Driva eget företag
I den här artikeln listar vi allt om vad det innebär att driva eget, vad det kostar, vilka stöd man kan få och tips för dig som ska starta ditt eget företag.
En välfungerande styrelse utgör själva kärnan i ett framgångsrikt företag. Att bygga en välfungerande styrelse är en avgörande faktor för att säkerställa ditt företags effektivitet och tillväxt. I den här artikeln förklarar vi hur en styrelse är uppbyggd och hur den fungerar. Dessutom ger Annelie Hedemyr, kundstöd företag på Sparbanken Tanum, sina bästa tips för hur man skapar en framgångsrik och långsiktigt hållbar styrelse.
En typisk styrelse i ett aktiebolag inkluderar företagets VD, företagets grundare eller ägare samt oberoende ledamöter med olika kompetens och perspektiv. Styrelsen utses vanligtvis av bolagets aktieägare under årsstämman. Antalet medlemmar i en styrelse varierar, men en vanlig rekommendation är att ha minst tre medlemmar för att säkerställa att det blir ett effektivt beslutsfattande. Styrelsen är ansvarig för bolagets övergripande strategi och ska företräda aktieägarnas intressen.
Idag är det allt viktigare att bolag uppfyller kraven på hållbarhet genom hela värdekedjan. För att uppfylla dessa krav är det därför viktigt att styrelsen sätter värderingar för företaget som främjar ett etiskt och hållbart företagande, att de agerar som förebilder efter dessa värderingar och att de tar beslut som stödjer dem.
Att samla individer med varierande erfarenheter och kompetenser är inte bara en fördel utan en nödvändighet för att skapa en hållbar och framgångsrik styrelse. Ju bredare kunskapsbas och ju mer mångsidig en styrelse är desto bättre beslut kommer tas. Det är dessutom viktigt att man utöver detta jobbar med kompetensutveckling och att utbilda och utveckla styrelsen så de kan ta bra och informerade beslut.
Varje styrelsemedlem ska ha väldefinierade roller och ansvarsområden för att undvika konflikter och främja produktivitet. Genom att klargöra vilka förväntningar som sätts på styrelsen skapas en kultur av transparens och ansvarsskyldighet i styrelsen. Det är dessutom viktigt att styrelsens medlemmar är fria från intressekonflikter så att de kan ta objektiva beslut och agera i bolagets bästa intresse.
Till sist är en öppen och transparent kommunikation mellan styrelsen och företagsledningen helt avgörande. Genom att etablera en kultur av öppenhet främjas förtroende och effektivt beslutsfattande.