Förslaget är nu godkänt i alla instanser vilket innebär att vi har fått klart med vilka förutsättningar som gäller för lånegarantin. Vi arbetar därför nu med full kraft för att slutföra alla detaljer i vårt erbjudande. Vi uppdaterar sidan löpande med aktuell information om erbjudandet.

Tills vårt erbjudande är på plats reder vi ut vad som gäller generellt kring lånegarantin och vilka som kan ansöka.

 

Vad innebär statlig lånegaranti?

Lånegarantin innebär att staten garanterar 70 procent av de  nya lån som bankerna beviljar till företag. Lånegarantin administreras av Riksgälden, men det är bankerna som i sin tur förmedlar lånet till företagen. Företag kan ansöka om ett lån med statlig lånegaranti genom att vända sig till sin bank.

Vem kan ta del av lånet?

Lånegarantin riktar sig i första hand till små och medelstora företag som i grunden har stabil ekonomi, men har drabbats ekonomiskt på grund av covid-19 situationen. Företagen ska också vara icke-finansiella och ha sin huvudsakliga verksamhet eller säte i Sverige. 

Vad är det som gäller?

  • Garantin gäller för nya lån och kreditfaciliteter som beviljas under perioden 1 april- 30 juni 2020, med möjlighet till förlängning i högst tre månader.
  • Krediterna ska uppgå till maximalt 75 miljoner kronor per företag. Undantag kan göras av Riksgälden efter särskild prövning.
  • Lånet ska ha en löptid på upp till 3 år och kan vara amorteringsfritt under hela perioden.
  • Individuell räntesättning tillämpas.

När kan jag ta del av lånet?

Så snart alla detaljer i vårt erbjudande är färdiga kommer du kunna läsa om det här på vår samlingssida ”Covid-19 – stöd till företag”.

Till slut vill vi bara säga att ni är viktiga för oss, både genom goda och tuffa tider. Vi kommer att göra vårt yttersta för att hålla er uppdaterade och hjälpa er så snart möjligheten finns.

PS. Vill du läsa mer om den statliga lånegarantin? Besök Riksgäldens hemsida.