsammans med e-kronan.

Om Riksbankens e-kronaprojekt

Riksbankens e-kronaprojekt startade 2017 och pågår ännu. År 2020 gick projektet in i en mer praktisk fas där man testar hur den tekniska lösningen för en e-krona skulle se ut. Framöver kommer projektet analysera vad för effekter en e-krona kan ha på svensk ekonomi och lagstiftning samt förbereda för en eventuell upphandling för utgivningsbar e-krona. I slutändan kommer dock beslutet om att införa e-krona eller inte bli ett politiskt beslut då det kommer beröra hela samhället.

Om du vill läsa mer om Riksbankens e-kronaprojekt kan du besöka deras hemsida: www.riksbanken.se.

Den här artikeln skrevs den 15/2 2022.

Apple Pay för unga

Digitala betaltjänster

Läs mer om hur digital plånbok fungerar och vad vi har för digitala betaltjänster.

Kontanthantering

Vi på Sparbanken Tanum erbjuder fortfarande kontanthantering. Läs mer om hur du gör för att ta ut och sätta in kontanter hos oss.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.