PMI–tjänster föll till 47,9 i november: svagare aktivitet än normalt
Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) sjönk i november för tredje månaden i rad till 47,9 från 49,4 i oktober. Nedgången i indexet innebär att aktiviteten i tjänstesektorn fortsätter att minska under fjärde kvartalet till nivåer som
inte har noterats på sex år och som bidrar till ett minskat nyanställningsbehov i tjänsteföretagen, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex - tjänster November (pdf)
PMI sjönk till 45,4 i november: industrin fortsätter att backa
PMI-total föll i november till 45,4 från 46,0 i oktober. Aktiviteten i industrin fortsatte att minska för tredje månaden i rad till nivåer vi inte sett sedan 2012 och ännu finns det inga entydiga tecken på en vändning även om produktionsplanerna var en positiv konjunktursignal i november, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för november 2019 (pdf)
PMI backade till 46,0 i oktober: svaga konjunkturen består
PMI-total sjönk marginellt i oktober till 46,0 från 46,1 i september. Det är andra månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen och på nivåer som inte har noterats sedan slutet av 2012. Det tyder på att tillväxten i svensk industri har minskat under de senaste månaderna sannolikt påverkade av en svagare omvärldskonjunktur, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för oktober 2019 (pdf)
PMI föll till 46,3 i september: industrin bromsar in ytterligare
PMI-total sjönk med 5,5 indexenheter i september till 46,3 från nedreviderade 51,8 i augusti. Det är den största månatliga nedgången sedan hösten 2008 och bidrog till att PMI-total föll under årets tredje kvartal till den lägsta nivån sedan början av 2013. Det förefaller som om motståndskraften mot en svagare omvärldskonjunktur har minskat i svensk industri även om enskilda månadsutfall ska tolkas med viss försiktighet, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för september 2019 (pdf)
PMI ökade till 52,4 i augusti: tillväxt men lägre än normalt
PMI-total steg till 52,4 i augusti från 51,9 i juli. Utvecklingen under sommar månaderna visar på en stabilisering i indexet. Det är en utveckling som går på tvärs jämfört med andra länder inte minst i eurozonen där PMI-talen fortsätter att peka nedåt även om riskerna på nedsidan är fortsatt stora för svensk industri, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för augusti 2019 (pdf)
PMI kvar på 52,0 i juli: stabilisering men på en låg nivå
PMI-total noterades till 52,0 i juli, vilket är en oförändrad nivå jämfört med i juni. Indexet har stabiliserats under de senaste månaderna men är alltjämt på de lägsta nivåerna på sex år, vilket tyder på en fortsatt dämpad svensk industrikonjunktur, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för juli 2019 (pdf)
PMI föll till 52,0 i juni: svag avslutning av andra kvartalet
PMI-total sjönk till 52,0 i juni jämfört med 53,1 i maj. Det var den näst största nedgången hittills i år och även om trenden i PMI uppvisar en sidledes utveckling under de senaste månaderna är konjunkturriskerna på nedsidan fortsatt stora, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för juni 2019 (pdf)
PMI steg till 53,1 i maj: stabilisering i industrikonjunkturen
PMI-total steg till 53,1 i maj jämfört med 50,9 i april, vilket är den högsta nivån sedan november förra året. Den nedåtgående trenden i PMI är bruten och antyder om att den svenska industrikonjunkturen håller på att stabiliseras med stöd av en svag krona trots en osäker omvärldskonjunktur, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för maj 2019 (pdf)
PMI sjönk till 50,9 i april: svag inledning av andra kvartalet
PMI-total föll till 50,9 i april jämfört med 52,5 i mars. Det var en bred nedgång där tre av fem delindex bidrog till nedgången, vilket visar på en ytterligare nedväxling i industrikonjunkturen även om enskilda månadsutfall inte ska övertolkas, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för april 2019 (pdf)
PMI steg till 52,8 i mars: stabilisering av industrikonjunkturen
PMI-total uppvisade en marginell ökning i mars och noterades till 52,8 jämfört med 52,7 i februari. Det är andra månaden i rad som indexet ökade men det är snarare en stabilisering av industrikonjunkturen än att den har stärkts, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för mars 2019 (pdf)
PMI steg till 52,5 i februari: återhämtning från låg nivå
PMI-total steg i februari till 52,5 från 51,7 i januari efter att ha sjunkit två månader i rad. Det är positivt att aktivitetsnivån i industrin stärktes i februari om än från låga nivåer. Men samtidigt har industriföretagens produktionsplaner blivit mindre optimistiska, vilket tyder på en ökad osäkerhet om tillväxtutsikterna framöver, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för februari 2019 (pdf)
PMI backade till 51,5 i januari: industrin fortsätter växla ned
PMI-total sjönk i januari till 51,5 från 51,8 i december och nådde den lägsta nivån sedan februari 2016. Det innebär att aktivitetsnivån i industrin fortsatte att avta under årets första månad. Det som ger anledning till ökad vaksamhet framöver är utvecklingen över företagens orderingång och orderstockar som föll till den lägsta nivån på tre år, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för januari 2019 (pdf)
PMI sjönk till 52,0 i december: Svag avslutning på 2018
PMI-total sjönk i december till 52,0 från 55,4 i november och noterade den lägsta nivån sedan början av 2016. Decemberutfallet visade på en bred nedgång och innebär att den svenska industrikonjunkturen tappade fart i slutet av 2018, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Inköpschefsindex för december 2018 (pdf)
PMI steg till 56,7 i november: Expansion trots konjunkturoro
PMI-total steg i november till 56,7 från 55,0 i oktober och visar på en fortsatt expansion i svensk tillverkningsindustri. Utfallet får ses som ett styrkebesked mot bakgrund av de lägre PMI-utfallen som bland annat kommit från eurozonen och den oro som finns för den globala konjunkturen. Månatliga utfall ska dock tolkas med viss försiktighet men totalindexet uppvisar en svagt stigande trend under den senaste tre månadsperioden (sep-nov) efter tidigare svacka.
Inköpschefsindex för november 2018 (pdf)
PMI sjönk till 55,0 i oktober: Stabilisering i tillväxtzonen
PMI-total uppvisade små förändringar i oktober och sjönk med 0,2 indexenheter till 55,0 jämfört med september. Det innebär att totalindexet alltjämt befinner sig i tillväxtzonen men på en lägre nivå än i början av året, vilket signalerar en avtagande tillväxttakt i tillverkningsindustrin. Delindex för orderingång och leverantörernas leveranstider sjönk i oktober och bidrog med vardera 0,6 indexenheter till nedgången i PMI-total.
Inköpschefsindex för oktober 2018 (pdf)
PMI steg till 55,2 i september: Styrkan i industrin består
PMI-total steg till 55,2 i september från 52,5, i augusti och innebär att tillverkningsindustrin alltjämt befinner sig i tillväxtzonen om än på lägre nivåer jämfört med i början av 2018. Trendmässigt har PMI haft en nedåtgående trend sedan årets början men stabiliserades under tredje kvartalet. Det största bidraget till uppgången i PMI-total under september kom från delindex för orderingång, sysselsättning och leverantörernas leveranstider.
Inköpschefsindex för september 2018 (pdf)