Skip to content

Så får du elstödet utbetalt

Femtio- och tjogolapp i uv-ljus.

Senast den 9 juni 2023 kommer utbetalningarna från den andra omgången av elstödet vara genomförda. Det är Försäkringskassan som betalar ut elstödet via Swedbanks utbetalnings och lönesystem. Du kan få elstödet utbetalt på olika sätt men det enklaste är att du anmäler ditt konto till Swedbanks kontoregister så du får in pengarna direkt på kontot. Har du fått elstöd utbetalt under första omgången behöver du inte göra något för att få det utbetalt under andra omgången. Alla elkonsumenter kommer att få elstöd under den andra omgången oavsett vilket elområde man bor i.

Så här gör du för att få elstödet utbetalt:

  1. Anmäl ditt konto

    Oavsett vilken bank du har ska du anmäla ditt konto till Swedbanks kontoregister. Det kan du göra här på vår hemsida. Även om du tidigare har anmält ditt konto till kontoregistret är det bra att kontrollera om du finns med i registret, det kan du göra på samma sida. Där kan du även ändra konto om du vill det. För att få en tidig utbetalning av elstödet behöver ditt konto vara registrerat i kontoregistret innan 10 maj, annars sker utbetalningen senare. När du registrerar ditt konto sker en kontroll över att personnummer och kontonummer hör ihop oavsett vilken bank du har så att stödet betalas ut till rätt person. Tänk på att du måste anmäla ditt konto till kontoregistret även om du redan är kund hos oss eller i Swedbank.

  2. Få stödet via utbetalningsavi

    Om ditt konto, ditt personnummer eller dina adressuppgifter inte finns registrerat i kontoregistret den 10 maj kommer utbetalningen att ske senare och via avi. Du kan lösa in avin kostnadsfritt och digitalt på vår hemsida för att få pengarna direkt in på ditt konto. Om du saknar BankID kan du lösa in avin kostnadsfritt genom att besöka något av våra kontor i Hamburgsund eller Tanumshede. Då kan du välja mellan att få pengarna inbetalda på ditt konto eller utbetalda i kontanter. Du måste ha giltig legitimation för att vi ska kunna betala ut pengarna. Du kan få avin utbetald av oss oavsett vilken bank du har. Avin kan även lösas ut hos andra ombud hos ClearOn, till exempel butiker som ICA och COOP. Tänk dock på att det tillkommer en kostnad vid inlösen i butik och att vissa butiker endast kan lösa ut avier upp till en viss summa i brist på kontanter. Du kan inte få avin inbetalt på ditt konto via en butik. 

  3. Om du har allmän pension

    Om du får allmän pension utbetald av Pensionsmyndigheten kommer du få ditt elstöd utbetalt till samma konto som du får din allmänna pension på och du behöver inte anmäla ditt konto till kontoregistret.

Se upp för bedragarna!

Många bedragare kan komma att utnyttja utbetalningen av elstödet. Tänk på att varken vi eller Försäkringskassan ber dig att logga in någonstans eller ge ut personliga koder. 

Vanliga frågor och svar om elstödet