Hoppa till textinnehållet

6 tips när du ska bygga hus

Funderar du på att bygga hus? Eller är du kanske mitt i processen? Vår kund Fredrik Karnström var med i vår livesända huskväll och pratade om sin egen erfarenhet av att bygga hus. Här är hans sex tips på vad du ska tänka på när du ska bygga ditt egna drömhus. 

 1. Räkna med att allt blir dyrare.

  Det uppkommer alltid saker på vägen som man kanske missar eller som man inte tänkt på, och allting man gör när man bygger ett hus kostar ju pengar i princip. Så ta höjd för de där oförutsedda fakturorna som kan tillkomma. Gör en kalkyl och skriv upp allt som ska göras och köpas från botten av huset och uppåt. Ta in offerter från olika företag på det som ska göras och få en bild på vad det kan kosta. 

 2. Anlita folk som du har bra referens på.

  Anlita folk du känner eller som du har goda referenser på. Då kan de komma och göra jobbet löpande. Det sparar tid och pengar.

 3. Ha en god och tydlig kommunikation med kommunen.

  Ring och fråga hellre än att hoppas på att kommunen kommer tycka om det, till exempel om du ska ändra, flytta eller vrida något på huset. Ring hela tiden och var tydlig med vad du vill göra. Har du till exempel eget avlopp, kolla alltid med kommunen vad de vill att du ska ha och försök i alla avseenden ha en så öppen dialog som möjligt.

 4. Begränsat utbud i Corona-tider.

  Vissa material tar lång tid att få levererat och ibland finns det inte ens det materialet du vill ha, så tänk på att vara ute i god tid. 

 5. Boka entreprenörer i god tid

  Boka de entreprenörer du vill ha i god tid, till exempel för badrum, tvättstuga osv. Speciellt de som ska göra vissa jobb i slutet av bygget, en del kan ha upp till ett års väntetid. 

 6. Bjud hantverkarna på fika.

  Arbetslusten ökar markant med bullar, kakor och kaffe!

Se och hör tipsen från huskvällen här: