Lantbruksbarometern
Fördjupa dig mer.
Höstens upplaga av Lantbruksbarometern, som presenterades i slutet av oktober, visar att lönsamheten i lantbruket har förbättrats sedan i våras. Sjunkande räntor och förväntningarna på ytterligare räntesänkningar har stärkt framtidstron bland landets lantbrukare. Samtidigt har skuldsättning sjunkit.
För första gången under 2000-talet har lantbruksföretagens sammanlagda skuldsättning minskat. Vid utgången av 2023 uppgick den till 384 miljarder kronor, vilket är en minskning jämfört med 2022. Sannolikt är det en effekt av en period med hög inflation och höga räntor. Under 2023 steg lantbrukets sammanlagda räntekostnader med 5,7 miljarder kronor.
Men utvecklingen har vänt och de makroekonomiska signalerna talar sitt tydliga språk. Inflationen var nere på 1,5 procent i oktober och Riksbanken har sänkt styrräntan fyra gånger under året, med totalt 1,25 procentenheter. Fler sänkningar är att vänta.
Det här har stärkt framtidstron i branschen och kommer sannolikt också att påverka investeringsviljan. Och det är viktigt att lantbrukarna fortsätter att satsa. Sverige ligger i framkant när det gäller djurhälsa och hållbarhet och det är tydligt att både den svenska och europiska jordbrukspolitiken kommer fortsätta gynna hållbar livsmedelsproduktion.
Av Lantbruksbarometern framgår att över hälften av lantbrukarna upplever att de har konsumenternas förtroende. Bland grisköttsföretagarna är det så många som 80 procent.
Konsumenternas förtroende är en viktig förutsättning för en fortsatt stabil inhemsk efterfrågan och ett av skälen till varför lantbrukarna har anledning att se positivt på framtiden.
Lantbruksbarometern visar också att framtidstron har stärkts. Såväl gris- som mjölkbönder tror på god lönsamhet nästa år.