Hoppa till textinnehållet

Linneas 5 tips när du ska köpa hus

Funderar du på att köpa hus? Då vet du att det kan vara en riktig djungel! Att navigera rätt mellan pantbrev, lagfart, lånelöfte, besiktningsprotokoll, budgivning och annat är inte det lättaste. Vår privatrådgivare Linnea Lagrell bjöd på sina bästa tips under vår digitala huskväll, för att reda ut vad du som husköpare behöver ha koll på. Ta del av dem nedan och kolla gärna in videon om att köpa hus från livesändningen.

 1. Gör en budget.

  Gör en sammanställning av din/era inkomster och utgifter och räkna ut hur mycket du/ni har möjlighet att lägga på ett boende varje månad.

 2. Ansök om lånelöfte.

  Ansök om ett lånelöfte i god tid, ibland går det fort med försäljningar och då är det viktigt att ha ett lånelöfte på plats.

 3. Ha koll på pantbrev och lagfart.

  Ha koll på vilka extra kostnader som tillkommer när du köper hus, som till exempel lagfart och pantbrev och ta höjd för dem. 

 4. Ha ett bra försäkringsskydd.

  Se till att ha ett bra försäkringsskydd ifall något skulle hända så att du kan fortsätta bo kvar i huset. Dels på dig själv som person, dels på huset i sig.

 5. Se till att ha en buffert.

  Det är alltid viktigt att ha en sparbuffert men framförallt när man har hus för med hus får man räkna med att det blir oförutsedda utgifter och då är det bra att ha en buffert att ta av.

Linnea Lagrell, privatrådgivare på Sparbanken Tanum
Linnea Lagrell, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Se när Linnea ger sina tips under den livesända huskvällen: