Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Mindre skräp = rikare föreningar!

Människor strandstädar på Veddö Naturreservat
Veddö Naturreservat vid en av strandstädardagarna

Vid två tillfällen under 2022 anordnade vi två strandstädarevent på Veddö Naturreservat, Valöns Naturreservat och Tjurpannans Naturreservat. 

Allmänheten bjöds in till att komma och strandstäda på naturreservaten vid två tillfällen. I utbyte mot en påse skräp fick man sponsra en valfri förening. Evenemangen blev otroligt lyckade och vid ett tillfälle dök nöstan 1000 personer upp och en halv miljon kronor delades ut till föreningslivet. En win-win-win för alla inblandade. 

5 september 2022.

Vi sponsrar skärgårdens stora hjältar!

Pelagiska

Pelagiska jobbar med att städa våra öar och skär och sopar skärgården ren på plast. Vi har sponsrat föreningens nya båt, som har hytt och är större, vilket gör det lättare att strandstäda mer och i alla väder. I väntan på att den nya båten skulle anlända i Hamburgsund där föreningen har sin ”hemmahamn”, träffade vi Tomas Eriksson och Emil Olofsson som är personerna bakom Pelagiska för att snacka om deras stora engagemang till havs.

Hej på er! Berätta om Pelagiska, hur började allt?
”Vi startade Pelagiska 2018. Då bestämde vi oss för att satsa på strandstädningen efter att vi länge jobbat som entreprenörer åt Västkuststiftelsen. Vi investerade i en båt och sedan dess har vi jobbat med att städa stränder och öar på heltid i fyra år. Ibland får vi hjälp av fler personer som vill hjälpa till och ibland har det bara varit vi. Vi har lärt oss väldigt mycket på de här fyra åren och vi har sammanlagt samlat ihop omkring 160 ton plast”, berättar Emil.

Det är ju helt otroligt! Vad är det konstigaste ni hittat när ni strandstädat?
”Vi har hittat en del militära saker, bland annat fosforgranater och stridsgaskapslar från andra världskriget och ibland har vi fått tillkalla bombskyddet. Det är ju väldigt speciellt men vi har även hittat mindre saker som är väldigt konstiga. Vi hittar till exempel en leksakssoldat på varje ö vi är på och ibland kan vi hitta plast från 1960-talet som ligger djupt begravt under marken”, berättar Emil.

”Man brukar säga att Bohuskusten är som ett plastfilter. Strömmar från både Östersjön, Nordsjön och Atlanten möts här vilket gör att det flyter iland mycket skräp och plast på stränderna på västkusten. Ungefär 1000 liter plast flyter iland i Bohuslän varje timme”, säger Tomas.

Va sjukt! Hur ser en vanlig dag ut för er?
”Vi åker ut alla dagar som vädret tillåter. Vi bevakar runt 600 öar och brukar ta en strand i taget så att vi inte kör mer än nödvändigt med båten för att spara på miljön. Sedan hämtar vi även upp skräp som frivilliga har plockat och markerat i appen Strandstädarkartan. Ibland är vi med i forskningsprojekt. Då kan det innebära att vi är de enda som får städa på ett område och när vi sopat hela området rent katalogiserar och räknar vi det samt skickar resultatet till forskningscentrumet. Baserat på den plasten vi hittat kan forskare dra slutsatser om plasten i havet, det är till exempel sådan forskning som legat till grund för att plastsugrör och engångsbestick förbjöds i EU”, säger Tomas.

Vilken insats ni gör! Vart får ni det här drivet ifrån att varje dag åka ut och städa stränder?
”Vi älskar skärgården och naturen vi har här och därför vill vi ta hand om den. Innan vi startade Pelagiska och var engagerade i Västkuststiftelsen, fick vi en gång uppdraget att städa en plats där betesdjur skulle gå och mängden plast och skräp vi hittade var enorm. Speciellt den som inte syns, den man endast hittar om man gräver lite. Det fick oss att inse magnituden i problemet och att det är så mycket mer skräp i naturen än det man ser på ytan. Så vi har ett stort miljöengagemang och varje dag känns meningsfylld när man får åka hem med båten full i säckar med plast”.

Vad har ni för tips till den som vill strandstäda?
”Fokusera på plasten för det är den som är farlig för miljön. Trä är till exempel ett naturmaterial och skadar inte naturen lika mycket om den får ligga kvar. Lägg heller inte glas tillsammans med plasten i säckarna, då kan det hända att de som ska sortera skräpet skär sig. I övrigt är tipset att faktiskt bara göra det, varje plastbit som städas upp är en vinst. Om man hittar föremål som man är osäker på kan man kontakta oss på Pelagiska eller polisen. Töm heller aldrig ut vätskor ur förslutna flaskor eller dunkar då det kan vara giftiga ämnen.”

