Vad innebär det att driva eget företag?

Att driva eget företag innebär att du är din egen chef. Du kan bestämma över dina egna dagar, göra saker på ditt sätt och förverkliga dina egna idéer och visioner. Det innebär också att du behöver ha koll och ta ansvar för många av de saker du förmodligen tog för givet om du var anställd tidigare, till exempel bokföring eller kontakt med myndigheter. Du behöver inte ta hand om allt själv, du kan anlita eller anställa den expertkunskapen du behöver för att kunna fokusera på det du vill mest – att uppnå dina mål.

Hur mycket kostar det att driva eget företag?

Det kostar olika mycket att driva ett företag beroende på en mängd faktorer, till exempel vad du har för typ av företag eller hur många anställda du har. Som egenföretagare betalar du till exempel sociala avgifter till dig själv och de anställda du har, vilket du inte gör när du är anställd.

Att starta en enskild firma är gratis men vill du skydda ditt företagsnamn på Bolagsverket kostar det 1200–1500 kr. För att starta ett aktiebolag krävs minst 25 000 kr i aktiekapital och det är ett krav att registrera ditt företagsnamn på Bolagsverket. Det är en av fördelarna med att starta enskild firma, att du inte behöver gå in med ett större startkapital, du behöver endast ha det du behöver för att kunna driva firman. En nackdel med enskild firma däremot, jämfört med aktiebolag, är att firmans ekonomi inte skiljs åt från din privata ekonomi. Går firman dåligt eller du inte skulle sköta ekonomin i företaget kan därför din privatekonomi påverkas negativt. I ett aktiebolag är företagets ekonomi separerad från din privatekonomi.

Oavsett vilken företagsform du väljer så ska du räkna med många engångskostnader i början av resan. Att starta företag är en satsning och en investering. Så se till att ha ett bra startkapital och koll på ekonomin så kommer det gå hur bra som helst.

Stöd du kan få

Det finns en mängd stöd att söka när du driver eget företag. Beroende på vilket bransch du verkar inom finns det bidrag att söka hos olika nischade myndigheter, till exempel Jordbruksverket eller Energimyndigheten. Ska du starta eget företag finns det en mängd ”Starta eget-bidrag” att ansöka om, från exempelvis Arbetsförmedlingen, Vinnova eller Tillväxtverket. Det finns även vissa företag som erbjuder förmånliga lån till entreprenörer som ska starta eget företag, till exempel Almi. Ta kontakt med oss på banken i början av din företagsresa så guidar vi dig i vilka stöd du kan söka och vilka finansieringsalternativ som finns.

Tips när du ska starta eget företag

Är du sugen på att bli egenföretagare? Här kommer några tips inför när du ska starta ett företag:

  • Gör en affärsplan.
    Vad är din affärsidé? Vad har du för planer och mål med företaget? Ska du driva det själv eller tillsammans med någon? Ska du jobba med företaget på heltid eller deltid? Skriv ner alla planer du har för företaget. Ju mer utförlig du är i ett eventuellt möte med banken eller annan finansiär, ju enklare är det för de parterna att ta beslut om finansiering till dig. Se därför till att förbereda din affärsplan noggrant innan du sätter igång.
  • Buffert och finansiering.
    När du har din affärsplan klar är det dags att fundera på hur du ska finansiera företaget. Se till att ha en väl tilltagen buffert att ta av då företagsstarten brukar innebära många större engångskostnader. Man brukar prata om att 5-6 nettolöner är en genomsnittlig bra summa för ett startkapital. Kolla sedan upp vilka finansieringsalternativ du kan använda dig av. Boka ett möte med oss på banken så hjälper vi dig. Gör gärna en budget för företagets affärer och ta med till mötet. Ju mer insatta vi blir i din verksamhet, ju enklare blir det för oss att ta beslut.
  • Registrera företaget.
    När affärsplan, finansiering och budget är klart är det dags att registrera företaget hos Bolagsverket och Skatteverket. Tänk på att välja och registrera ett namn för ditt företag som även fungerar på internet, så du kan skapa en hemsida som enkelt går att hitta till och som kan ligga till grund för marknadsföringen av ditt företag. Beroende på vad för typ av verksamhet du ska bedriva, se även till att skaffa eventuella tillstånd om det behövs.
  • Lös allt runtomkring.
    När ditt företag är ”up and running” är det dags att få i gång och lösa alla delar som ett företagande innebär. Förutom att själva verksamheten ska komma i gång behöver du även komma igång med exempelvis bokföring och redovisning. Ska du anlita en redovisningsbyrå, anställa någon eller lösa den biten själv?
    Detsamma gäller tjänstepension och försäkringar. Som egenföretagare behöver du, till skillnad från om du är anställd, själv lösa tjänstepensionslösningar och försäkringar för dig själv och dina eventuella anställda. Ta hjälp av en försäkringsrådgivare för att få det rätt.
    Juridiska avtal är också en sådan del som är bra att lösa så fort som möjligt. Du kanske behöver ett kompanjonavtal eller ett äktenskapsförord? Med hjälp av Lexly kan du lösa avtal snabbt och enkelt online. Se till att få alla praktiska delar på plats så fort som möjligt så att du kan fokusera så mycket som möjligt på den huvudsakliga verksamheten.