Hoppa till textinnehållet

Nyckelkund

Tips, nyheter och erbjudanden

Coronaviruset skapar börsoro - hur kan man tänka kring sitt sparande?

Börsen går upp och ned. Förra året var exempelvis ett mycket bra börsår med en uppgång på 35 procent, medan det de senaste veckorna varit rejäla nedgångar över hela världen.

– Vårt råd till dig som kund är i de flesta fall att ta det lugnt och ”sitta still i båten”. Det vänder alltid igen och då brukar det ske med starka kursrörelser. Om du då har sålt missar du detta. Det är nog för tidigt att säga att det är köpläge. Eftersom det i nuläget inte går att beräkna värdet på en finansiell tillgång då vi inte vet vilka de ekonomiska konsekvenserna blir, så förhåller vi oss neutrala, säger Cecilia Lagrell, placeringsrådgivare på Sparbanken Tanum.

4 steg för dig som vill stämma av ditt sparande

  • Bestäm rätt risknivå för dig. Ta kommandot över ditt sparande genom att välja den risknivå du är bekväm med. Hög risknivå kan innebära att värdet av ditt sparande varierar mycket över tid medan värdet vid en låg risknivå oftast inte rör sig lika mycket upp eller ner.
  • Vilken sparhorisont har du? Alltså hur länge du vill spara och när du behöver pengarna.
  • När du bestämt vilken riskvilja och sparhorisont du har är det dags att fördela ditt sparande mellan aktie- och räntesparande. Ju högre riskvilja och längre sparhorisont desto högre andel aktiesparande.
  • Jämför det du kommit fram till med hur ditt sparande ser ut idag. Stämmer det eller behöver du göra en förändring för att hamna rätt utifrån dina förutsättningar?

- Har du ändrat din strategi vad gäller dina syften för ditt sparande? Om inte, så är detta förmodligen bara ett av många hack i kurvan. Värdet av att följa sin långsiktiga investeringsstrategi och fatta genomtänkta beslut är sällan så stort som i situationer som dessa, säger Cecilia Lagrell.

Så ska du tänka i oroliga börstider - Läs vår placeringsrådgivare Cecilia Lagrells kloka råd om hur du ska tänka i dessa oroliga börstider.

Mitt i allt detta är det också dags att deklarera, läs gärna vår rådgivare Emils tips och råd om avdragen du inte får missa på deklarationen. 

Avslutningsvis några medskick i ”coronatider”: Håll dig uppdaterad om myndigheternas råd och ta hand om varandra på bästa sätt, även om det just nu kan betyda att det får ske via telefon eller digitalt.

Med vänliga hälsningar

Vi på Sparbanken Tanum

Vad gör Sparbanken Tanum under Corona-pandemin?

Hör vår VD Anna-Lena Edvardsson berätta om vad vi på banken gör för att hjälpa dig som bankkund.

påverkas du som bankkund av Corona-pandemin

Här har vi samlat all information om hur du som bankkund påverkas av Corona-pandemin. Vi uppdaterar informationen dagligen utefter uppdateringarna i samhället.