Bra tips! Vad kommer den här båten som vi sponsrar innebära för er?
”Den möjliggör att vi kan åka ut oftare och längre ut på havet till nya platser där vi kan städa. Den innebär också att vi på ett säkrare sätt kan ta med oss volontärer ut som vill hjälpa till att städa”.

Tack Tomas och Emil för pratstunden och för ert fantastiska engagemang till havs!

12 april 2022.

Strandstädning på Tjurpannans Naturreservat

Strandstädning på banken

De senaste tre åren har ett tappert bankgäng bestående av representanter från styrelse, personal, huvudmän och pensionärer åkt till Tjurpannan för att städa stränderna från fiskenät, trasiga skor, petflaskor och annat skräp som ständigt spolas upp ur havet.

Alla tre åren har vi efter flera timmar och många säckar senare konstaterat att det också är ett väldigt trevligt sätt att umgås på. Och landskapet, det går ju inte av för hackor heller!

30 april 2021.

Vi håller norra Bohuslän rent!

Projektet Hållbar Skärgård
Foto: Ingela Holgersson, Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor

Hållbar Skärgård är ett projekt som dragits igång av flera näringsidkare i Tanums kommun för att upprätta friluftstoaletter på flera olika öar i vår fantastiska skärgård. Ambitionen är också att skapa en paddelled med fungerande infrastruktur som gör det lättare för människor att hålla rent och minska nedskräpningen i vår unika miljö.

Vi är enormt stolta över detta samarbete eftersom vi på banken brinner för norra Bohuslän och verkligen vill vara med och värna om vår fantastiska natur. Som stolt huvudsponsor uppmanar vi fler företag att ansluta sig till detta fantastiska miljöarbete. Tillsammans kan vi göra skillnad.

22 april 2018

Åke bygger för Bullar'n

Annelie Hedemyr från banken, Åke Johansson samt Magnus Widengård från banken
Annelie Hedemyr från banken, Åke Johansson samt Magnus Widengård från banken

Åke Johansson är ”Bullingen” och entreprenören som för femton år sedan startade den lokala firman Kranman AB. Idag har företaget inte mindre än 23 anställda som tillverkar och säljer vagnar, maskiner och tillbehör för fyrhjulingar, skog- och entreprenadmaskiner. Alla produkter har utvecklats inom företaget och tillverkas så klart i Bullaren. Men Åke är också en riktig eldsjäl. Bland annat har han, tillsammans med ett gäng engagerade ortsbor, sett till så att Bullaren var tidiga med fiber.
- Ett projekt som Sparbanken Tanum hjälpte oss med under uppbyggnaden. Det är faktiskt inte alla banker som gör det så vi är väldigt glada och tacksamma, berättar Åke.

Nu har Åke startat ett nytt projekt! Centralt i Östad bygger han fyra hyreslägenheter fördelat på två radhus och om allt går enligt planen blir det sex lägenheter till under nästa år. Vi träffade Åke på tomten för bygget och ställde följande frågor:

Vad har du fått för reaktioner?

- Intresset har varit jättestort för lägenheterna trots att jag inte ens har gått ut och sökt hyresgäster. Folk är nyfikna på vad som händer och väldigt positiva, så det är roligt, berättar Åke med ett stort leende.

Varför Bullaren?

- Det är bra för Bullaren att det byggs bostäder. Då kan det flytta hit mer människor som bland annat ger ett större underlag till mataffären. Om det finns bra hyresalternativ kanske någon äldre väljer att sälja sitt hus vilket öppnar för barnfamiljer att köpa villa eller en liten gård. Men jag ser också att det finns en bostadsmarknad här, annars hade det aldrig gått, fortsätter Åke.

Vad är målet med bygget? 

- Målet är att bygga attraktiva lägenheter som hyresgästerna kommer att trivas i. Jag vill åka förbi här och vara stolt! För mig är det viktigt att husen byggs med kvalitet och därför anlitar vi flera lokala entreprenörer som till exempel Davidssons Bygg från Bullaren och Fyrstad El från Munkedal. Vi bygger också lägenheterna 100% handikappanpassade, berättar Åke engagerat.

Detta är ett projekt som vi på banken är extra glada över att få vara en del av. Hatten av för Åke!

28 oktober 2016