Hoppa till textinnehållet

Pensionstips till dig som är i 20-årsåldern

A big group of people having coffee by the sea

När man är i 20-årsåldern kan pensionen kännas evinnerligt långt borta. Och det är den ju. Men att börja spara till sin pension i tidig ålder kan göra stor skillnad för den peng du har att leva på senare i livet.

 

Det som talesättet säger, att många bäckar små till slut, blir en stor å, stämmer. Börjar du tidigt med att sätta av en mindre summa per månad, gör fenomenet ränta-på-ränta, att dina pengar växer. Det vill säga att du får avkastning på din avkastning. 

Låt oss säga att du får 10% avkastning på dina 100 kronor, då ökar de med 10 kronor till 110 kronor. Låt oss säga att du får 10% avkastning igen nästa år så ökar dina 110 kronor med 11 kronor till 121 kronor.

Ett bra tips är därför att börja med att sätta av ett par hundra i månaden när du börjar jobba – säg femhundra om du kan – och öka på den summan allteftersom du går upp i lön.

Glöm inte tjänstepensionen

Ett annat bra tipsa är att hålla koll på din tjänstepension från start, det vill säga se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension. Även om många inte tänker på det är det den viktigaste löneförmånen. Om ditt jobb inte ger dig tjänstepension, försök få din arbetsgivare att göra det, eller förhandla om att bli kompenserad så att du kan sätta upp ett eget sparande. Och om arbetsgivaren inte går med på det – byt arbetsgivare.

När du är ung och har långt kvar till pensionen kan du placera ditt pensionssparande i aktier eller fonder där du har möjlighet att få högre avkastning på sparandet.* Högre avkastning, innebär som oftast högre risk, men eftersom det är lång tid kvar tills du ska ta ut dina pengar kan du växla ned risken över tid. Tänk också på avgiften om du placerar ditt pensionssparande i till exempel fonder, de spelar roll i längden.

Varje arbetat år räknas

Tänk också på att varje arbetat år påverkar pensionen. Tar du ett sabbatsår eller på annat sätt står utanför arbetsmarknaden får du lite förenklat räknat räkna med att jobba ett år längre för att få motsvarande i pension.

*Observera att en investering i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.

5 snabba tips om pensionssparande i 20-årsåldern

  • Sätt av 500 kronor i månaden när du börjar jobba och öka sedan på allteftersom. 
  • Se till att få tjänstepension eller att bli kompenserad om du har ett jobb som inte ger dig tjänstepension.
  • När du har långt kvar till pension kan du ta högre risk i ditt pensionssparande och få möjlighet till högre avkastning. 
  • Om du sparar i fonder, tänk på att avgiften spelar roll i längden.
  • Varje år du arbetar spelar roll för pensionen. Står du utanför arbetsmarknaden ett år, behöver du lite förenklat räknat jobba ett år längre för att få motsvarande i pension.

Börja pensionsspara

Låt oss hjälpa dig att komma igång med pensionssparandet till din framtida pension!