Byggnadskreditiv
Allt-i-ett lån som löper under hela byggtiden. En bra lösning för dig som vill bygga drömhuset själv.
Funderar du på att bygga hus? Eller är du kanske mitt uppe i processen? I den här artikeln går vi igenom vad för kostnader du kan räkna med när du bygger hus och vilka finansieringsalternativ som finns.
Varje hus har en individuell prislapp beroende på en rad olika saker så som vad tomten kostar, vart i landet du väljer att bygga ditt hus samt hur stora räkningarna för markarbetet och husbygget blir. Därför är det svårt att säga ett generellt pris på ett husbygge. Men ju mer detaljerad budget du har, ju bättre bild av slutpriset kommer du få.
För att få till en detaljerad budget gäller det att vara förberedd. Se därför till att kolla upp viktiga kostnader i förhand. Här är några av de kostnader som är viktiga vid ett husbygge:
Det finns även vissa kostnader som många glömmer bort eller inte tänker på. Visste du till exempel att alla bygglovspliktiga åtgärder behöver en kontrollansvarig som ska ha betalt? Eller att en energiberäkning ska skickas in till Boverket för varje nybyggt hus vilket går på några tusenlappar? Läs på och kolla upp vad för kostnader ett nybyggt hus medför och skriv ner det i budgeten. Det kommer att kännas mycket bättre om du är förberedd.
Det bästa med att bygga hus är ju att du bestämmer allt själv, vilket gör att du kan påverka priset och hålla nere kostnaderna på det du kan. Om du kan och har möjlighet kan du hålla nere kostnaderna genom att göra mycket av jobbet själv. Ju mindre du lägger ut på entreprenad, ju billigare blir det. Om du inte kan göra det själv kanske du har en nära vän som är snickare, elektriker, eller markläggare som kan ge dig ett billigare pris för jobbet?
Ju mer avancerat hus du bygger, ju dyrare blir det såklart också. Det är lätt att fantisera iväg när man bygger hus men försök att göra rimliga val utefter din budget.
Det bästa sättet att finansiera ett husbygge är genom ett byggnadslån eller ett byggnadskreditiv som det också kallas. Det löper genom hela byggtiden och kan användas för att betala tomten, markarbetet och alla fakturor som rör husbygget. När huset står klart omvandlas byggnadslånet till ett vanligt bolån. När du ansöker om ett byggnadskreditiv gör vi på banken en förhandsvärdering av huset som används som säkerhet för lånet. Vi följer sedan med under hela din byggresa och kontrollerar att värdet höjs i takt med att du tar ut de pengar du behöver. För att vi ska kunna ta beslut om ett byggnadslån eller byggnadskreditiv behöver vi ta del av dina ritningar, beräknade produktionskostnader och dina entreprenad- och köpekontrakt, i den mån de finns. Ju mer detaljerad budget du kommer till banken med, ju lättare kommer det bli för oss att låna ut pengar till dig.
Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se
Börja med att specificera dina behov för huset. Hur vill du att det ska se ut? Vill du bygga huset själv eller köpa ett nyckelfärdigt med totalentreprenad? På Hus.se finns Sveriges hustillverkare listade, se alla deras husmodeller och jämför.
Vilka delar känns viktigast? Vilka delar känns inte lika viktiga? Gör listor och skriv upp allt du vill göra med ditt nya hus och vilka saker du kan tänka dig försaka. Att ha allt nedskrivet gör det lättare att ha koll på din grundläggande vision under projektets gång.
Budgeten är A och O i ett husbygge. Med en uppdaterad och detaljerad budget kommer husbygget bli en trevligare resa utan några dyra överraskningar. Börja med att skriva upp vad tomten och markarbetet kommer kosta, sedan vad husbygget kommer kosta. Glöm heller inte kostnaderna för bygglov, tillstånd och försäkringar. Se till att skriva upp kostnaden för alla detaljer i den mån det går så inga dyra överraskningar uppstår. Det kan vara svårt att veta från början vad allt i slutändan kommer kosta så låt budgeten vara med genom hela projektet. Fyll på och uppdatera den efter hand som fler kostnader uppstår.
- Det uppkommer alltid saker på vägen som man kanske missar eller som man inte tänkt på, och allting man gör när man bygger ett hus kostar ju pengar i princip. Så ta höjd för de där oförutsedda fakturorna som kan tillkomma. Gör en kalkyl och skriv upp allt som ska göras och köpas från botten av huset och uppåt. Ta in offerter från olika företag på det som ska göras och få en bild på vad det kan kosta, säger Fredrik Karnström, husbyggare.
I samband med att du lägger budgeten för ditt husprojekt kan det vara bra att prata med oss på banken. Då får du en klar bild om hur mycket du kan låna och vi kan lägga fram flera finansieringsalternativ som passar just ditt individuella husprojekt. Genom att prata med banken i ett tidigt skede kan du känna dig trygg i att du kommer ha råd med det som komma skall.
Nu är det bara att börja rita och bygga huset. Tänk på att vara ute i god tid både vad gäller de firmor du vill anlita och det materialet du vill köpa.
- Boka de entreprenörer du vill ha i god tid, till exempel för badrum, tvättstuga osv. Speciellt de som ska göra vissa jobb i slutet av bygget, en del kan ha upp till ett års väntetid. Även vissa material tar lång tid att få levererat och ibland finns inte ens det materialet du vill ha, så tänk på att vara ute i god tid, säger Fredrik Karnström.
Se även till att du har ordentliga kontrakt med seriösa leverantörer som kommer slutföra jobben. Ta också in en kunnig och seriös besiktningsman när huset står klart så du inte får betala notan för eventuella dolda fel.
- Anlita folk du känner eller som du har goda referenser på. Då kan de komma och göra jobbet löpande. Det sparar tid och pengar, säger Fredrik Karnström.
Se också till att fortsätta ha en god kommunikation med kommunen kring ditt bygglov. Det är bra om de är med på noterna i alla eventuella ändringar och tillägg du gör.
- Ring och fråga hellre än att hoppas på att kommunen kommer tycka om det, till exempel om du ska ändra, flytta eller vrida något på huset. Ring hela tiden och var tydlig med vad du vill göra. Har du till exempel eget avlopp, kolla alltid med kommunen vad de vill att du ska ha och försök i alla avseenden ha en så öppen dialog som möjligt, säger Fredrik Karnström.
När du investerar så mycket pengar i ett projekt är det viktigt att du inte glömmer att försäkra dig. Du bör teckna en villaförsäkring redan innan huset är klart och det finns speciella försäkringar som skyddar dig under byggets gång, så som färdigställandeskydd och nybyggnadsförsäkringar. Se också till att skydda din egen ekonomi genom att ha dina personförsäkringar på plats, så som olycksfallsförsäkring och sjukförsäkring så ditt hus kan bli klart även om något skulle hända dig.